Slovenija
42966 ogledov

Znano, kakšna bo cena HAT testov za zaposlene

Covid-19, test, testiranje, koronavirus Profimedia
Znano je, kakšen bo režim testiranja od 23. avgusta.

Izpolnjevanje pogoja PCT se zahteva vedno širše, tudi v podjetjih. Z odločitvijo vlade, da bo brezplačno testiranje omogočeno le še v zelo omejenem obsegu, ker je cepiva dovolj, se s 23. avgustom uvajajo spremembe na tem področju. Kot je že znano, bo testiranje na covid-19 postalo plačljivo.

Od 23. avgusta proračun države ne bo več kril stroškov opravljanja hitrih HAT testov. Glede na zakonodajo bo stroške testiranja kril delodajalec. Cena posameznega HAT testa naj bi bila 12 evrov, če bo test pozitiven in bo  potreben  PCR test, bo tega krilo zdravstveno zavarovanje.

Tisti, ki se testirajo, morajo po trenutno veljavnih pravilih to storiti enkrat na teden. PCR-test je veljaven 72 ur, HAT pa 48 ur. "Gre za povsem strokovno odločitev, saj je negativen izvid hitrega testa zanesljiv le 48 ur, izvid testa PCR pa 72 ur, kasneje se zanesljivost zmanjša," je že sprejetjem novih ukrepov dejala vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar.

Testi bodo od predvidenega datuma ostali brezplačni samo za paciente bolnišničnih ustanov, prebivalce DSO, kaznjence, azilante in tiste, ki se ne smejo cepiti zaradi utemeljenih razlogov.

HAT in PCR testi so sicer državni proračun doslej obremenili za okoli 60 milijonov evrov. To je znesek, s katerim bi lahko zgradili eno bolnišnico.

Medtem se epidemične razmere zaostrujejo. Po kriterijih Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) smo prešli v oranžno fazo. Kot kaže napoved Instituta Jožef Stefan, lahko v začetku septembra pričakujemo rdečo fazo. Več o tem si lahko preberete tukaj.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 58
  • rd2dmk2 22:43 13.avgust 2021.

    za kolk dnarja so tisti iznajdljivi mladinci zrihtal teste državi... za celih 60 miljonov? tolk pravijo da so zapravil za testiranje.. kolk je že eden koštal 3 €. a zdej pa naj plačujemo za tisti drek 12 €. takole se ...prikaži veče zmenimo. takoj dat hitre test v prosto prodajo . če se šolarji in še kdo lahko samo testira, se pa lahko še delavci . pa še kdo drug. in za ceneje, kot hočejo sedaj. to je pa samo vojno dobičkarstvo in zato se gre pred zid.

  • dusko89 10:58 13.avgust 2021.

    Ljudi je bilo potrebno testirati. Vlada se spreneveda, do nezavesti. Z denarjem za orožje bi lahko zgradili 10 bolnišnic ali domov za ostarele in uboge. Še vedno igrajo igro izključevanja in argumentov PROTI namesto ZA. Potem se čudijo ljudem da ...prikaži več so proti vsemu!? NUJNO zamenjava vlade! Nisem ne levi ne desni, sem Slovenec!

  • Leona_Carroll 10:01 12.avgust 2021.

    Google plačuje dober dohodek od doma od 4600 do 6200 evrov na teden, kar je neverjetno pred letom dni, ko sem bil brezposeln v strašnem gospodarstvu. tukaj sem začel ......... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦