Slovenija > Črna kronika
128 ogledov

Umrli policist je večkrat rešil življenja

policija Saša Despot
Preminuli policist je bil po pripovedovanju kolegov duša kolektiva. V preteklosti je prejel nagrado za požrtvovalnost, ko je oskrbel hudo poškodovane osebe v nesreči, uspel je tudi preprečiti samomor. "Kaj bi bilo, če bi bilo," se dan po tragediji na Ižanski cesti sprašuje vodstvo policije.

Osumljenec za umor policista in poskus umora njegovega kolega v soboto na Ižanski cesti je še vedno v ljubljanskem kliničnem centru, kjer ga zdravijo zaradi hudih poškodb. Kriminalisti medtem v preiskavi zbirajo obvestila in preverjajo vse okoliščine omenjenega dogodka z namenom utemeljevanja sumov obeh kaznivih dejanj.

Drugi policist, ki je čelni trk osumljenčevega vozila v policijski avto na nujni vožnji preživel, je prav tako še vedno v kliničnem centru, a naj bi bil odpuščen v domačo oskrbo v prihodnjih dneh. Na policiji poudarjajo, da je zagotovljena psihološka pomoč svojcem 33-letnega umrlega policista in vsem policistom, ki v teh dneh preživljajo težke trenutke. Stekle so tudi priprave na pogrebne slovesnosti za policistom. 

Generalni direktor policije Marjan Fank je ob tem dejal: "V včerajšnjem tragičnem dogodku smo izgubili mladega, komaj 33-letnega policista, ki je imel pred seboj še vse življenje. Iskreno in globoko sočustvujemo z njegovo družino, ki je izgubila neprecenljivo. Izreči sožalje ob takšni izgubi je zagotovo najtežja naloga vsakega generalnega direktorja policije."

"Žalost je še večja, kadar gre za mladega policista, ki je bil – kot ga opisujejo sodelavci – srce in duša kolektiva, policist z veliko začetnico. Bil je izjemen človek, sodelavec in policist. Strokoven,  korekten in pogumen. Vedno spoštljiv in dobre volje, čeprav je kot splošni policist delal na eni najbolj obremenjenih ljubljanskih policijskih postaj. Izhajal je iz policijske družine. Ljubezen in  pripadnost svojemu poklicu je živel, čutil in s svojimi dejanji izražal vsak dan."

"Kot pripadnik Posebne policijske enote je večkrat neustrašno branil varnost in življenja ljudi, ob tem pa stoično prenašal vse žaljivke, zmerjanja in grožnje huliganov. Njegov življenjski in poklicni moto, ki ga je večkrat rad poudaril, je bil 'Pomagati ljudem in reševati življenja!'. Bil je vedno pripravljen storiti več, kot od njega zahteva zakon, kar dokazuje tudi medalja za požrtvovalnost, ki jo je prejel leta 2011, ker je do prihoda reševalcev s sodelavci oskrbel in nudil prvo pomoč trem najtežje poškodovanim v hudi prometni nesreči, v kateri je bilo udeleženih več vozil. V svoji komaj 12-letni policijski karieri je rešil še več življenj, celo preprečil poskus samomora."

nesreča | Avtor: Saša Despot Saša Despot
"Če že zmoremo razumeti, da se pri tako nevarnem poklicu, kot je policijski, pri opravljanju varnostnih nalog lahko zgodijo tudi hude nesreče, ki terjajo dragocena življenja, pa ne moremo razumeti, da je moral policist z življenjem plačati neracionalen in maščevalen vzgib posameznika, ki je svojo lastno nemoč in sovraštvo zoper policijo kanaliziral na najbolj krut način."

"Razumem, da delo policije ni vedno všečno. Razumem, da poseg v človekove pravice nikoli ni prijeten. A to je naše delo. Policisti in policistke udejanjamo zakone, ki jih sprejema država. Ne izmišljujemo si lastnih pooblastil, ne jemljemo pravice v svoje roke; in ne posegamo v občutljivo intimo zasebnega življenja posameznika zato, ker bi si to želeli, temveč zato, ker je naše poslanstvo zaščiti ogrožena življenja! Ne glede na to, ali gre zgolj za nizko denarno kazen ob prekoračitvi hitrosti ali za tako radikalen ukrep, kot je prepoved približevanja ali celo odvzem prostosti, ki najbolj drastično posežeta v človekove temeljne pravice, so v vseh primerih policijski ukrepi namenjeni ohranjanju pravnega reda in varnosti ljudi."

PREBERITE ŠE:

"Če dovolimo, da močnejši brez posledic in odgovornosti za svoja dejanja ogroža šibkejšega, lahko naredimo križ čez tako opevano demokracijo in prepustimo državo popolni anarhiji. Maščevanje za policijske postopke, še posebej na tako krut način, je nedopustno in podlo dejanje!"

Poziv k ovrednotenju poklica

"Po tem tragičnem dogodku, katerega posledice so nepovratne, se lahko danes zgolj ponižno sprašujemo 'kaj bi bilo, če bi bilo', če bi policisti imeli boljša vozila, novejšo opremo, več usposabljanj itd. Žal nekaterih dogodkov ni mogoče predvideti, še manj preprečiti, tudi če bi imeli najboljšo in najnovejšo opremo. A ne glede na to nam morajo biti takšne tragedije, kot je bila včerajšnja, v alarmantno opozorilo in opomin, da je poklic policista izjemno nevaren, tvegan in nepredvidljiv, policist pa nikakor ni javni uslužbenec z garancijo, da se bo po službi vrnil domov k svoji družini; živ, zdrav in nepoškodovan! Zato – po že neštetih dosedanjih pozivih – znova pozivamo državo, naj končno ustrezno ovrednoti poklic policista! Naj mu izkaže zasluženo spoštovanje, naj mu zagotovi človeka in stroke dostojne delovne pogoje in naj tudi finančno ustrezneje ovrednoti ta poklic, saj je najmanj žalostno, če ne celo sramotno, da policisti nosijo 'glavo naprodaj' za plačo, s katero niti svoji lastni družini ne morejo zagotoviti človeka dostojno življenje!", je še dejal prvi policist v državi Fank.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 24
  • Zdravko Plansak 13:37 07.julij 2015.

    Zakaj si me prehitro vzel komentar in zbrisal resnico......

  • Ižanc 22:47 06.julij 2015.

    Iskreno sožalje svojcem! Ampak menim pa, da so policaji ne pošteni in nesramni! Sploh na policijski postaji Vič!!!In enkart so me ustavili policaji ko se peljaljem proti Turjaku (kontrola prometa)...in me vpraša kam greva z kolegom in rečem ...prikaži več na Turjak...In me vpraša ČE GREVA NA KURBE!!! Mislim da si tega na njen poklic v uniformi nebi smela dovoliti!!!Loviti naj pa začnejo te, ki res kej hudga nardijo ne pa da te ustavijo za 5-10km/h preveč! Nikol pa nebomo vedeli kaj je bilo tukaj v ozadju (mogoče je bivša žena moža izigrala z pomočjo policije) ! In je policija nastradala ŽAV!

  • vih 14:35 06.julij 2015.

    to je odraz debilzacije policije tega bo vedno več policija se obnaša anarhistično dokler bo policaj priviligiran in ga bo zakon ščitil 24 ur se mu za napake države le tako maščuješ saj na vladi so itak sami debili saj ...prikaži več živijo v drugem svetu treba bo mal u šumo pa da se rešimo te bande