Slovenija
1121 ogledov

Za Fidesom in vlado burna razprava

slovenija 04.12.07, UKC, Klinicni Center, zdravniki, stavka, cakalnica, ljudje, slovenija 04.12.07, UKC, Klinicni Center, zdravniki, stavka, cakalnica, ljudje,
Predlog vlade bodo v zdravniškem sindikatu komentirali, ko ga bodo prejeli v pisni obliki. Ministrica je dejala, da niso nič bližje zamrznitvi stavke.

Vladna stran bo zdravniškemu sindikatu Fides po besedah predsednika Fidesa Damjana Polha predvidoma v sredo poslala nov predlog. Ta bo oblikovan na način, da bo imel težo in veljavo, da zadosti izgubljenemu zaupanju Fidesa do vlade, je po današnji pogajalski seji medijem dejal namestnik vodje vladne pogajalske skupine Denis Kordež.

Polh je razpravo na današnjih pogajanjih ocenil za "kar burno", saj da so morali razčistiti veliko stvari. "Moram reči, da so nekatera stališča drugače razumljena na eni in na drugi strani. V izogib tem stališčem smo prosili, da nam pisno posredujejo predloge reševanja stavkovnih zahtev," je pojasnil v izjavi za medije.

Nesoglasja bi lahko rešili v 14 dneh

Predlog bo nato najprej preučil odvetnik Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides. Preden bi se sindikat udeležil stebrnih pogajanj za zdravstvo in socialno varstvo pa pričakujejo "neka jamstva in zaveze". Polh sicer meni, da bi nesoglasja med vlado in zdravniškim sindikatom lahko rešili v čim krajšem možnem času, denimo v 14 dneh. Do prekinitve ali zamrznitve stavke tako še ni prišlo.

"Vsekakor je občutek, da smo nekako začrtali primerno pot, po kateri sedaj nadaljujemo naša pogajanja," je po pogajanjih dejal Kordež. Potrdil je, da bo vlada tisto, o čemer so se pogovarjali na današnji pogajalski seji, zapisala v pisni predlog in ga posredovala Fidesu. Tam ga bodo preučili v najkrajšem možnem času in nanj odgovorili, nato pa se bodo dogovorili o nadaljnjem terminu srečanja.

Zdravniki | Avtor: Profimedia Profimedia

Glede mediacije - pripravljenost nanjo sta v preteklem obdobju izrazili obe strani - pa je pojasnil, da se na današnjih pogajanjih za mediacijo ni odločila nobena stran. "V kolikor se kakršnakoli potreba po mediaciji pojavi bolj konkretno, potem bo pač to stvar, ki jo bo treba obravnavati na naslednjih pogajanjih," je dejal Kordež.

Po drugi strani pa je Polh povedal, da bi bila glede na razhajanja oziroma morebitna drugačna razumevanja stavkovnih sporazumov mediacija dobrodošla.

Srečanje tudi z Golobom

Damjan Polh, predsednik sindikata Fides | Avtor: Fides Fides
Predsednik Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides Damjan Polh se je popoldne pred pogajanji srečali s predsednikom vlade Robertom Golobom. Že takrat je Polh dejal, da bodo predlog vlade lahko komentirali, ko ga bodo prejeli v pisni obliki. Na vprašanje, kaj konkretno si želijo videti v pisni obliki, je odgovoril, da zavezo vladne strani. "Kako bodo oni dali zavezo, da bo tisto, v kar se bomo spustili, uresničeno, bomo videli," je dejal.

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je po sestanku pri premierju dejala, da se pogajanja nadaljujejo. V sredo se nadaljujejo tudi pogajanja o plačnem stebru za zdravstvo in socialno varstvo, je napovedala. "Vseeno še ostajam optimistična pa upam, da bo kakšen napredek. Vsi smo bili zelo odprti (...) za nadaljnje razgovore," je poudarila.

Osem tednov stavke

Sindikat Fides je zdravniško stavko, ki traja že osmi teden, začel 15. januarja. Zahteva ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom.

Ponekod stavko občutijo tudi pacienti

Ambulanta za voznike s posebnimi potrebami še vedno ne sprejema oseb, starih med 18 in 65 let. Okoli 220 invalidov, voznikov še vedno čaka na zdravniški pregled, ki je pogoj za podaljšanje njihovega vozniškega dovoljenja. Ambulanta za voznike s posebnimi potrebami v Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Soča (URI Soča), ki je sicer edina takšna v Sloveniji, namreč kljub vladnemu odloku, še naprej deluje omejeno.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • jezero 07:06 06.marec 2024.

    Fioes, hlapci SDS! Bo zdravniška velekorupcija pa enostavno spreglesana?

  • Kmodri_ 22:50 05.marec 2024.

    FIDESU je treba postaviti mejo! Do sem in nič več! Vaš model NIKLI NAM NI DOVLJ se je izpel!

  • bobubob 21:14 05.marec 2024.

    Gnide. Tisti, ki so to vodili in tisti, ki so izvajali. In sedaj, namesto da bi ti novodobni Mengeleji sedeli pred resnicoljubnimi sodniki (ker jih ni), oni obsojajo svoje (preživele) žrtve, da jim ne namenjajo dovolj plačila in spoštovanja. Je ...prikaži več Je lahko svet še bolj sprevržen?