Slovenija
12857 ogledov

Zdravstveno zavarovanje: Obvezni prispevek naj bi znašal med 20 in 35 evri

Milojka Kolar Celarc Anže Petkovšek
SD in DeSUS: Kje je zakon?

Vlada bo na jutrišnji seji obravnavala zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki je usklajen z ministrstvom za finance, je napovedala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. Na finančnem ministrstvu medtem navajajo, besedila predloga zakona, ki ga predstavlja ministrica, še niso videli.

Na finančnem ministrstvu so za STA navedli, da še niso videli besedila zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki ga je kot usklajenega s finančnim resorjem predstavila ministrica Milojka Kolar Celarc. Še vedno opozarjajo na problematičnost rešitev, ki pomenijo povišanje obremenitve stroškov dela z novimi oz. povečanimi dajatvami.

Prav tako čistiopisa zakona niso videli DeSUSu in SD. Kam naj bi ga ministrstvo poslalo, ne vedo, saj ga niso prejeli niti v parlamentu niti na stranki.

Gantar: Toliko laži nismo pričakovali

Čistopis zakona naj bi že včeraj poslali koalicijskim partnerjem, vendar se tako v DeSUSu kot SD sprašujejo kam, saj zakon do njih ni prišel. "Ves čas vemo, da je ministrica nesposobna pripraviti korektne predloge. Takšne norosti in toliko laži z njene strani pa nisem pričakoval," je za STA dejal poslanec DeSUS in nekdanji minister za zdravje Tomaž Gantar. Ob tem ga preseneča, "da za takšnimi lažmi in takšno ministrico še vedno stoji predsednik vlade Miro Cerar, kar meče slabo luč tudi nanj". Na vprašanje, ali je čas, da ministrica odide s položaja, je Gantar odgovoril z besedami, da "ministrici, ki laže, ne bi smelo biti mesta v vladi".

Tudi po mnenju poslanke SD Bojane Muršič je skrajni čas, da bi ministrica stopila korak nazaj in bi bilo najboljše, da bi odstopila. Je pa Muršičeva poudarila, da je to njeno osebno mnenje, ne mnenje SD. "Kar se zdaj dogaja, je preseglo vse meje zdravega razuma," je dodala v izjavi v DZ

Po novem predlogu bo obvezni prispevek, ki bo nadomestil dopolnilno zavarovanje, razdeljen v pet razredov. Znašal bo od 20 do 35 evrov, odvisno od statusa in dohodkov znotraj statusa, je pojasnila ministrica. Gre za kompromisni predlog, ki pa, kot pravi ministrica, pomeni manjšo solidarnost kot predhodni predlog. "A če hočemo pripeljati zakon k življenju, so potrebni določeni kompromisi," pravi Kolar Celarčeva, ki si šteje za velik uspeh, da so zakon uspeli pripeljati do obravnave na vladi. Zakon sicer ni koalicijsko uskaljen, zato ministrica tudi ni želela razkriti podrobnosti.

V prvem osnutku zakona, ki je šel z začetkom februarja v javno razpravo, je bil predviden prispevek med 20 in 75 evri, razdeljen v sedem razredov. Po drugem osnutku, ki so ga koalicijskim partnerjem poslali v usklajevanje maja, bi zdravstveni prispevek znašal 2,1 odstotka od bruto dohodkov posameznika, pri čemer je bila predvidena kapica, tako bi državljani plačevali med štiri in 140 evrov.

Milojka Kolar Celarc Nadomestilo Slovenija Zdravstvena reforma: Ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja

Plačilo glede na status in glede na dohodke?

Osebe v rednem delovnem razmerju in upokojenci, ki prejemajo dohodke v višini minimalne plače (804,96 evrov bruto), naj bi plačevali 20 evrov obveznega prispevka. Zaposleni in upokojenci med minimalno in povprečno plačo (1.621,46 bruto) naj bi plačevali 25 evrov, vsi, ki dobivajo dohodke nad povprečno plačo pa naj bi plačevali 35 evrov mesečno. 

Samozaposleni vsi enotno?

Brezposelni ter tisti, ki sami plačujejo zdravstveno zavarovanje, naj bi plačevali 20 evrov prispevka, vsi ostali, v drugih statusih pa 30 evrov. Pojasnilo, ali to pomeni, da bodo enak znesek plačevali vsi samozaposleni, od ministrstva še pričakujemo.

Po spremembi zakonodaje, s katero bi ukinili dopolnilno zdravstveno zavarovanje, ki bi ga nadomestili z obveznim prispevkom, bi po izračunih ministrstva več kot polovica zaposlenih plačevala manj, kot zdaj plačuje za dopolnilno zavarovanje. Manjši prispevek naj bi plačevalo 90 odstotkov upokojencev. Dopolnilno zdravstveno zavarovanje, ki ga trenutno plačujemo enotno, znaša okoli 28 evrov.

Vzajemna bi vračala denar

Kot je pojasnila ministrica, zakon predvideva razgradnjo rezervacij in vračilo kapitala, ki se je oblikovalo iz preteklih dobičkov. To pomeni, da bi vsi zavarovanci Vzajemne prejeli vračilo denarja, saj so vplačevali previsoke premije in je zavarovalnica dosegala dobičke, poroča STA.

slovenija 06.09.2010 Vzajemna, poloznice, placevanje, foto: Bostjan Tacol Zdravstvene zavarovalnice Slovenija Zdravstvena reforma: Kaj bo z zavarovalnicami?

 

 

 

Komentarjev 19
  • matermila 06:06 21.december 2017.

    Ko si totalno nesposoben ukrepati,kot bi bilo potrebno,je najlažje pritisniti na tiste,ki denar "delajo",torej na vse zaposlene.Cerar tej gamadi zaupa in jih podpira(ker sam spada v isto kategorijo),ker se boji razpada vlade(ki bi po vsaki logiki morala že zdavnaj na ...prikaži več britof) Če bodo 20-35 € plačevali tudi tisti na socialki,bomo tisti,ki še imamo delo,primorani plačati več tudi za za njih,saj drugače ne bo kje vzeti.Torej bomo najebali 2x.Luda kuča.V mafijske naveze,pa ne upa dregniti nihče.

  • 23ad2f37766171aa38825fc71230ce1c4c61263b 21:50 20.december 2017.

    Banda politikanska spet je popustila bogatasem, ce imas pol evra vec kot je povprecje bos placeval najvecji prispevek se pravi spadas med bogatase kateri imajo po 5000 evrov place. In kaj je za njih 35 eur. Pa kaj je z ...prikaži več vami politiki narobe zakaj mora samo srednji razred prezivljati to sramoto od drzave

  • mojglas 21:25 20.december 2017.

    Tako je. Prava bedarija oz. Žalostno za ministre ki so si zmislili. Res me zanima kaksna je razlika v nudenju storitev sedaj v zdravstvu, vrtcu in se kje ko se uposteva placilni razred? Ni je. Razlika je ta da tisti ...prikaži več ko vec zasluzi ima na koncu manj ker more bando toliko vec placevat. Zdravstvo, vrtec...enotno placilo za vse!!!! Socialni problemi pa naj nehajo otroke stemplat da bodo lahko vrtec placali.