Slovenija
9783 ogledov

Golob želi zamrznitev stavke: "Če se zdravniki nočejo zavedati, da ..."

Robert Golob na novinarski konferenci gov.si
Premier Robert Golob sindikat Fides pozval k zamrznitvi stavke in se zahvalil vsem zdravnikom, ki kljub stavkovnim aktivnostim svoje delo opravljajo tako, da sistem deluje. Fides: "Na pritiske vlade ne pristajamo."

Predsednik vlade Robert Golob je na posebni novinarski konferenci danes zdravnice in zdravnike pozval, da takoj zaustavijo stavkovne aktivnosti ter prekinejo negotovost in agonijo slovenskih pacientov v javnem zdravstvenem sistemu, ker si pacienti tega "zagotovo ne zaslužijo".

"Ponudba, ki je na mizi, je v resnici zelo enostavna. Prihodnji teden stečejo najprej krovna pogajanja v ponedeljek, v sredo so predvidena stebrna pogajanja o sistemu zdravstva. Na teh stebrnih pogajanjih bomo intenzivno odprli vsa vprašanja, vključno s stavkovnimi zahtevami, ki jih imajo v Fidesu," je pojasnil Golob in dodal, da se je sam ta teden udeležil dveh sestankov s sindikatom Fides, domnevnih groženj sindikatu pa ni želel komentirati. 

Motijo ga izjave Fidesa, ki pridejo v javnost, saj naj bi bili obe strani dogovorjeni, da se pogajanj v javnosti do sklenitve sporazuma ne komentira. Razkril je, da je Fides pozval, naj med intenzivnimi pogajanji, ki bodo stekla prihodnji teden, zamrzne stavko. "Želimo pa, da dokler ta intenzivna pogajanja potekajo, se stavka zamrzne. Ne moremo imeti v stavkovnih razmerah pogajanj o izboljšanju finančnega položaja, če se zdravniki nočejo zavedati, da so tukaj zaradi pacientov in ne zaradi finančnih koristi," je vidno nejevoljen na novinarski konferenci še poudaril Golob.

Se pa je premier zahvalil vsem zdravnikom, ki delo kljub stavki opravljajo tako, da sistem deluje. "Hvala tihi večini, ki danes kljub stavki omogočajo, da sistem deluje. Žal mi je, da je zaradi aktivnosti njihovih kolegov in kolegic njihov ugled omajan," je dejal.

Golob je še pojasnil, da se je v preteklih tednih večkrat srečal s predstavniki zaposlenih v zdravstvu, z direktorji javnih bolnišnic in v zadnjem tednu dvakrat tudi z vodstvom sindikata Fides. "Kljub temu da lahko na nek način razumem borbo zdravnic in zdravnikov v okviru sindikata Fides, da se borijo za svoj finančni položaj, pa je popolnoma nesprejemljivo, da to počnejo na račun pacientov," je poudaril.

Fides: Stavke ne bomo prekinili

Glavni stavkovni odbor Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije je popoldne soglasno sprejel odločitev, da zdravniki na pritiske vlade ne pristajajo. Zato sindikat nadaljuje stavko, vlado pa poziva, naj udejanji, kar je podpisala, so zapisali v sporočilu za javnost, potem ko jih je premier Robert Golob na popoldanski posebni novinarski konferenci pozval k zamrznitvi stavke.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 63
  • andrija 05:25 25.februar 2024.

    če je toliko mescev bil tiho in mu je bila stavka zadnja skrb, se še zdaj ne rabi oglašati

  • atamama 09:30 24.februar 2024.

    Nujno je potrebno, da se tistih 30-40% dr-jev postavi na mesto, kjer imajo svoj status. Spomnijo se naj, kaj se je zgodilo v Izoli.Res pa je, da ga v navalu besa nastradajo medicinske sestre ne pa dr-ji, ki se skrivajo ...prikaži več v sosednjih sobah.Spomnim se pri pediatru, ki ni utegnil pregledati otroka, saj samo kašlja, imel pa je virusno pljučnico, kako je dr bežal po hodniku, ljudje so dobesedno pljuvali za njim, sestra pa jih je mirila in tudi umirila. Aha, saj res, pozabljam, sestre so topovska hrana

  • Plavi-mil 08:31 24.februar 2024.

    Pa zakaj še verjemate temu lažnjivemu kljukcu, kateri spreminja svoje odločitva, kot bi rekekl keks, NAJ SE ZAČNE POGOVARJATI, ne pa da pritiska in lažno obtožuje. Me zanima kje se bo on zdravil, ker ni ne vem kakšen zdrav dec, ...prikaži več je že dokazal, ali bodo takrat naši zdravniki dobri ali bo šel v tujino, kot palček ?