Slovenija
48 ogledov

Občina jo hoče, sodišče je noče

Kulturni dom Krško KDK
Upravno sodišče je že dvakrat razveljavilo sklep o izbiri direktorice KD Krško, ki jo krška SLS na čelu z županom na vsak način želi na tem stolčku.

"Upravno sodišče je že drugič razveljavilo sklep o izbiri direktorice Kulturnega doma Krško, prvič zato, ker je bil sklep popolnoma brez obrazložitve, drugič je neko formalno obrazložitev imel, ampak ne takšno, kot jo je zahtevalo sodišče že v prvi sodbi," pravi Dino Bauk, odvetnik Katje Ceglar, dosedanje direktorice KDK. "Sodišče je jasno navedlo, da mora imeti sklep obrazložitev z dokazili in razlogi, iz katerih bi občinski svet lahko sklepal, da izbrana kandidatka izpolnjuje pogoje za zasedbo delovnega mesta."

PREBERITE ŠE: 

Dodaja, da gre predvsem za pogoj treh let dela na področju kulture, ki ga kandidatka Darja Planinc že na prvi pogled ne izpolnjuje. 

Kakšne so izkušnje Planinčeve?

Ana Desetnica pred KD Krško | Avtor: KD Krško KD Krško
Planinčeva, ki je delala v Regionalni razvojni agenciji Posavje, kjer je bila zadolžena za razvoj človeških virov in turizma ter kot svetovalka za lokalni razvoj ter programe in projekte EU, ter bila hkrati v. d. direktorica Centra za razvoj podeželja, v dokazilih o delu na področju kulture navaja, da je bila vodja ali članica projektnih skupin projektov, ki so se vsebinsko navezovali na področje rokodelske in prehranske dediščine Posavja, ki sta pomemben del kulturne dediščine.

Komisija bo danes predlagala nov sklep

V Občina Krško pritrjujejo, da so včeraj prejeli sodbo upravnega sodišča, ki je kot so zapisali, "že drugič odpravilo sklep o imenovanju direktorice javnega zavoda KDK iz procesnih razlogov, zaradi za sodišče še vedno nezadostne obrazložitve sklepa občinskega sveta". Dodajajo, da se sodišče do vsebinskih vprašanj ni opredelilo in je odločilo še pred prejemom odgovora na tožbo, ki ga je Občina Krško kot tožena stranka pravočasno posredovala.

"Odločitev sodišča je tako nepričakovana in preuranjena, vendar jo je potrebno spoštovati," pravijo v Občini Krško. "Ker tako postopka za izbiro direktorja javnega zavoda Kulturni dom ni mogoče zaključiti, se bo danes sestala Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja in občinskemu svetu v odločanje predlagala nov sklep."

Katja Ceglar, po izobrazbi umetnostna zgodovinarka in sociologinja kulture, je tožbo na upravno sodišče vložila, potem ko je občinski svet za mesto KDK predlagal in izbral Planinčevo, kljub temu, da je po mnenju strokovnega sveta zavoda Ceglarjeva edina ustrezala razpisnim pogojem. Ti so zahtevali triletno delovno dobo v kulturi, ki je Planinčeva po mnenju sveta zavoda ne izpolnjuje, saj je kot uslužbenka Regionalne razvojne agencije Posavje skrbela za področje kmetijstva in razvoja podeželja.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 16:24 25.avgust 2016.

    Primer so samostojna poslanska skupina v kateri so se znašli vsi ,ki so se šli politike ! Takšne bi morali takoj odsloviti in nikoli več med javne uslužbence .Rdeči karton !

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 10:18 25.avgust 2016.

    Tipičen primer korupcije. Na vsak način se sili v naprej izbrane ljudi; ki nimajo blage veze z strokovnostjo; kar so pa prej sorodnih del delal je bilo pa vedno s pomočjo podrejenih in pa svetovalcev. Nevem kdo ima koalicijo ...prikaži več v tisti občini; kdo je vodja občine tam ampak to bi mogl vsi odstopt....sramoto si delajo. Polni so blefa. Ne rabmo takih na položajih.