Šport > Nogomet
18 ogledov

Španski klubi capljajo za Realom in Barço

(Barcelona - Real Madrid) Reuters
Španska Primera, ki se bo začela ta konec tedna, bo očitno spet imela le dva pretendenta za naslov prvaka.

Španski nogometni klubi so pred leti veljali za najbogatejše, kar se je kazalo tudi po številu bogatih poletnih nakupov. Zdaj je položaj večine prvoligaških klubov povsem drugačen, drage in odmevne prestope pa si lahko privoščita samo še Real Madrid in Barcelona.

AtléticoMadrid, Valencia, Sevilla, Villarreal in Deportivo La Coruña so si še pred petimi leti lahko privoščili nakupe najboljših igralcev na svetu. Danes je večina prvoligaških klubov zadolženih in svoj obstoj ohranjajo s pametnimi nakupi in drago prodajo svojih igralcev. Do takšnih razlik med najbogatejšima kluboma in vsemi drugimi v Primeri division je prišlo predvsem zaradi neenakomerne delitve denarja od televizijskih pravic.

Netopirji daleč od stare slave

Valencia je pred leti v svoje vrste lahko privabila kakovostne igralce, kot so Romario, Claudio Lopez, Pablo Aimar in David Villa. Trenutno ima 500 milijonov evrov dolga, kar je vplivalo tudi na gradnjo novega stadiona, ki so jo morali odložiti za naslednja tri leta.

Čez poletje so iz Valencie odšli Španec Roberto Soldado, Paragvajec Nelson Valdez ter Argentinca Tino Costa in Fernando Gago. Po drugi strani je ekipa pridobila le dva nova člana: portugalskega veterana Helderja Postigo iz izpadle Zaragoze in Romuna Oriola Romeuja iz Chelseaja. Trener Valencie Miroslav Đukić se zato upravičeno sprašuje, kako naj njegov klub ostane konkurenčen.

Del Bosque: "Razlike se kažejo na igrišču"

Pred leti je imelo več klubov možnost ogroziti naslov najboljših dveh ekip, zdaj se zdi to povsem nemogoče. To potrjuje tudi izjava španskega selektorja Vicenteja del Bosqueja: "Finančne razlike med klubi so zdaj tako velike, da so očitne tudi na nogometnih igriščih."

Najdražji prestop letošnjega poletja v Španiji je nepresenetljivo pripadel Barceloni, ki je za Brazilca Neymarja plačala 57 milijonov evrov. Real Madrid še vedno lovi Garetha Bala, za katerega Tottenham zahteva rekordnih 110 milijonov evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.