Svet
50 ogledov

Spet se potaplja ladja v Sredozemskem morju

Begunci pred grško obalo. EPA
Mednarodna organizacija za migracijo je spet prejela klic na pomoč s potapljajoče se ladje v Sredozemskem morju. Rešujejo najmanj dve ladji.

Potem ko je konec tedna v Sredozemskem morju utonilo več kot 700 beguncev, ki so želeli s čolnom prispeti na evropsko kopno, je Mednarodna organizacija za migracijo (IOM) tudi danes že sprejela več klicev na pomoč. 

Opoldne so v pisarni IOM v Rimu nato prejeli klic na pomoč ladje, ki se je znašla v hudih težavah in se potapljala. "Na ladji naj bilo več kot 300 beguncev. Najmanj 20 pribežnikov naj bi že utonilo," je povedal Joel Millman, tiskovni predstavnik IOM. Klicatelj pa naj bi omenil, da so v težavah tri plovila.

 

Dopoldne pa so z IOM sporočili, da se je pred grško obalo raztreščila ladja. Najmanj trije pribežniki so umrli, 93 ljudi so pa rešili iz morja. Koliko beguncev je bilo na ladji grška obalna straža ni ugotovila. V rešilni akciji so sodelovali tudi prebivalci otoka Rodos, v bližini katerega se je zgodila nesreča.

EU se posvetuje glede možnih rešitev

Zaradi tragedij v Sredozemskem morju  bo danes izredni sestanek notranjih in zunanjih ministrov držav članic EU v Luksemburgu. Predstavniki držav vročično iščejo možnosti kako ustaviti močen pritok priseljencev in zagotoviti, da v Sredozemskem morju ne bo prišlo več do človeških tragedij.

Kot eno možnosti se omenjajo tudi patrulje mornarice po zgledu avstralske operacije "Sovereign Borders".

Komentarjev 1
  • pilotko 06:49 21.april 2015.

    Le kaj mora EU tu razmišljati. Avstralci so to rešili že pred leti in sumljive ladje obračajo že daleč pred njihovo obalo in tudi vsem v "izvoznih" deželah so dali javno vedeti kaj jih tam čaka tudi če se izkrcajo - in imajo mir.