Svet
118 ogledov

Ganljivo slovo od Helmuta Kohla, zaščitnika Slovenije

Slovo od Helmuta Kohla
1/7
Epa
Na prvi evropski žalni slovesnosti v zgodovini se je ves evropski vrh poslovil od Helmuta Kohla, enega od tvorcev združene Nemčije in Evrope po koncu hladne vojne. Tresli so se glasovi najbolj vplivnih Evropejcev, Clinton pa je spomnil na to, kako ga je Kohl prisilil jesti celo tisto, česar sam ne bi nikoli poskusil.

Okoli 20 predsednikov vlad in držav, ter skupaj 2.000 povabljenih nekdanjih in zdajšnjih politikov in drugih vplivnih Evropejcev se je danes zbralo v Evropskem parlamentu v Strasbourgu, kjer je potekala evropska žalna slovesnost za nekdanjim nemškim kanclerjem Helmutom Kohlom, ki je umrl sredi junija. Voditelji so v nagovorih izpostavili predvsem Kohlovo vlogo pri združevanju Nemčije in poenotenju Evrope, saj da je Kohl razumel, da lahko le sodelovanje med državami in brisanje njihovih medsebojnih meja omogoči mir na Stari celini, ki je v 20. stoletju dala za seboj dve veliki moriji.

Še posebej ganljiv je bil nagovor nemške kanclerke Angele Merkel, sicer politične naslednice Kohla v nemški vodilni stranki CDU in kasneje na čelu Nemčije. Spomnila je, kako je Kohl bistveno vplival na življenje milijone Nemcev tako z uspešno gospodarsko politiko med njegovim 16 let dolgo kanclersko vladavino, kot še posebej zaradi zaslug, ki jih je imel pri tem, da se je zrušil Berlinski zid, Nemci pa so znova postali en narod. "Seveda je vplival tudi na mojega," je dodala Merklova in povzela Kohlove dosežke pri osnovanju sodelovanja med evropskimi državami.

"Na nas je, da varujemo njegovo zapuščino," je sklenila nagovor pred polno dvorano Evropskega parlamenta, v kateri pa zaradi težav z letalom ni bilo slovenskega premierja Mira Cerarja.

"S Helmutom Kohlom nas zapušča povojni velikan," je na slovesnosti povedal predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker. "Helmut Kohl je bil nemški domoljub, vendar tudi evropski domoljub," povzema STA govor predsednika Evropske komisije.

V "potrpežljivih pogovorih" je v številnih evropskih državah odpravil dvom glede združitve Nemčij, je dodal Juncker. "Priložnost je pravilno ocenil in jo izkoristil," je poudaril. Izpostavil je tudi vlogo nekdanjega nemškega kanclerja pri zavzemanju za skupno evropsko valuto evro. "Hvala, Helmut Kohl!", je sklenil nagovor.

Predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani pa je medtem na spominski slovesnosti za Kohlom, ki je prvi, od katerega se poslavljajo na ravni EU, dejal, da je bil Kohl "predvsem pogumen mož". "Bil je borec za svobodo in demokracijo ter eden od protagonistov za ponovno združitev našega kontinenta," je povedal Tajani. "Vedno je branil dostojanstvo ljudi pred zidovi, železnimi zavesami in totalitarnimi režimi," je še poudaril.

Slovo od Helmuta Kohla | Avtor: Epa Epa

Spregovoril je tudi predsednik Evropskega parlamenta Donald Tusk, ki je za Kohla dejal, da je pripravil pot za združitev Evrope, ki je bila dolgo razdeljena na vzhod in zahod. "Njegova vizija je šla daleč prek nemških meja in interesov," je še poudaril ob slovesu od častnega državljana Evrope. Nekdanji poljski premier pa je Kohlu pripisal tudi velike zasluge za spravo med Nemčijo in Poljsko.

"Prisilil me je, da sem jedel stvari, ki jih sicer ne bi nikoli jedel"

"Rad sem ga imel," pa je dejal nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton. Po njegovih besedah je namreč želel "ustvariti svet, kjer nihče ne prevladuje. Svet, kjer je bilo sodelovanje boljše od konflikta in v katerem so različne skupine sprejemale boljše odločitve od posameznih diktatorjev."

Med drugim je Clinton dejal, da je Kohl zapustil mlajšim generacijam svobodo, mir in varnost. "Bil je pravi Nemec. Prisilil me je celo, da sem jedel stvari, ki jih ne bi nikoli jedel."

Zbrane sta nagovorila tudi ruski premier Dmitrij Medvedjev in novi francoski predsednik Emmanuel Macron.

Po slovesnosti v Strasbourgu so krsto s helikopterjem prepeljali v Kohlovo rojstno mesto Ludwigshafen, kjer se bodo someščani od njega poslovili s sprevodom.

Nato ga bodo prepeljali z ladjo po reki Ren v približno 20 kilometrov oddaljeno mesto Speyer. V tamkajšnji stolnici bo ob 18. uri potekala žalna maša, ki se je bodo lahko zaradi varnostnih razlogov udeležili zgolj povabljeni gostje. Kohla bodo okrog 20.45 v ožjem družinskem krogu pokopali na pokopališču v središču mesta.

Kohl, ki je bil nemški kancler med letoma 1982 in 1998, je igral ključno vlogo pri padcu berlinskega zidu in združitvi Nemčij. Poleg tega je bil s takratnim francoskim predsednikom Francoisom Mitterrandom snovalec maastrichtske pogodbe, ki je med drugim prinesla skupno denarno valuto evro.

Bil je tudi eden najzaslužnejših, da sta Nemčija in takratna Evropska skupnost kmalu po razglasitvi samostojnosti priznali Slovenijo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • maresem 20:35 01.julij 2017.

    Cmeravc, spet si ga zasral na polno! Res si ponos Slovencev.

  • Tine123 16:18 01.julij 2017.

    Si predstavljate, kako se ji bo tresel glas, ko bo Eu prepravljena z drhalijo iz arabskih držav? Ali se ji pač ne bo, ker je plačana, kot tudi nekateri slovenski politiki, ki veselo držijo denar na varnem... ? zase je posrkbela..

  • valerijakregar 15:49 01.julij 2017.

    falcon se je "pokvaril"..............tega oćitno niso dovolili tisti, katerim naša osamosvojitev ni bila niti najintimnejša opcija.se lahko še bolj blamiramo ?NOVA SRAMOTA TE NESPOSOBNE VLADE !MIR IN SLAVA GOSPODU KOHLU !