Slovenija
57 ogledov

SMC strmoglavila, desni rastejo

zbor za republiko
1/7
Anže Petkovšek
SDS in NSi sta zrasli za štiri odstotke, medtem ko je SMC podpora padla na dobrih pet odstotkov. Miro Cerar se je znašel na robu izpada iz barometra.

Delova javnomnenjska raziskava v mesecu juniju kaže na velik porast desnih strank. "Tako SDS kot NSi sta v primerjavi s predhodnim barometrom dosegli približno za 4 odstotne točke boljši rezultat," ugotavljajo pri Delu. "SDS se je približala 18 odstotkom podpore, NSi 10. Obe stranki sta junija dosegli najvišji delež podpore v zadnjem letu."

Nekoliko bolje kot pretekli mesec se je odrezala tudi Primčeva stranka GOD, ki je  s 2,3 odstotka v maju prišla na tri odstotke podpore. 

SMC dosegla novo dno

SMC je nasprotno podpora padla in z 5,4 odstotki dosegla novo dno. "Med vladnimi strankami si je utrdila primat SD, ki ima v primerjavi z majem še višjo podporo, visoko podporo ohranja tudi ZL, ki se je utrdila na četrtem mestu," ugotavljajo pri Delu. "Za vsemi naštetimi strankami nekoliko zaostaja Desus, ki ima le še malenkostno prednost pred GOD in Zelenimi Slovenije." 

Vlado podpira okoli deset odstotkov anketiranih, nižjo oceno pa je junijski barometer pokazal tudi pri priljubljenosti politikov. 

Cerar na robu lestvice

"Trendu padanja so kljubovali le Matjaž Han, ki je najbolj skočil navzgor, Matej Tonin, Matjaž Nemec, Luka Mesec, Ljudmila Novak in Lojze Peterle," pišejo pri časniku. "Na vrhu barometra ni sprememb, Borut Pahor ostaja prvi, na lestvici je najbolj padel Matjaž Hanžek, Miro Cerar pa se je znašel na robu izpada iz barometra."

Z lestvice se po navedbah Dela poslavljata Karl Erjavec in Alenka Bratušek, nanjo se vračata Janez Janša in Zmago Jelinčič Plemeniti.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • tomaz 10:17 05.junij 2017.

    še posebno, če zraven kak cekinček pade za objavo ....

  • wingspan15 09:15 05.junij 2017.

    Zagotovo, vendar je vprašanje, kje pade na plodna tla. Vsi pa le nismo ovčke in znamo misliti z lastno glavo. Počakajmo volitve, tam se bo pokazalo realno stanje.

  • partizanka 08:53 05.junij 2017.

    vsaka objava ima svoj namen