Slovenija
6 ogledov

Združitev bo stala milijon

Carina Nik Rovan
30 ukrepov. Združitev davčne in carinske uprave bo stala milijon evrov. Prihranki pa so še skrivnost.

Stroški združitve davčne in carinske uprave so ocenjeni na 944 tisoč evrov, je razvidno iz predloga zakona o finančni upravi, ki so ga objavili na spletnih straneh vlade. Koliko bomo zaradi združitve prihranili, ni navedeno, na ministrstvu za finance pa pravijo, da posledic ne morejo komentirati, dokler zakona ne potrdi vlada.

Združitev naj bi se sicer zgodila 1. julija, ko se z vstopom Hrvaške v Evropsko unijo ukinja carinski nadzor na meji.

Posebna policija za davke

Novi zakon naj bi prinesel finančno policijo, bi bo samostojna enota znotraj finančne uprave, specializirana za preiskovanje najtežjih primerov kršitev predpisov o obdavčenju. Njena pooblastila predvidoma ne bodo bistveno drugačna, kot jih imajo zdaj cariniki.

Pogovore bi snemali

Zakon predvideva tudi snemanje telefonskih pogovorov s strankami, posebno v tistih oddelkih, “v katerih so uslužbenci najbolj izpostavljeni grožnjam, žaljivim in konfliktnim situacijam pri komunikaciji s strankami”. Cilj je višja raven komuniciranja tako s strani uslužbencev kot strank, posnetke pa bi hranili dva meseca in jih nato zbrisali.

“Na sestanku smo se uskladili, da gre to ven iz zakona, saj ne gre za sklepanje pravnih poslov, klice v sili ali kak drug razlog, ki ga za snemanje predvideva zakon o elektronskih komunikacijah,” pojasnjuje namestnica informacijske pooblaščenke Rosana Lemut Strle, ki bo preverila, zakaj je ta možnost ostala v zakonu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.