Šport
13 ogledov

Bjørndalen med nesmrtne z 12. kolajno, Fak 10.

Fak Soči 2014 biatlon mesto vas olimpijska vas mesto
1/9
Stanko Gruden/STA
Sobotni sprint biatloncev na deset kilometrov je dobil Norvežan Ole Einar Bjørndalen, ki je tako pri častitljivih 40 letih osvojil rekordno 12. odličje. Jakov Fak blizu najboljšim na desetem mestu.

Pestro je bilo že pred začetkom biatlonske tekme, saj so delavci na olimpijski progi na Rdeči poljani morali dodati 40 metrov k 2,5 kilometra dolgem krogu. Slednji je bil namreč prekratek. Težavo je odkrila norveška ekipa, potrdila pa jo je Mednarodna biatlonska zveza (IBU), potem ko so njeni predstavniki izmerili dolžino proge.

Jakov Fak, bronasti z olimpijskih iger v Vancouvru leta 2010, ko je nastopal še za rodno Hrvaško, skupaj s Klemnom Bauerjem, Janezom Maričem in Petrom Doklom tokrat ni resneje ogrozil vrha. Fak je s številko 72 na težki progi v cilju zaostal za 33 sekund in zasedel deseto mesto.

Legenda izenačila legendo

Brez kolajne je malce presenetljivo ostal Norvežan Emil Hegle Svendsen, ki je v cilju ob takrat vodilnem slovitem rojaku Oleju Einarju Bjørndalnu dosegel četrti izid. Legendarnega Bjørndalna ni uspelo zrušiti niti Francozu Martinu Fourcadu in Čehu Jaroslavu Soukupu. Domače navijače je razočaral tudi Anton Šipulin, ki se mu prav tako ni uspelo prebiti med dobitnike kolajn.

40-letni Bjørndalen je kljub enemu zgrešenemu strelu tako izenačil rekordno bero odličij z olimpijskih iger – s svojo 12. je izenačil legendarnega rojaka Bjørna Dæhlieja. Srebra so se na koncu razveselili Čehi (Soukup je brez zgrešenega strela zaostal za vsega sekundo), bron pa roma v avstrijske roke Dominika Landertingerja (+2,5 sekunde/0).

"Ni bilo lahko"

Bjørndalen, ki je januarja dopolnil 40 let, je osvojil sedmo zlato olimpijsko kolajno v karieri. Po zahtevni preizkušnji, na kateri je bil v ožjem krogu favoritov, se je še utrdil na drugem mestu večne lestvice ZOI, v prihodnjih dneh pa se bo morda povzpel na sam vrh.

"Ni bilo lahko, a vse se je izšlo perfektno. Imel sem tudi odlične smuči," je po zmagi dejal Norvežan, ki je moral za razliko od Avstrijca in Čeha tudi po enkrat v kazenski krog. Med četverico slovenskih tekmovalcev je bil po pričakovanjih najboljši Fak, ki je bil 100-odstoten na strelišču in bil na koncu s 33 sekundami zaostanka deseti. Na zasledovanje sta se uvrstila tudi Bauer, ki je bil 26. in Marič z 51. mestom. Dokl je bil 72.

Šipulun brez brona za 0,7 sekunde

Zmaga Norvežana, najstarejšega zmagovalca posamične olimpijske tekme v zgodovini, je bila še toliko večje presenečenje, saj nihče ni pričakoval, da se po kazenskem krogu še lahko poteguje za zmago. V podobnem položaju so bili namreč tudi sofavoriti Hegle Svendsen, Martin Fourcade in Šipulin, ki so prav tako morali enkrat v kazenski krog in blizu kolajnam je bil na koncu le četrtouvrščeni Šipulin, ki ga je od brona in prve kolajne za gostitelje ločilo 0,7 sekunde.

Razplet je bil nekako pričakovan, saj je Fak trenutno daleč najboljši slovenski tekmovalec, tekaška forma pa po poškodbi in boleznih ni povsem vrhunska. V smučini je bil od Faka hitrejši tudi Bauer, ki pa si je stadion Laura dvakrat ogledal iz kazenskega kroga in na koncu zaostal dobro minuto.

Razočaran? Kvečjemu jezen!

"Nisem razočaran, kvečjemu jezen, da sem dvakrat zgrešil. Nastopil sem približno tako, kot sem pričakoval, priložnost je bila lepa, a ni bilo prostora za napake," je dejal Bauer. Veteran Marič, le leto mlajši od Bjørndalna, je bil ob enem zgrešenem strelu prepočasen v smučini.

"Končno sem enkrat ustrelil kot znam, a tekaško danes ni bil moj dan," je dejal. Dokl je po 72. mestu ostal tudi brez ponedeljkovega zasledovanja: "Proga je res brutalna, kaj takega redko doživiš."

V nedeljo bodo v Sočiju v sprintu nastopila dekleta, kjer bo slovenske barve kot edina branila Teja Gregorin, v ponedeljek bo na sporedu moško zasledovanje.

Olimpijske igre, 10 km, sprint (M), rezultati:

1. Ole Einar Bjoerndalen (Nor) 24:33,5 sekunde (1)
2. Dominik Landertinger (Avt) + 1,3 (0)
3. Jaroslav Soukup (Češ) 5,7 (0)
4. Anton Šipulin (Rus) 6,4 (1)
5. Jean-Philippe le Guellec (Kan) 9,7 (0)
6. Martin Fourcade (Fra) 12,4 (0)
7. Simon Eder (Avt) 13,7 (0)
8. Ondřej Moravec (Češ) 14,6 (0)
9. Emil Hegle Svendsen (Nor) 29,3 (1)
10. Jakov Fak (Slo) 33,0 (0)
...
26. Klemen Bauer (Slo) 1:07,2 (2)
51. Janez Marič (Slo) 2:07,8 (1)
72. Peter Dokl (Slo) 2:46,6 (1)
...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.