Slovenija
103 ogledov

V Slovenijo prišlo sto tisoč beguncev

begunci Saša Despot
Z begunci najbolj obremenjeni mejni prehod Šentilj tudi danes zjutraj poka po šivih. Za vstop v Avstrijo čaka približno več kot štri tisoč beguncev. Hrvati napovedujejo prihode novih vlakov.

V Slovenijo je včeraj vstopilo 9848 beguncev, danes do 6. ure pa 5354. Skupaj je v drugem begunske valu v Slovenijo prispelo že več kot 100.000 beguncev; to jutro jih je bilo v sprejemnih in namestitvenih centrih 11.563. Avstrija je to noč meje za prehod begncev zaprla, nato pa jim zjutraj spet omogočila prehod. Do 12. ure naj bi prevzeli vse begunce, ki so čakali na Šentilju, a je iz južne meje prispelo že tisoč novih. 

V Dobovi medtem praznijo sprejemna centra; gre za centra, kjer je včeraj prišlo do vnovičnih požarov med šotorišči. Begunci so kurili smeti, med njimi je naraščala nestrpnost, saj so praktično le nekaj metrov stran na železniških tirih opazovali vlake, ki so druge begunce, brez čakanja v skladu z v torek spremenjenim režimom popisovanja beguncev pošiljali naprej.

Iz Posavlja včeraj 11.700 tujcev

Danes dopoldne sta na Mejni prehod za mednarodni železniški promet Dobova iz Hrvaške pripeljala dva vlaka z migranti. Na prvem vlaku, ki je prispel ob 6.15 je bilo 1065 migrantov, na drugem, ki je na postajo pripeljal ob 9.30 pa 1024. Po opravljenih osnovnih policijskih postopkih, zdravstveni in humanitarni oskrbi so tujci vstopili na vlak, ki je v spremstvu slovenskih policistov nadaljeval pot proti Šentilju.  

 

Ob 11. uri je bilo v sprejemnem centru Brežice okoli 1000 migrantov, v začasnem centru v Dobovi (Beti) okoli 1000, v novem sprejemnem centru v Dobovi (Livarna) pa okoli 700. Včeraj so policisti iz območja Posavja v nastanitvene in sprejemne centre v notranjost države pospremili več kot 11.700 tujcev.

Begunci v Nemčiji | Avtor: EPA EPA

Ograje na meji z Avstrijo

Priprave na postavitev ograje in utrjenih konstrukcij v bližini mejnih prehodov s Slovenijo so medtem v polnem teku, je v pogovoru za nemški časnik FAZ dejala avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner. Kot je zatrdila, o popolnem zaprtju meje s Slovenijo ne razmišlja nihče. Je pa po njenem mnenju nujen ostrejši nadzor na zunanjih mejah EU.

"Vemo, da je ravno situacija na slovensko-štajerski meji zelo dinamična. Na določene dni imamo tam 3500 ali 5000 beguncev, na druge pa 8000 ali 9000. Če se bodo razmere v naslednjih tednih še naprej zaostrovale, moramo biti na to pripravljeni," je dejala.

"Seveda gre tudi za ograje, a ne le zanje, temveč tudi za utrjene konstrukcije na območju prehodov," je ponovila. Na vprašanje o predvideni dolžini in višini ograje je odgovorila, da je "načrtovanje ravno v polnem teku". "Gotovo je, da bodo levo in desno od mejnih prehodov na nekaj kilometrih stale trdne zapore," je pojasnila in dodala, da trenutno preučujejo vse tehnične možnosti. O popolnem zaprtju meje s Slovenijo ne razmišlja nihče, je zatrdila.

V Špiljah na avstrijski strani zaenkrat še ni tehničnih zapor na meji s Slovenijo. Prav tako tudi še ni znano, kdaj jih bodo postavili, je medtem za STA dejal tiskovni predstavnik policije avstrijske štajerskem Fritz Grundnig.

Begunska kriza  | Avtor: Policija/Žurnal24 Policija/Žurnal24



Vlada o ukrepih, če zaveze iz EU ne bodo veljale

Ko je dejal premier Miro Cerar, Slovenija pozorno opazuje, ali se državne zaveze vrha EU-Balkan izpolnjujejo. Sam je, kot pravi, pripravljen storiti vse, da se zavaruje slovenske interese in lokalno prebivalstvo pred nekontroliranim migrantskim tokom, hkrati pa je treba s tistimi, ki prihajajo k nam, ravnati humano.

Ograjo bi lahko postavili že danes

Če bo potrebno, je tako po Cerarjevih besedah Slovenija pripravljena na meji s Hrvaško postaviti tudi ograjo za obvladovanje toka migrantov. Kot Evropejec si sicer Cerar tega ne želi, a bo država vanj prisiljena, če se zaveze z nedeljskega vrha ne bodo v zadostni meri uresničevale.

Preberi še:

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • Kranjica 13:59 29.oktober 2015.

    Vsem nam se smilijo predvsem nič krivi otroci. Mame? Mame prav tako niso nič krive, ker pri muslimanih nimajo niti najmanjše pravice odločanja.

  • Kranjica 13:56 29.oktober 2015.

    Avstrija ukrepa, mi pa : ..."Če bo potrebno.. . " Ko bo po presoji vlade potrebno, jih bo pri nas že 100.000. In kam jih bo vlada namestila?

  • Mahi 13:34 29.oktober 2015.

    Prevzel bom besede enega drugega komentatorja. Tako je, ker vodijo državo razni FDVjevci in pravniki, ki mislijo, da je vodenje kot predavanje na faksu. To so ljudje teorije brez izkušenj v politiki, še posebej v kritičnih situacijah. Ne vem, kako ...prikaži več bi se leto 91 končalo za Slovence, če bi takrat imeli Cmero na oblasti....