Slovenija
69 ogledov

Župan nič več poslanec

Franci Kek (Zares) je bil zadovoljen, da je prav tej koaliciji, ki ni na dobrem Žurnal24 main
Državni zbor. Potrjena nezdružljivost poslanske in županske funkcije.

Župani poslanci. Na prihodnjih volitvah v državni zbor se bodo morali župani, če bi bili izvoljeni za poslance, odločiti, katero funkcijo bodo opravljali.

S 48 glasovi za in 36 proti so v državnem zboru poslanci v sedmem poskusu potrdili predlog o nezdružljivosti županske in podžupanske funkcije s poslansko.

Odločitev o ločitvi je po moji oceni politično modra. Slovenski parlament je razmeroma maloštevilčen, in da bi lahko deloval kakovostno, bi se morali vsi poslanci res v celoti posvetiti svoji nalogi.
Matej Makarovič, sociolog

Spremembe so podprli tudi poslanci, ki so že župani ali podžupani – Julijana Bizjak Mlakar (SD), Miran Jerič (LDS), Borut Sajovic (LDS) in Bojan Kontič (SD).

Kontič, sicer župan Velenja, je dejal, da je ves čas zagovarjal nezdružljivost, ob svoji županski kandidaturi pa napovedal, da vnovič za poslanca ne bo kandidiral, ampak bo ostal župan.

Za je glasovala večina koalicijskih poslancev skupaj s poslanci DeSUSa ter SNS, ki ima nezdružljivost zapisano v statutu. Proti pa so bili vsi ostali župani – tudi koalicijski – in ostala opozicija.

Mislim, da se bodo nekateri odpovedali županski funkciji v korist poslanske. Rezultat glasovanja je velik poraz SLS, ki bo gotovo na slabšem. Če odštejejo župane, jim zmanjka dobrih kandidatov za poslance.
Vlado Miheljak, publicist

“Prepričan sem, da to ni napredek v slovenskem prostoru,” je odločitev večine komentiral Franc Bogovič (SLS), župan Krškega. Dodal je, da je sprejetje teh sprememb grožnja za centralizacijo in da so ravno župani poslanci prinašali v državni zbor stik z realnim življenjem iz vseh koncev države ter “zdravo kmečko pamet”.

Najbolj zadovoljen je bil Franci Kek (Zares), prvopodpisnik pobude za nezdružljivost. Povedal je, da so spremembo podprli vsi podpisniki pobude razen enega, trije poslanci od štirih, ki so mu obljubili podporo ter dodatno še dve dve poslanki. “Predlagatelji smo prekinili protiustavno združenost zakonodajne in izvršilne funkcije,” je še poudaril Kek.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.