Slovenija
19 ogledov

Sodba: Pirat je moral posneti protipiratski film

Jakub F. Youtube/MojePiratstvi.cz
Obsojeni češki spletni pirat se je izognil odškodninskemu postopku, saj si je njegov video s priznanjem in kesanjem ogledalo dogovorjenih 200.000 obiskovalcev. Njegov greh? Na splet je naložil piratsko kopijo Windowsev.

Jakub F. se je uspel izogniti težkim denarnim odškodninam, ki so visele nad njegovo glavo zaradi kršitve avtorskih pravic. Nasproti so mu stali takšni velikani, kot so Microsoft, HBO Europe, Sony Music in 20th Century Fox. Samo Microsoft je zahteval povračilo škode v višini 5,7 milijona čeških kron (nekaj nad 200.000 evrov). 

Protipiratsko združenje Business Software Alliance (BSA), ki deluje tudi v Sloveniji, pa je po poročanju BBC prišlo do spoznanja, da Jakob verjetno nikoli ne bi mogel poplačati denarne odškodnine, ki bi jo od njega zahtevali na podlagi obsodbe. Kot zastopnik Microsofta se je zato BSA tudi v imenu ostalih družb pogodil z Jakubom in sodiščem, da se lahko odplačevanju dosmrtnih dolgov izogne.

In to tako, da posname video s priznanjem in doseže, da si ga bo po spletu v dveh mesecih ogledalo vsaj 200.000 uporabnikov. Če mu ne bi uspelo, bi družbe proti njemu sprožile odškodninske zahtevke.

"Mislil sem, da sem premajhna riba"

Jakub F. je res posnel video z naslovom Zgodba o mojem piratstvu, ki ga je BSA naložil na posebej v ta namen ustvarjeno spletno stran mojepiratstvi.cz, seveda pa tudi na Youtube.

"Mislil sem, da ne počnem nič napačnega. Da ne bom škodil velikim korporacijam," se Jakub izpove. "Bil sem prepričan, da sem premajhna riba zanje ..." Da je zelo užival, ko je na torrent strani nalagal kopije Microsoft Windows 7 in 8 ter še druge vsebine, a ga je policija izsledila in ga obiskala. 

V nadaljevanju videa Jakub pozove ostale "male pirate" pred protizakonitim početjem in jih opozarja, da bodo tudi njih lahko ujeli.

Video si je od 22. novembra, ko je bil naložen, do danes ogledalo že prek 500.000 uporabnikov, mejo 200.000 je presegel v četrtek. K "uspehu" je pripomoglo tudi, da so vest objavili specializirani torrent portali.

S tem verjetno najbolj nenavadnim sodnim postopkom v zgodovini piratstva se je Jakub izognil maščevanju korporacij. Kakšnega posebnega vpliva na upad piratstva pa verjetno ne gre pričakovati. 

Nekateri uporabniki so namreč celo "piratizirali" njegov video.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • mokmelk 00:11 28.november 2015.

    V bistvu jim niti ni nič vzel, samo pomagal je računalniško opismeniti nekaj ljudi, ki si ne morejo privoščiti drage programske opreme. Posredno je tudi odpravil diskriminacijo na trgu dela.

  • jakec1575 22:12 27.november 2015.

    Zanimivo, da korporacijam, ki jih dobijo, da so se nelegalno izognile plačevanju davkov ni treba posneti videa o tem. da o švicarskih bankah, ki so prale mafijski denar in bile razkrite, ne govorimo. Koliko infrastrukture ni bilo zaradi teg zgrajene, ...prikaži več koliko javnih dobrin ne dostavljeno. Ta enosmerna prizma, se mora počasi nehati. tip je pirat in je krsil pravila. Ampak dajmo malo sto se z druge strani.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 20:56 27.november 2015.

    Korporaciji ki ima milijarde na računu, je vzel par tisočakov evrov zaslužka. To je kvečjemu primerljivo z Robin Hoodom ne pa kriminalcem.