Slovenija
6572 ogledov

V Fidesu udarili tudi po predsednici Pirc Musar

Nataša Pirc Musar Profimedia
V odzivu je še povedal, da predsednica po eni stani kritizira vlado, da se ne drži podpisanega, hkrati pa se z vlado strinja, da ne udejanji tistega, kar je podpisano.

V sindikatu Fides predsednici Nataši Pirc Musar odgovarjajo, da je stavka njihova ustavna pravica. "Predlagamo, da se, preden komentira situacijo v zdravstvu, bolje seznani s stanjem vsaj še pri zdravnikih, pozanimala se je namreč pri premierju, ki nam je te dni na pogovorih dvakrat odkrito grozil z ukrepi," je dejal predsednik Fidesa Damjan Polh.

"V sindikatu Fides se ne moremo strinjati s predsednico države," je Polh povedal v video odzivu. V Fidesu trdijo, da je stavka zakonita, legitimna in da jo v ničemer ne kršijo.

Polh je dodal, da Pirc Musar podpira spremenjeno odločitev vlade Roberta Goloba, da se plačni sistem za zdravnike ne obravnava ločeno. "Upoštevajoč specifike zdravstva pričakujemo ločeno obravnavo," je poudaril.

V odzivu je še povedal, da predsednica po eni stani kritizira vlado, da se ne drži podpisanega, hkrati pa se z vlado strinja, da ne udejanji tistega, kar je podpisano.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je ob robu podpisa odloka o evropskih volitvah danes spregovorila tudi o zdravniški stavki in pozvala k njeni začasni prekinitvi. Po njenih besedah je dovolj merjenja moči na plečih pacientov. Vlado, ki se ni držala že sprejetih dogovorov, pa je pozvala, da pospeši proces celovite plačne reforme.

stavka zdravnikov | Avtor: Anže Petkovšek Zdravniki so v torek stavkali. Anže Petkovšek

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides stavka od 15. januarja. Zahtevajo ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom.

Po več pogajalskih sejah z vladno stranjo, ki sodeč po izjavah predstavnikov obeh strani niso prinesle napredka, je glavni stavkovni odbor Fidesa na seji 30. januarja soglasno sprejel sklep, da vodstvom zdravstvenih zavodov predajo preklice soglasij za nadurno delo. Preklici v veljavo večinoma stopijo z začetkom marca.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 47
  • Nelaži 14:18 25.februar 2024.

    neka medicinska sestra je napisala, da je večina zdravnikov egotripov in da gre pri njihovem delu za mesarsko klanje. Da so to ljudje brez empatije in da jim gre samo za denar. Glede na njihov odziv na kovid cepljenje in ...prikaži več NIJZ laži, da cepljenje proti kovidu ščiti pred okužbami si kopljejo še zadnji ugled. Kar se mene tiče so to izmečki človeštva, ki nikoli ne bi smeli dobiti licenco zdravnika. Za tiste, ki kršijo Hipokratovo prisego bi bilo bolje, da bi si izbrali poklic smetarja.

  • andrija 05:22 25.februar 2024.

    golob pleše, NPM poje, narod pa crkuje

  • Plavi-mil 17:11 23.februar 2024.

    Vi jih itak ne rabite, vas bo zdravil taubi s slano vodo, soncem in plesom, pa NJZ s kihanjem v rokav.