Šport
61 ogledov

SP iz Krakova preselili v Katovice

slovenska hokejska reprezentanca hokej sp ostrava EPA
Na kongresu Mednarodne hokejske zveze (IIHF) v Dubrovniku so sprejeli spremembo prizorišča svetovnega prvenstva divizije I (skupina A) leta 2016.

Tekmovanje, na katerem bo nastopila tudi Slovenija, bo po novem potekalo v Katovicah, prvotno predviden gostitelj na Poljskem je bil Krakov.

Spremembo je IIHF sprejela na pobudo gostitelja, poljske zveze, tekmovanje pa ostaja v terminu od 23. do 29. aprila 2016. Na SP bodo nastopile Avstrija, Slovenija, Poljska, Japonska, Italija in Južna Koreja.

"Menimo, da bosta mesto Katovice in Šlezija lahko ponudila boljše finančne pogoje in razmere kot Krakov. Najbolj pomembno pa je, da je dvorana Spodek že gostila prvenstva, kjer je bila Poljska zelo uspešna. Zdaj bomo imeli tu dve prvenstvi v dveh letih," je odločitev o selitvi pojasnil predsednik poljske hokejske zveze Dawid Chwalka.

Po novem bo tekmovanje gostila večnamenska dvorana Spodek Arena, ki lahko sprejme 9500 gledalcev, nazadnje pa so v njej igrali odbojkarji na svetovnem prvenstvu leta 2014. Naslednje leto bo v tej dvorani tudi eno od prizorišč evropskega prvenstva v rokometu.

V hokejski zvezi Slovenije pa so izpostavili še eno odločitev, sprejeto na tem kongresu, ki tudi zadeva Slovenijo. HZS meni, da odločitev IIHF o spremembi načina napredovanja in nazadovanja reprezentanc med elitno skupino in skupino A divizije I na svetovnih prvenstvih prihodnje leto ni v najboljšem interesu športa.

HZS je napovedala, da bo z ostalimi prizadetimi zvezami preučila dokumentacijo krovne zveze o tej problematiki in se skupaj z ostalimi zvezami odločila o nadaljnjih korakih.

Predsednik HZS Matjaž Rakovec je skupaj s predstavniki hokejskih zvez Avstrije in Poljske odločno protestiral zoper predlog, da v primeru, če bi na naslednjem svetovnem prvenstvu elitne skupine v Rusiji 2016 zadnji dve mesti v predtekmovalni skupini B zasedli Francija in Nemčija, ki sta sogostiteljici elitnega SP leta 2017, nobena od njiju ne bi nazadovala.

Po tem predlogu bi v skupino A divizije I nazadovala zgolj zadnjeuvrščena reprezentanca v predtekmovalni skupini A SP 2016, medtem ko bi navzgor napredovala le prvouvrščena ekipa s SP divizije I v Katovicah, kjer bo igrala tudi slovenska reprezentanca. Običajno sicer s te tekmovalne ravni med elito napredujeta prva in druga ekipa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.