Slovenija
88 ogledov

Tržni inšpektorat zahteva agencijo

Ekskurzija Profimedias
Predsednik združenja ravnateljev Gregor Pečan je prepričan, da se na šolah niso prestrašili odločitve tržnega inšpektorata in zaradi nje ne bodo odpovedovali ekskurzij. Njihova priprava in vodenje sta namreč zapisana med delovnimi nalogami učitelja. Ustrezno rešitev išče tudi ministrstvo.

"Trenutno naše ministrstvo z ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo skupaj išče ustrezno rešitev," o odločitvi tržnega inšpektorata glede organizacije ekskurzij šol pravijo na ministrstvu za šolstvo, ki ga vodi Maja Makovec Brenčič

Tržni inšpektorat, ki ga vodi Andrejka Grlić, je namreč nedavno OŠ Prežihovega Voranca v Ljubljani prepovedal organizacijo ekskurzije na Dunaj v lastni režiji, ker naj bi pri tem šlo za opravljanje dejavnosti ograniziranja in prodaje turističnih aranžmajev ter delo na črno. 

Ekskurzija | Avtor: Profimedias Profimedias
Na tržnem inšpektoratu so po nadzoru, ki so ga opravili na podlagi anonimne prijave, sklenili, da bi morala šola za izvedbo ekskurzije najeti turistično agencijo z licenco, kakor določa zakon o 
spodbujanju razvoja turizma. Šola se je zato odločila, da do nadaljnega ekskurzij v tujino ne bo 
izvajala ter se na odločbo tržnega inšpektorata, ki sicer še ni pravnomočna, pritožila. 

Tržna inšpektorica odločila po svoje

Na ministrstvu pojasnjujejo, da je tržni inšpektorat nanje naslovil zaprosilo za mnenje glede organizacije šolskih ekskurzij. "Inšpektoratu smo odgovorili, da so ekskurzije, ki jih organizirajo osnovne šole, oblika izvedbe Programa osnovne šole," razlagajo pri ministrstvu. "Strokovna ekskurzija, ki je določena z letnim delovnim načrtom šole, je oblika medpredmetnega izvajanja vzgojno-izobraževalnega programa, ne glede na to, ali se izvaja znotraj obveznega ali razširjenega programa oziroma kot izbirna vsebina."

Tržni inšpektorat se je kljub njihovemu mnenju odločil drugače. "Z odločitvijo se ne strinjamo, zato se je ministrica za izobraževanje, znanost in šport že sestala z ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo, Zdravkom Počivalškom, in se dogovorila, da ministrstvi skupaj poiščeta ustrezno rešitev," pojasnjujejo na ministrstvu. 

Bo potrebna uskladitev zakonov?

Predsednik združenja ravnateljev Gregor Pečan ocenjuje, da je inšpektorat napačno interpretiral zakon. "Šolski prostor je avtonomen," poudarja Pečan. "Če pogledamo opis del in nalog učiteljev, bomo v 119 členu Zofija med opisom delovnih nalog učiteljev našli tudi pripravo in vodstvo ekskurzij, izletov, šole v naravi in letovanj."

Ekskurzija | Avtor: Profimedias Profimedias
Ocenjuje, da bi moralo biti izhodišče za presojo vprašanje, ali šola izvaja tržno dejavnost ali ne, tako kot pri bazarjih. "Če bi šola izvajala tržno dejavnost, bi bilo prav, da je kaznovana, če za to ni registrirana," se strinja Pečan. "A če je rezultat na koncu ničla, ker se zaračunajo le realni stroški, potem gre za to, da učenci plačujejo čimnižjo ceno."

Šole so dolžne izpeljati delovni načrt

Prepričan je, da se ravnatelji zaradi odločitve tržnega inšpektorata niso prestrašili in zaradi tega ne odpovedujejo ekskurzij. "Nadstandard, na katerega se sklicuje tržna inšpektorica, je del programa, ki ga potrjuje svet staršev skupaj z letnim delovnim načrtom," poudarja Pečan. "Tam so opredeljeni tudi deli dejavnosti, ki so zelo pogosto povezane z ekskurzijami ali letovanji, v katere sta vklučeni več kot dve storitvi, najmanj prevoz, namestitev in prehrana." 

Dodaja, da so šole, ko so programi sprejeti v delovnem načrtu tudi zavezane, da jih izvedejo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • Ludvik Miholic 16:35 20.oktober 2016.

    S KIM VSE SE VI OBADATE V SLOVENIJI SAMO DA HUJSE ZLOCINE SKRIJETE SEM BIL UCITELJ V SKANDINAVIJI 30 LET PA STAKIMI SVARMI SE NIHSCE NI UKVARJAL SAMO TO SE DOGAJA V SLOVENIJI IN SE MARSIKAJ BOLJSE DA SEM TIHO ...prikaži več KER MI GRE NA bruhanje

  • brencl47 09:00 20.oktober 2016.

    Udeležen sem bil že na veliko agencijskih izletih. Moram reči, da je na večini izletov bil zgolj "stampedo" po japoskem sistemu - slikaj in boš že doma proučeval. Taki agencijski programi vsekakor niso za dijake, agencije pa tudi ne-bi honorarno ...prikaži več zaposlile njihone učitelje za vodiče. Sicer pa smo pred časom že bili priča inšpekcijsko -birokratskemu izživljanju na primeru izletniškega samoorganiziranja Kluba Korošcev.

  • brencl47 08:46 20.oktober 2016.

    Pa tudi če so morda v ceno vključili dnevnice sem prepričan, da je je cena v primerjavi z agencijsko še vedno veliko nižja. Agencijsko strokovno vodenje, ki temelji oziroma je prilagojen učni snovi in nivoju dijakov, pa raje ne omenjam. ...prikaži več Bil sem že na veliko agencijskih izletih, pa le redko kateri je imel kvalitetno vodenje. Večinoma je bil to "stampedo" brez razlage, po japonskem sistemu - samo slikaj, boš že doma gledal!