Slovenija
29 ogledov

"Župan, občane obravnavajte enako!"

Stroškov celotnega projekta prenove stadiona bo več kot 200 milijonov evrov, pra Boštjan Tacol
Reševanje težav s parkirišči na Gotski ulici v Ljubljani je spodbudilo tudi stanovalce Fondovih hiš, ki trdijo, da so v popolnoma isti situaciji, a obravnavani drugače. Z Mestno občino Ljubljana se za vrtove borijo že nekaj časa, zaradi spora pa stoji tudi obnova Bežigrajskega stadiona.

Koordinacijski odbor stanovalcev Fondovih hiš je na župana Zorana Jankovića naslovil odprto pismo, v katerem sicer pozdravlja odločitev občine za sodelovanje pri prizadevanjih etažnih lastnikov pri urejanju parkiranja na Gotski ulici, hkrati pa je presenečen, saj imajo sami popolnoma drugačne izkušnje: "... le da je v našem primeru mestna občina tista, ki stanovalcem noče priznati, da k njihovim blokom spadajo tudi dvorišča, dovozne poti in zelenice, in nam je kot solastnica družbe Bežigrajski športni park hotela z ograjo preprečiti dostop do vrtov," so zapisali.

V teku tudi nepravdni postopek

Spor etažnih lastnikov Fondovih hiš z občino traja že leta. Da bi zemljiškoknjižno stanje uskladili z dejanskim, so pred tremi leti začeli tudi nepravdni postopek za določitev pripadajočega oziroma funkcionalnega zemljišča. Vendar zastopnica občine Odvetniška družba Kozinc in partnerji trdi, da jim nobeno od teh zemljišč ne pripada, so pojasnili.

"Razumemo, da vam stanovalci Fondovih hiš nismo najbolj pri srcu, ker nismo navdušeni nad načrtovano izvedbo enega izmed vaših projektov. Vendar bi lahko tudi vi razumeli nas, da se ne moremo odpovedati temu, kar je bilo vedno naše, tako kot se vi ne bi hoteli odpovedati vašemu vrtu, če bi si na njem vaš sosed zaželel zgraditi prizidek," piše v pismu.

"Zemljišča so prišla v napačne roke"

Od župana pričakujejo, da bo ne glede na morebitne zamere kot župan vse občane obravnaval enako: "Ne bi smeli nekaterih podpirati v boju za zemljišča, ki pripadajo njihovim stavbam, proti drugim pa iz občinskega proračuna plačevati odvetnika, da do svojih pripadajočih zemljišč ne bi prišli," menijo in dodajajo, da občina ne bi smela istih zakonov za eno skupino občanov razlagati tako, za drugo skupino pa drugače. Pravno je po njihovem mnenju stanje popolnoma enako: zaradi neurejenega zemljiškoknjižnega stanja so stavbna zemljišča, ki so bila v prejšnjem sistemu družbena lastnina, prišla v napačne roke.

Za pojasnila smo zaprosili tudi Mestno občino Ljubljana, na njihove odgovore pa še čakamo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.