Slovenija
13362 ogledov

Analiza IJS: Smo v oranžni fazi, kmalu sledi rdeča

Profimedia
Lani v tem času je bilo število okužb precej manjše kot letos. Epidemične razmere se zaostrujejo, vstopili smo v oranžno fazo.

Epidemija narašča vse hitreje. Po kriterijih Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) smo prešli v oranžno fazo. Kot kaže napoved Instituta Jožef Stefan, lahko v začetku septembra pričakujemo, da se bomo obarvali rdeče.

''Epidemija narašča s podvojitvenim časom približno 20 dni, čeprav smo na vrhuncu počitniške sezone, kar deluje kot delno zaprtje države.'' ugotavljajo na Institutu Jožef Stefan, kjer so pripravili novo napoved glede širjenja okužb s koronavirusom v Sloveniji.

Prevladujoče je lokalno okuževanje, tedensko povprečje dnevno potrjenih okuženih oseb znaša 142. 14-dnevna pojavnost znaša po podatkih Sledilnika 83,1. Da je regija obarvana oranžno, mora znašati število novih okužb v 14 dneh na 100.000 prebivalcev več kot 50 in manj kot 150. 

Projekcije širjenja COVID-19 v Sloveniji | Avtor: Institut Jožef Stefan Institut Jožef Stefan

''Če se ne bomo pravočasno dovolj precepili, bomo jeseni lahko presegli drugi val epidemije v bolnišnicah,'' so raziskovalci zapisali v svoji napovedi. Opozorili so, da bi za preprečitev velikega naraščanja četrtega vala in preobremenitve bolnišnic bilo potrebno, da se vsaj vsi starejši od 40 let čim prej cepijo in s tem zaščitijo pred hujšim potekom bolezni. Zaželena precepljenost odrasle populacije je nad 90 %. 

Delež delta različice skoraj 100-odstoten

Delež različice delta narašča zaradi približno 50 % večje kužnosti od različice alfa in zaradi uvoza iz tujine. Podatka NLZOH za 27. in 28. teden (delež delte 89,2 % in 94,6 %) vključujeta vzorce maturantov, ki so se v Španiji okužili z različico delta, in njihovih sekundarnih okužb ter verjetno precenjujeta delež te različice v populaciji, kjer se širijo okužbe, če so uspeli okužbe maturantov dovolj dobro zamejiti. Delež različice delta v populaciji je zdaj že skoraj 100 %.

Projekcije širjenja COVID-19 v Sloveniji | Avtor: Institut Jožef Stefan Institut Jožef Stefan
Na IJS ugotavljajo, da se je v drugem, tretjem in četrtem valu do zdaj okužila približno dobra tretjina prebivalstva. Trenutno je delež kužnih približno 0,15 % prebivalstva oz. približno vsak 800. prebivalec. Ob enakem trendu razvoja epidemije bomo rdečo fazo tako dosegli že v začetku septembra, še ugotavljajo strokovnjaki.

Projekcije širjenja COVID-19 v Sloveniji | Avtor: Institut Jožef Stefan Institut Jožef Stefan

Park mladi druženje covid-19 Slovenija V teh regijah je različice delta največ

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 19
  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 07:00 13.avgust 2021.

    dajte tega Kreka poslat na shujševalno, pa bomo vsi zdravi ! Kaj ne vidite da si uničuje zdravje z pretiranim žretjem...a to naj bo naš vzornik ?

  • eminenca 22:11 12.avgust 2021.

    zgleda , da se je spet preveč dnarja nabral, pa je treba spet malo premzat, pa kaj zapret ... vojne še zdaleč ni konec

  • Leona_Carroll 10:08 12.avgust 2021.

    Google plačuje dober dohodek od doma od 4600 do 6200 evrov na teden, kar je neverjetno pred letom dni, ko sem bil brezposeln v strašnem gospodarstvu. tukaj sem začel ......... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦