Zdravje > Aktualno
1431 ogledov

Invalidi zgroženi, 220 jih še vedno čaka pred vrati edine ambulante

Gregor Prebil
Ambulanta za voznike s posebnimi potrebami še vedno ne sprejema oseb, starih med 18 in 65 let.

Okoli 220 invalidov, voznikov še vedno čaka na zdravniški pregled, ki je pogoj za podaljšanje njihovega vozniškega dovoljenja. Ambulanta za voznike s posebnimi potrebami v Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Soča (URI Soča), ki je sicer edina takšna v Sloveniji, namreč kljub vladnemu odloku, še naprej deluje omejeno.

"Stavkovni zbor zdravnikov v URI Soča je odločil, da bo sledil mnenju Fidesa, ki pravi, da je vladni odlok neustaven in nezakonit. Pri tem bodo počakali odločitev sodišča," sporočajo. V ambulanti za voznike s posebnimi potrebami nameravajo tako še naprej obravnavali le paciente, ki so stari do 18 ali več kot 65 let. "V čakalni vrsti te ambulante je pacientov v starostni skupini med 18 in 65 let trenutno okrog 220," so nam pojasnili na URI Soča.  

Invalidi zgroženi

V Svetu invalidskih organizacij so nad odločitvijo zgroženi. Po vladnem odloku o opravljanju zdravniške službe v času stavke, ki ga je vlada sprejela prejšnji četrtek, bi morala ambulanta za voznike s posebnimi potrebami v URI Soča začeti delovati, a temu ni tako, so zapisali. Zato so ministrstvo za zdravje že včeraj poslal dopis z obvestilom o nedelovanju ambulante in jim predlagal, da uvedejo vse možne oblike sankcij, ki so na voljo.

Fides na ustavno sodišče

V nacionalnem svetu invalidskih organizacij so prejeli tudi mnenje odvetnika Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides Damijana Gregorca. Ta je po navedbah NSIOS med drugim zapisal, da v sindikatu Fides vladni odlok štejejo za neustaven in nezakonit, v tej zvezi pa je bila že pripravljena pobuda za presojo ustavnosti in zakonitosti, ki bo vložena na ustavno sodišče.

Med drugim je Gregorc po navedbah NSIOS navedel tudi, da vlada ne more sprejemati pravno veljavnih odlokov brez izrecne zakonske podlage in pooblastila, kar je že mnogokrat odločilo tudi ustavno sodišče. Dodal je tudi, da delodajalcem odsvetujejo kakršnokoli ukrepanje zoper stavkajoče v primeru, da ti ne bi izvajali storitev iz vladnega odloka, "saj bo vsakršno takšno ravnanje pred sodiščem skoraj zagotovo lahko izpodbito kot nezakonito, kar bo seveda imelo lahko večje škodljive posledice za delodajalca".

Pri NSIOS pa ocenjujejo, da je za odločanje o zakonitosti vladnega odloka pristojna izključno sodna veja oblasti, zato je do odločitve pristojnega sodišča URI Soča primoran spoštovati vladni odlok in vzpostaviti delovanje ambulante za voznike v skladu z odlokom.

Odlok je zavezujoč

Da lahko o ustavnosti odloka presoja samo Ustavno sodišče, je prepričana tudi ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel. "Do njegove odločitve pa pričakujemo, da bodo izvajalci zdravstvene dejavnosti odlok upoštevali. Dokler Ustavno sodišče ne odloči drugače, je odlok pravno zavezujoč. Če odlok ne bo upoštevan, so na voljo določeni instrumenti, kot na primer inšpekcijski nadzori," je povedala Prevolnik Rupel. 

Dogajanje na URI Soča je na ponedeljkovi seji državnega zbora komentiral tudi premier Robert Golob. "Pa kakšen človek si, da invalidom otežuješ življenje, zato, ker si misliš, da imaš pravico do stavke, in to počneš že osem tednov. Jaz to res težko razumem. Ko se spraviš na invalide, takrat jaz nimam več, se opravičujem, spoštovanja do takega človeka," je bil kritičen. Ob tem je pojasnil, da je v pripravi je v pripravi interventni zakon, ki bo vključeval enake ukrepe kot vladni odlok.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Avatar Zala
    Zala 13:28 09.marec 2024.

    URI Soča. Prejšnji direktor Robert Cugelj-SDSS odšel za sekretarja v janševo vlado. Pred volitvami nastavljen za direktor Diagnostike Bled. Nasledil še hujši SDSS rabelj Zvone Čadež. Očitno je bila glavna naloga Sočo uničiti in jo nato v stečaju kupiti za ...prikaži več drobiž. Znana formula. V postopku razrešitve, ker je Sočo spravil v rdeče številke, zaposlene ustrahoval, grozil, izsiljeval, ... ker so se mu upali upreti. Soča je postala celica SDSS, zato tak odnos do invalidov.

  • atamama 19:46 05.marec 2024.

    Ali ne bi novinarji objavili imena in priimke zdravnikov, ki je*ejo invalide? Če dodajo domač naslov je dodatno, sicer pa bodo komentatorji to dodali. Slo je majhna in večinoma se poznamo. In potem prangl, pljunek v ''shopping centru'', malo živcev ...prikaži več da se jim napne. Namreč niso vsi njihovi bolniki. Smo pa vsi plačniki v ZZZS. Fej in fuj, bi rekel ciciban. In cicibani se učijo na izkušnjah. In ta stavka bo prinesla ''spoštovanje'' dr-jem za naslednje desetletje ali več, kajne?

  • Ender3 18:43 05.marec 2024.

    Očitno si ti teroristi resnično želijo vojno. Nobeno US jim ne bo v pomoč, ko bo narod zahteval sankcije za odklonitev dela, ki jim ga zakon zapoveduje. Imajo pooblastila, ki jih kršijo ali jih ne izvajajo. Najprej je te stavkajoče ...prikaži več treba javno imenovati in od njihovih nadrejenih zahtevati, da se jim ne/delo ne plačuje..Dovolj je bilo njihovega teroriziranja.