Zdravje
7965 ogledov

Zaradi zdravniške stavke invalidom zaprli vrata

URI Soča Facebook URI Soča.
Ob obisku URI Soča so invalidi naleteli na težave, ki jim onemogočajo normalno življenje.

"V zadnjem času lahko zasledimo veliko aktivnosti in govora o stavki FIDES, ki se je dotaknila vseh državljanov, invalidi pa so ob obisku Ambulante za voznike v Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu (URI) Soča naleteli na zaprta vrata," so svoj dopis začeli pri Nacionalnem svetu invalidskih organizacij Slovenije (NSIOS).

Na NSIOS se je obrnilo več invalidskih organizacij in invalidov, ki so izpostavili problematiko s podaljševanjem vozniških dovoljenj. Ambulanta za voznike v URI Soča zaradi stavke zdravnikov namreč ne deluje. Gre za edino ambulanto v Sloveniji, kjer opravljajo obvezna testiranja, ki jih mora opraviti vsak invalid pred podaljšanjem vozniškega dovoljenja. 

Zaradi nedostopnega javnega potniškega prometa veliko invalidov uporablja svoje lastno vozilo, da so lahko kos vsakodnevnim migracijam in lahko zadovoljijo potrebe po mobilnosti. Težava se pojavi, ko ti isti invalidi, ne morejo podaljšati vozniških dovoljenj, saj ne morejo opraviti predhodnega testiranja, ki je del ambulante za voznike. Z zgoraj omenjenim so tako invalidi, ki jim je poteklo vozniško dovoljenje, primorani ostati doma in ne morejo opravljati vsakodnevnih življenjskih aktivnosti.

Tratenje pravice do mobilnosti

URI Soča | Avtor: Facebook Facebook

"Omenjeno je po našem mnenju sprevržena posledica stavke FIDES, ki hkrati zagotavlja, da stavka ne vpliva na ogroženost življenj in da zagotavlja minimum delovnega procesa, ki je potreben za varnost ljudi in premoženja ali je nenadomestljiv pogoj za življenje in delo občanov ali delo drugih organizacij," so zapisali pri NSIOS. 

"Apeliramo na pristojne, da nemudoma odpravijo težavo z nedelujočo ambulanto za voznike na URI Soča in vzpostavijo način, ki bo omogočal izdajanje potrdil za podaljševanje vozniških dovoljenj za vse invalide. Tratenje pravice do mobilnosti in posledično samostojnosti je kršenje Konvencije o pravicah invalidov, kateri je Republika Slovenija pred desetletji pristopila in je bila ratificirana pri Združenih narodih," so dodali pri krovni invalidski organizaciji.

Več kot 200 društev

Nacionalni svet invalidskih organizacij Slovenije (NSIOS) je nevladna organizacija, ki prostovoljno združuje reprezentativne in druge invalidske organizacije, ki delujejo na državni ravni v Republiki Sloveniji. NSIOS je ustanovljen skladno z določili Zakona o invalidskih organizacijah in ima status v javnem interesu.

V NSIOS se združuje 24 invalidskih organizacij, ki povezujejo več kot 210 lokalnih društev. Vključene invalidske organizacije zastopajo interese prek 115.000 slovenskih invalidov.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 13
  • Avatar lopov
    lopov 11:27 22.februar 2024.

    Vedno večji kais v zdravstvu ni dneva o nekih aferah... ni hipokraratove zaprisege... ampak denarne... če plačaš te zdravimo če ne nič...

  • Kmodri_ 19:48 20.februar 2024.

    Fides dobiva vse bolj krvave roke...so kot mafija!

  • sandi76 19:15 20.februar 2024.

    Upam, da bo prišel čas , ko bodo zdravniki odgovarjali za svoje početje in za vso škodo, ki jo delajo pacientom !