Slovenija
22 ogledov

Zdravniška zbornica nadzora nad Zimmermannom še ni začela

Operacija krčnih žil Profimedias
Zdravniška zbornica še ni izvedla strokovnega nadzora glede dela zdravnika Janeza Zimmermanna, saj je ta prosil za prestavitev dveh terminov. Ovadbo, ki jo je vložila ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, tožilstvo še preučuje. Zimmermann pa se medtem pripravlja, da bo ponovno operiral.

"Zdravniku smo poslali dva termina za izvedbo nadzora, a se je dvakrat opravičil. Nadzor je preložen na septembrski čas," na vprašanje, v kateri fazi je napovedan strokovni nadzor nad delom dr. Janeza Zimmermanna, ki je v Trstu opravljal domnevno sporne operacije krčnih žil, dogovarjajo na Zdravniški zbornici Slovenije (ZZS). "Zdravnik dokumentacije še ni predal, prinesel naj bi jo s seboj na nadzor," dodajajo na ZZS.

Stušek: Čakamo na jesenski termin

"Res je, za oba termina smo zaprosili za preložitev. V prvem terminu je bil na dopustu dr. Zimmermann, v drugem terminu jaz. Oba ponujena termina sta bila sredi poletnih, tudi sodnih počitnic, zaradi vnaprej načrtovanega dopusta smo se zato opravičili. Termina za jesensko srečanje še nismo dobili," pravi Janez Stušek, odvetnik Zimmermanna. Na vprašanje, ali bosta z zdravnikom prišla na septembrski termin odgovarja: "Zaenkrat kot odvetnik nimam drugačnih navodil."

Slovenska zbornica nadzira v Italiji?

Kot dodaja odvetnik Stušek, pa naj bili na zdravnišni zbornici v precejšnji zadregi, kje in kako bodo strokovni nadzor izpeljali. Slovenka zdravniška zbornica namreč nima pristojnosti, da bi izvajala strokovni nadzor nad zdravnikom, ki deluje v Italiji in nad katerim bdi tamkajšnja zdravniška zbornica.

Kot pravi Stušek, tudi ni popolnoma jasno, kaj bo vključeno v strokovni nadzor, ali vsi pacienti ali samo tisti, ki so bili izpostavljeni v televizijskih prispevkih, kot tudi ne kateri predpisi bodo pri strokovnem nadzoru upoštevani, slovenski ali italijanski. 

"Do danes, minili so trije meseci, konkretnih očitkov še nismo prejeli." Stušek napoveduje tudi možnost krive ovadbe proti ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc, če je ta naznanila kazensko ovadbo proti Janezu Zimmermannu zgolj podlagi medijskih poročil.

Tožilstvo ovadbo še proučuje

Ministrica Kolar Celarčeva je Okrožnemu državnemu tožilstvu v Ljubljani naznanila
kaznivo dejanje malomarnega zdravljenja in opravljanja zdravilske zdravilske dejavnosti naznanila 27. maja, ovadba je bila nato predana Okrožnemu državnemu tožilstvu v Kopru, zadevo zdaj rešuje Zunanji oddelek v Piranu in je v fazi preučevanje vsebine ovadbe.

Zimmermann bo ponovno delal

Medtem, ko je bila ambulanta Janeza Zimmermanna od konca maja zaprta pa se zdravnik zdaj ponovno pripravlja na delo. "Pred dvema tednoma je pisno začel obveščati svoje paciente o tem, da bo nadaljeval s prakso in jim pojasnil tudi, kje najdejo odgovore na očitke glede njegovih operacij. Ali posege že izvaja, mi ni znano," pravi Stušek. TV Slovenija je medtem poročala, da je Zimmermann na začetku avgusta  od tržaških oblasti prejel manjkajoče dovoljenje za opravljanje posegov.

Zimmermann meni, da gre za medijski umor

Kot je maja poročala TV Slovenija, naj bi Zimmermann v Trstu množično opravljal operacije krčnih žil, pri čemer naj ne bi obstajale indikacije zanje, pa tudi posegi naj bi bili opravljeni v neustreznih prostorih in nestrokovno. Na podlagi evropske direktive o čezmejnem zdravljenju je operiral tudi slovenske pacinete, za kar je zdravstvena blagajna lani izplačala nekaj manj kot 400 tisoč evrov.

Preberite še:

Zimmermann je obtožbe zanikal. Kot je poudaril, očitki niti približno ne držijo, medijske objave pa da so neresnične in brez podlage v dejstvih. Ob tem je napovedal sodne postopke, s katerimi želi dokazati namensko povzročanje škode.

Preberite še:

sergeja hadner@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • Avatar Leon
    Leon 11:01 05.september 2016.

    Faraoni v škrlatnih togah delujejo po naročilu stricev in tetk iz ozadja .

  • 1slovenka 14:50 04.september 2016.

    *in so z...

  • 1slovenka 14:50 04.september 2016.

    *in so z...