Šport
35 ogledov

"Slovenije nisem želel izpustiti"

Michael Thomas EuroBasket Zreče trening Slovenija Saša Despot
Na medijskem dnevu slovenske košarkarske reprezentance smo se pogovarjali z Chrisom Thomasom, ki bo po EP 2013 znova med pomočniki selektorja. "Vesel sem, da sem se lahko vrnil," pravi ameriški trener.

Zdaj ste že drugič del slovenske reprezentance.
Dejstvo je, da so si me želeli nazaj, sam pa sem prav tako želel priti. Resnično sem prepričan, da je to eden najlepših kotičkov sveta. Vesel sem, da sem se lahko vrnil.

Glavni trener je nov. Se bo kaj spremenil tudi način igre?
Sistem je kar podoben. Največja razlika je pri obrambi. Že takoj na začetku smo se v veliki meri posvetili igranju obrambe in temu, kako se bomo zoperstavili različnim napadalnim konceptom. Ponavadi smo se temu posvečali nekoliko kasneje. To je lepa stvar treniranja. Lahko si uspešen na milijon različnih načinov (smeh). Imel sem priložnost, da sem se lani veliko naučil od izjemnega trenerja (Božidarja Maljkovića, op. p.), zdaj pa se lahko učim od enako dobrega.

Ste se pred prihodom pozanimali kaj o Juretu Zdovcu?
Seveda, seveda. To je bila zame prva reč po njegovem imenovanju. Z Goranom Dragićem sva se med sezono veliko pogovarjala. Golden State in Phoenix sta se namreč velikokrat pomerila. Ko so objavili Zdovčevo ime, je bil Goran prvi, ki mi je dal nekaj informacij. Na svetovnem spletu lahko zdaj najdeš prav vse, ogledal sem si tudi njegove igralske predstave. Bil sem navdušen. Tudi njegova trenerska kariera je izjemna, rezultati veliko povedo. Na vseh nivojih je bil uspešen. V čast mi je, da lahko to poletje delam z njim.

Michael Thomas EuroBasket Zreče trening Slovenija | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Slovensko košarkarsko reprezentanco ste torej redno spremljali. Ste o njej govorili tudi z ostalimi trenerji v ZDA?
Lani sem v San Francisco prišel opoldne ob 12. uri, že nekaj ur kasneje pa sem imel sestanek s trenerskim štabom pri Golden Statu. Prvi mesec so me vsi spraševali, kako je bilo, kako sem se počutil. Zame je bilo sodelovanje s slovensko reprezentanco izjemna izkušnja in zato Slovenije znova nisem želel izpustiti iz rok.

Omenili ste Gorana Dragića. Kakšno mnenje imajo o njem v ligi NBA?
Uvrstili so ga med 15 najboljših košarkarjev lige, izbran je bil v tretjo peterko prvenstva, zame je to večji dosežek kot uvrstitev na tekmo All-Star. Osebno menim, da bi moral zaigrati tudi na tekmi zvezdnikov in vem, da je trener Golden Stata Mark Jackson glasoval zanj. Njegov napredek je neverjeten. Vsi bi morali biti ponosni nanj, saj na izjemen način predstavlja svojo državo, tako na parketu kot zunaj njega. Uživam, ko ga gledam na igrišču, čeprav sem ga med sezono poskušal štirikrat premagati (smeh).

Očitno ste se navezali na Slovenijo. Ste morda spremljali tudi ostale slovenske športe?
Sem. Na primer ogledal sem si nastope hokejske reprezentance na zimskih olimpijskih igrah, nastope skakalcev … Osem olimpijskih kolajn, to je neverjetno. Prav užival sem. Bil sem zelo vpet v tekmovanja, v ZDA sem glasno navijal za vsakega slovenskega olimpijca v Sočiju.

priprave Slovenske košarkarske reprezentance | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Če se vrnemo h košarki, kakšna bo liga NBA po vrnitvi LeBrona Jamesa v Cleveland?
Vsekakor ima to velik vpliv na celotno ligo. Je pač najboljši košarkar na svetu in ko se najboljši igralec odloči za spremembo, se to vsekakor pozna. Zaradi tega se bo marsikaj spremenilo. Cleveland je iz ekipe, ki je zabeležila 33 zmag, čez noč postal kandidat za prvaka. Le redki so igralci, ki lahko povzročijo takšno spremembo. Razmerje moči bo drugačno. Vzhod ima zdaj več dobrih ekip. V zadnjem desetletju so dominirale ekipe z Zahoda, zdaj bo vse bolj uravnoteženo. Če bi bil na njegovem mestu, bi si prav tako želel igrati doma. Igrati pred domačimi navijači …

Tudi vi prihajate iz Ohia …
Res je, prihajam iz bližine. Moj dom je od Clevelanda oddaljen kakšne štiri ure. Zanj bo nekaj posebnega nastopati pred domačimi, prijatelji … Vesel sem zanj. Dokazal je tudi, kako velik človek je. Ne vem, če se je o tem poročalo tudi tu, a ko je odhajal iz Clevelanda v Miami, so navijači zažigali njegove drese, trgali njegove plakate, latnik kluba je grdo govoril o njem … Na vse je pozabil in vsem odpustil. Obe strani sta si oprostili.

Kako je z vašo trenersko prihodnostjo?
Pri Golden Statu so se odločili za popolno zamenjavo trenerskega štaba, čeprav smo dosegli tretje največje število zmag v klubski zgodovini (51 zmag v rednem delu, op. p.) in se drugič zapored uvrstili v drugi krog končnice kar je bilo prvič po 22 letih. Sem zelo zvesta oseba, Mark Jackson je zame starejši brat, velik mentor, izjemno ga spoštujem. Ponavadi je tudi tako, da ko odpustijo glavnega trenerja, se morajo posloviti tudi njegovi najbližji sodelavci. Nihče od trenerskega štaba tako ni ostal pri Golden Statu, obrnili so povsem nov list. Novi trener Steve Kerr bo moral izpolniti kar nekaj pričakovanj, saj smo mu pustili dobro ekipo. Sam še razmišljam o naslednjem koraku, imam nekaj ponudb. Bomo videli. Sem pa neverjetno blagoslovljen, da sem tukaj, ostale reči se bodo že nekako uredile.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.