Slovenija
10 ogledov

Zmanjšaj za pol milijarde!

Minister Franc Križanič dokončuje izhodišča za proračun; znana bodo kmalu. (Foto Žurnal24 main
Naloga. Novi finančni minister bo moral za pol milijarde oklestiti letošnje proračunske izdatke.

Novi poslanci se bodo danes na odboru za finance prvič uradno seznanili z resnostjo razmer v javnih financah in dejstvom, da bo morala nova vlada za skoraj pol milijarde evrov zmanjšati letošnje proračunske odhodke. Del seje, ki se bo začela ob 10. uri, bo celo zaprt za javnost.

Če ne bi naredili ničesar, bi letos država porabila skoraj dve milijardi (1.915 milijonov) evrov več, kot se bo v proračun nateklo. Interventni zakon, ki bi veljal vse leto in s katerim bi proračun prihranil okoli 260 milijonov evrov, je namreč s soglasjem sindikatov zamenjala polletna rešitev, ki prinaša le 65 milijonov evrov prihrankov.

Obljuba dela dolg

Da bi imeli le 3,6-odstotni načrtovani proračunski primanjkljaj, bo treba odhodke zmanjšati še za okrog 450 milijonov evrov. Tudi če bi interventni zakon veljal za vse leto, bi morala nova vlada poiskati za četrt milijarde novih prihrankov. Evropski uniji (EU) smo v programu stabilnosti za leto 2012 obljubili največ 3,9-odstotni javnofinančni primanjkljaj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.