Slovenija
115 ogledov

"Smo koš za smeti za hrano, ki je drugje ne prodajo"

Anka Lipušček Miklavič, direktorica Mlekarne Planike mediaspeed
Direktorica Mlekarne Planika meni, da smo slovenski potrošniki koš za smeti za hrano, ki je v drugih državah ne prodajo.

Dobra hrana nikoli ne more biti poceni. Za dobro surovino moraš plačati in če hočete, da je dobra, mora biti proizvedena na dober, naraven način, je na Statističnem dnevu na Brdu pri Kranju opozorila direktorica Mlekarne Planika Anka Lipušček Miklavič. Tradicionalni, že 26. Statistični dan so letos posvetili statistiki o hrani. 

Lipušček Miklavičeva je pojasnila, da so v mlekarni vedno gojili pošten odnos do kmetov in kupcev, ki jim povedo, kako delajo in zakaj imajo njihovi izdelki višjo dodano vrednost. "Kupec ve, kaj dobi za kak cent več, ki ga plača za mleko," je dejala.

Opozorila je še, da smo potrošniki obsedeni z nizkimi cenami. V Sloveniji smo pri mleku 120-odstotno samooskrbni, a še vedno uvozimo 49 odstotkov mlečnih izdelkov, ki napolnijo trgovske police in gostinske lokale. "Smo koš za smeti za izdelke, ki jih v drugih državah ne prodajo. Ker smo na stežaj odprli svoja vrata in z veseljem sprejmemo, kar nam od drugod pripeljejo," je dejala.

Žalostno, da je merilo najnižja cena

Kot je opozorila, se začnejo prehrambene navade vzgajati v vrtcih. "Tam je pomembno, kakšne izdelke se kupuje, tudi preko javnih naročil. Žalostno je, da je še vedno merilo najnižja cena, za naše otroke, starostnike," je dejala.

Če kupimo 10 dekagramov dobrega sira po nekoliko višji ceni, je manjša možnost, da ga bomo zavrgli, kot če kupimo kilogram poceni sira, je še menila prva dama Planike, ki je izpostavila, da je poceni nakup na koncu vedno drag nakup. "Raje kupujmo manj in to bolj kakovostno," je dodala.

Embalaža dražja od vsebine

Miklavičeva je prepričana, da je vsa slovenska živilska industrija dobra in varna. "Ko stojimo pred policami raznovrstne hrane, se moramo zavedati, da včasih embalaža preseže ceno tistega, kar je v njej, in to ni prav," je dejala. Vsaka proizvodnja stane, kar je dobro, za tisto je vredno plačati.

Ko se odločamo o nakupu hrane, moramo po njenih besedah razmisliti o svojem zdravju, ki je najpomembnejše. "Boli me, ko koga slišim, da kaj pa je to kaj takega, če je dal za nakup avta 1000 evrov več. Se to vprašamo pri kruhu, mleku, kjer je par centov razlike? Naj bo to vodilo pri naših nakupnih navadah," je še potrkala na vest kupcev Lipušček Miklavičeva.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 25
  • wingspan15 12:51 26.januar 2017.

    d bo kar držalo. Pridite pogledati na dan petka ali sobote pred novogoriški eurospin ali Hofer, kakšni avti so na parkiriščih, reg. tablice so tudi zanimive (veliko je namreč ljubljančanov). V vozičkih pa razne sa,ame, pršuti, meso, sladkarije, ki bi ...prikaži veči jih marsikdo s precej nižjim budžetom ne bi niti povohal, ker res vemo, da so smeti polne kemije.

  • motorka57 21:30 25.januar 2017.

    .....praufo ,maš prav.Česamo pogledamo artikle v Muelerju in DM-mu, Šparu,Mercatorju,ali kakiem drugem trgovcu.... Ja Mueler in DM mata čisto drugo kvaliteto kot slednji !

  • Avatar praufo
    praufo 12:47 25.januar 2017.

    strategija te države, ki skrbi za službe svojih podanikov v belgiji, je ta da ima skoraj vsaka večja vas en hofer, pa lidl, mogoče še evrospin, da ne govorimo o šparih ... zelo lep naslov: "Smo koš za smeti za ...prikaži več hrano, ki je drugje ne prodajo" ... si upate to vprašat vse te trgovce? dvomim, ker imajo zanesljivo zelo dobre odvetniške rešitve ... kako je možno, da so se v teh nekaj letih tako namnožili ... človek bi se vprašal kako smo sploh preživeli brez njih, ker danes oni živijo zaradi nas ... a je folk bolj lačen, žejen, rabi vsak mesec nove cunje, vsako leto nov hladilnik, vsake pol leta nov tv ... mogoče je bila včasih lakota po dobrinah, danes smo pa zasuti z vsem ... žal delo ni cenjeno, če že je, je pa obdavčeno do neba ... skratka mizerija ... zakaj je treba bit tak siromak na svoji zemlji ?