• Sob 12 do 23 °C
  • Ned 15 do 22 °C
  • Pon 17 do 25 °C
več na vreme.net

Sodelavci in bolniki

1 komentar

Sojenje Radanu: "Tisti, ki več dela, je lahko trn v peti tistim, ki manj delajo"

Več zaposlenih na kliničnem oddelku za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo, kjer je Radan delal, je danes potrdilo, da so bili odnosi med zaposlenimi slabi. Ob tem pa so tudi izpostavili, da je bil Radan odličen zdravnik, kateremu bi zaupali svoje zdravje.

S. H. H.

 

(Foto: Anže Petkovšek)

Priče so na današnjem naroku sojenja zdravniku Ivanu Radanu opisovale slabe razmere med zaposlenimi na kliničnem oddelku za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo, kjer je nekateri zaposleni Radana niso dobro sprejeli. To so potrdili zdravstveni delavci in bolnica.

Radan delal več, zato trn v peti

  •  

    Ivan Radan, ki je obtožen šestih umorov svojih bolnikov trdi, da bolniku decembra 2014 ni vbrizgal kalija, pač pa ga je le nastavil in je tekel mimo. Sodelavcem je sicer razlagal, da je kalij bolniku dal, to pa naj bi storil iz provokacije, ker je hotel opozoriti na slabo komunikacijo med zaposlenimi na oddelku in na nesprejemljive razmere, v katerih so bolniki umirali.

Zdravstveni tehnik, ki je delal na tem oddelku, je dejal, da so nekateri kolegi Radana slabše sprejeli, ker "tisti, ki več dela, je lahko trn v peti tistim, ki manj delajo". Med drugim so se slabi odnosi po njegovih navedbah kazali v tem, da so večkrat zdravniki spremenili terapijo bolnika, ki jo je določil Radan, pri čemer so svojo odločitev pospremili z nekolegialnimi in neprofesionalnimi komentarji.

Slabe odnose in pomanjkanje komunikacije je potrdil tudi nevrolog Marjan Zaletel, ki pravi, da je bil sam žrtev mobinga in podtikanja. Zato je tudi kazensko ovadil zdravnika Zvezdana Pirtoška in direktorja nevrološke klinike Davida B. Voduška.

 

Bolnica: Čas zame si je vzel le Radan

Slabe odnose med zaposlenimi je opazila tudi Jasmina Balon, ki jo je Radan zdravil na oddelku. Kot je povedala, so zaposleni včasih zavpili en na drugega in zavijali z očmi, glede Radana je imela le dobre besede, saj da ji je razložil stvari tako, da je razumela, kaj se z njo dogaja. Ostali zdravniki si zanjo niso vzeli toliko časa.

Sodnik Potepan: Radan me je obvestil o provokaciji

Pričal tudi sodnik Sebastijan Potepan, ki Radana pozna od srednje šole,  v času študija pa sta bila sostanovalca. Radan mu je nekaj dni preden je afera s kalijem prišla v medije, telefoniral in povedal,  da je na oddelku izvedel provokacijo in bolniku nastavil kalij. Sodelavcem je rekel, da je kalij tekel, ni ga pa nihče vprašal, ali je kalij tekel v bolnika.

Svojo potezo je Radan v pogovoru s Potepanom primerjal z učenjem pilotov, kako reagirati v kriznih trenutkih. Tako je tudi od svojih sodelavcev pričakoval reakcijo ob takšni informaciji, ki jo je podajal. S to provokacijo je tako testiral odziv sodelavcev, saj so bili na oddelku zelo slabi odnosi, je dejal Potepan.

Zdravnica: Sama bi želela zdravnika kot je on

Dr. Adela Šteher, ki je Radana sprejela, ko se je v priporu samopoškodoval pa je povedala, da je takrat dobil protibolečinska zdravila, pri čemer niso zaznali tolerance na ta zdravila zdravila, ki se sicer razvije pri odvisnikih.

Šteherjeva pozna Radana že od prej, z njim je velikokrat sodelovala v času, ko je še delal na enoti za kardiološko intenzivno terapijo. "Če bi bila sama v intenzivni, bi si želela, da bi imela takega zdravnika, kot je on," je dejala

dezurni@zurnal24.si

Vsebine, ki bi vas morda zanimale

Komentar (1)

Za oddajo komentarja morate biti prijavljeni!

Morda vas še zanima