Zdravje > Aktualno
2122 ogledov

Stavkajoči zdravniki se ne bodo usmilili invalidov

Toyota in invalidi
1/3
Gregor Prebil
Zaradi zdravniške stavke ostajajo pred zaprtimi vrati. Zdravniki v času stavke niso dolžni opravljati nalog, povezanih s podaljševanjem vozniških dovoljenj invalidov, odgovarja Fides.

Zdravniška stavka, ki traja že sedem tednov, je povzročila več škode tudi invalidom, ki so obisku ambulante za voznike na Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Republike Slovenije - Soča (URI Soča) ostajajo pred zaprtimi vrati. Omenjena ambulanta je sicer edina ambulanta v Sloveniji, kjer opravljajo testiranja, ki jih mora opraviti vsak invalid pred podaljšanjem vozniškega dovoljenja. 

Pri Nacionalnem svetu invalidskih organizacij Slovenije (NSIOS), kamor se zaradi tega obrača vse več invalidov so opozorili, da jih zaradi nedostopnega javnega potniškega prometa veliko uporablja svoje lastno vozilo. Če ti invalidi ne morejo podaljšati vozniških dovoljenj, ker v ambulanti za voznike ne morejo opraviti predhodnega testiranja, so primorani ostati doma in ne morejo opravljati vsakodnevnih življenjskih aktivnosti, kot je obisk trgovine ali zdravnika, delo v službi in podobno. 

Vrata za njih ostajajo zaprta

Zdravniški pregledi voznikov zaradi podaljšanja vozniških dovoljenj za osebe med 18. in 65. letom ne spadajo med preglede, ki so jih zdravniki v skladu z zakonodajo med stavko dolžni izvajati, so nam pojasnili na URI Soča,"Ambulanta za voznike s posebnimi potrebami je sicer odprta in deluje v skladu s stavkovnimi pravili. Nemoteno se izvajajo vsi pregledi za mlajše od 18 let in starejše nad 65 let," so zapisali. 

Ministrstvo za zdravje: Takšne omejitve so nedopustne

Sicer so o zadevi obvestili ministrstvo za zdravje, kjer odgovarjajo, da so omejitve, s katerimi se srečujejo invalidi, ki za svojo mobilnost toliko bolj potrebujejo vozilo, nedopustne. "Na Ministrstvu za zdravje spoštujemo pravice stavkajočih, vendar je pravica do stavke omejena s pravico najranljivejših, ki za svoje normalno življenje potrebujejo katerokoli zdravstveno storitev. In uveljavljanje stavkovnih zahtev, ki so povezane s povišanjem plač in dvigom standarda zdravnikov, ne morejo in ne smejo iti na škodo tistih, ki se jim prav zaradi neizvajanja storitev življenjski standard občutno znižuje," so zapisali na ministrstvu. "Pričakujemo, da se bo storitev, ki morda res ni med taksativno naštetimi v Zakonu o zdravniški službi, zagotovo pa njeno neizvajanje predstavlja hud poseg v nenadomestljiv pogoj za življenje (najranljivejših!) občanov, torej eden izmed pogojev za izvajanje stavke, določen v Zakonu o stavki, s ponedeljkom nemoteno izvajala naprej," navajajo. 

Povejmo še, da je zagovornik načela enakosti že pred tem URI Soča pozval, naj tudi v času zdravniške stavke zagotovi delovanje edine ambulante v Sloveniji, prek katere lahko invalidi pridobijo ali podaljšajo vozniška dovoljenja. Je pa ministrstvu za notranje zadeve priporočil, naj bo ljudem z invalidnostmi s poteklim vozniškim dovoljenjem zaradi zagotavljanja njihovih osnovnih pravic vseeno dovoljeno voziti v času, ko veljavnosti dovoljenja ne morejo podaljšati zaradi stavke zdravnikov.

Na Soči so danes odgovorili, da njihovi zdravniki obžalujejo težave vseh pacientov, tudi invalidov, ki potrebujejo preglede za vozniška dovoljenja. A bodo še naprej upoštevali določila zakona o stavki, po katerem ta skupina oseb ni uvrščena med nujne izjeme, so sporočili z inštituta.

Zdravniki ostajajo neomajni

stavka zdravnikov | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
"Zdravniki v času stavke niso dolžni opravljati nalog, povezanih s podaljševanjem vozniških dovoljenj invalidov, "so odločni na Fidesu. Po njihovem je stališče ministrstva pravno zmotno, enako velja za stališče glede izdajanja bolniških listov. "Žal ne za prvi ne za drugi primer ni nikakršne pravne podlage," so zapisali. 

Pojasnili so, da med naštetimi nalogami, ki jih zakon opredeljuje kot minimum delovnega procesa, ki so ga dolžni zagotavljati zdravniki v času stavke, ni nalog, povezanih s podaljševanjem vozniških dovoljenj invalidov, oziroma nalog, ki pomenijo lajšanje življenja invalidov. "Ali bodo posamezni zdravniki tekom stavke opravljali tudi naloge, ki ne sodijo v predpisan minimum delovnega procesa, pa je njihova odločitev, v katero ni dopustno posegati. Vsakršno poseganje v to pa bi pomenilo poseganje v pravico do stavke in s tem prekršek po zakonu o stavki in ob podanih vseh predpostavkah lahko tudi kaznivo dejanje po 2. odstavku 200. člena kazenskega zakonika," so navedli v sporočilu.

Ministrstvo bo ukrepalo

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Denis Kordež je po današnji seji vlade ponovil, da je stališče ministrstva jasno - stavka je legitimna pravica vsakega posameznika, vendar v nobenem primeru ne sme iti na škodo najranljivejših. Napovedal je, da bodo nadaljnji ukrepi ministrstva "šli v smeri zaščite najranljivejših". Ukrepe naj bi sprejeli v roku nekaj dni, je dejal.

 

vanda.levstik@styria-media.si

 

Komentarjev 16
  • Kmodri_ 22:53 26.februar 2024.

    Hudo bo, ko bo naslov: Pacienti brez milosti nad zdravnike!

  • Facja 15:26 26.februar 2024.

    Invalidi so že tako prizadeti, prevoz in avtonomija jim pomeni več, kot nam zdarvim, ker nimamo gibalnih omejitev...potem pa pridejo zdravniki in jih zajebajo. Kako podel človek morš biti, da to storiš? Ja biti moraš fidesovec, pol pa to delaš.

  • Ender3 14:15 26.februar 2024.

    Ko bi se še ostali v javnem sektorju sklicevali na zakone..Med študijem jih očitno bolj kot medicino učijo zakonodajo kako izkoriščati stavko za pogojevanje svojih interesov..Njihovo ne/odgovornost in ne/učinkovitosti pa zakon ne omenja..