• Tor 15 do 27 °C
  • Sre 17 do 26 °C
  • Čet 15 do 26 °C
več na vreme.net

Snežne razmere

9 komentarjev

Za takšno vožnjo 200 evrov kazni

"S tovornega vozila pred menoj se raztresa led," je gorenjske policiste obvestil voznik. Pred začetkom vožnje morajo vsa vozila biti očiščena. V nasprotnem primeru vas čaka kazen.

B. P. / Ljubljana

 

(Foto: Bralec Miro)

Voznik, ki se je danes zgodaj zjutraj vozil iz Kranja proti Ljubljani, je na interventno številko 113 javil, da se iz tovornega vozila na cesto raztresa led. Gre za okoliščino, ki lahko zelo ogrozi varnost in udeležence v prometu. Policisti zato voznike pozivajo, da pred začetkom vožnje očistijo svoja vozila in preprečijo tovrstne nevarne okoliščine. 

 

Doleti vas lahko denarna kazen

Zakon o varnosti v cestnem prometu določa, da na motornih in priklopnih vozilih v cestnem prometu ne sme biti snega, ledu, vode ali drugih snovi, ki bi lahko vplivale na vozne lastnosti vozila ali ki bi se lahko raztresale ali razlivale z njega. 

Zakon za voznike neustrezno očiščenih vozil predvideva kazen v višini 200 evrov. Kazen vas lahko doleti tudi, če ne boste upoštevali prometne signalizacije, ki označuje zimske razmere. Za neupoštevanje signalizacije, ki ukazuje prepoved ali omejitev prometa, je predvidena kazen 300 evrov. Če zaradi tega ovirate promet, vas lahko doleti še 500 evrov kazni in pet kazenskih točk. V skrajnem primeru za odstranitev takšnega vozila poskrbi Dars, stroški reševanja pa bremenijo voznika, ki ni imel ustrezno opremljenega vozila.

Kako voziti v zimskih razmerah

V času, ko so na cestah zimske razmere, je treba zmanjšati hitrost vožnje, povečati varnostno razdaljo, zavirati previdneje in postopno, ne izvajati sunkovitih manevrov, pravilno izbrati prestavno razmerje in voziti čim enakomerneje. Na izpostavljenih delih ceste, kjer je poledica pogostejša, je treba biti še dodatno pazljiv. 

 

dezurni@zurnal24.si

Vsebine, ki bi vas morda zanimale

Komentarjev (9)

Za oddajo komentarja morate biti prijavljeni!

Morda vas še zanima