Slovenija
16 ogledov

Uživajte v snegu, prihaja dež!

snežak, sneg, Beograd
1/55
Žurnal24 main
Po besedah vremenoslovca na Agenciji RS za okolje (Arso) Jureta Cedilnika lahko zapade med pet in deset centimetrov snega, na vzhodu države do 15 centimetrov.

Danes bo na Primorskem pihala zmerna do močna burja, na severovzhodu države pa severni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od –5 do 0, na Primorskem okoli 3, najvišje dnevne malo pod nič, na Primorskem pa okoli 7 stopinj Celzija.

"V večjem delu Slovenije, predvsem v osrednji vzhodni Sloveniji bo snežilo tudi ponoči, na vzhodu in jugovzhodu pa še jutri dopoldne. Na Kočevskem lahko zapade do 20 centimetrov novega snega," nam je dejal dežurni meteorolog Jure Cedilnik.

Nato se bo jutri popoldne počasi zjasnilo. Slabela bo tudi burja na Primorskem.

Največ ga je zapadlo v Ratečah

Najvišja snežna odeja je bila danes izmerjena v Ratečah, kjer je bilo zjutraj 68 centimetrov snega. Sicer pa Rateče "držijo" tudi januarski rekord najvišje snežne odeje, izmerjene na nižinskih postajah, je povedal Branko Gregorčič iz Arsa. Sicer pa so 31. januarja 1951 tam izmerili 210 centimetrov snega, 16. februarja naslednje leto pa so izmerili kar 240 centimetrov visoko snežno odejo.

Sicer pa so najvišje snežne odeje pri nas zabeležene v februarju. V Ljubljani, kjer so danes namerili 36 centimetrov snega, ga je največ zapadlo 15. februarja 1952, ko je snežna odeja merila 146 centimetrov. "Absolutni rekord višine snežne odeje je bil sicer izmerjen 22. aprila 2001 na Kredarici, ko so nameril okroglih sedem metrov snega," je povedal Gregorčič.

V soboto zjutraj mrzlo

V soboto bo jutro zelo mrzlo, čez dan se bo otoplilo in popoldan pooblačilo. Temperature bodo okoli nič. V nedeljo in ponedeljek se lahko dvignejo tudi nad pet stopinj Celzija, deževalo bo. Ker pa bodo dež in temperature nad nič vztrajali le dva dni, se snežna odeja ne bo v celoti stopila. "Snežna odeja bo zaradi višjih temperatur postala bolj kompaktna in nato nazaj zmrznila. V torek se bo spet ohladilo in padavine se bodo spet spremenile v sneg. Za zdaj naj bi vztrajale do konca prihodnjega tedna, vendar ne bo snežilo tako intenzivno kot v teh dneh," nam je dejal Cedilnik.

Nevarnost plazov in burja

Burja na Primorskem bo zvečer in v noči na petek dosegala hitrost okoli 120 km/h. Veter bo ponekod gradil snežne zamete. Na območju Julijskih Alp je nevarnost snežnih plazov velika. Na Arsu pričakujejo tudi spontano plazenje srednje velikih plazov nesprijetega snega predvsem s strmejših pobočij. Drugod po gorah je nevarnost plazov 3. stopnje.

 

Uživate v snegu? Ste že postavili snežaka? Pošljite nam fotografije prek spodnjega obrazca.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.