Slovenija
101 ogledov

Spletno oko lani prejelo 1290 prijav domnevnega sovražnega govora

Splet Profimedias
Prijavna točka Spletno oko v Sloveniji deluje od leta 2006, ob prijavah posnetkov spolnih zlorab otrok, sprejema tudi številne prijave domnevnega sovražnega govora. Lani je bilo teh prijav 1290, 29 so jih posredovali policiji.

Ob vseh prednostih svetovnega spleta, se kopičijo tudi težave z njim. Vsak posameznik lahko na internetu objavi svoje mnenje in večinoma ne razmišlja o tem, kakšne posledice ima lahko javni sovražni govor. Spletno oko se je zapisalo zmanjšanju obsega gradiv s spolnimi zlorabami otrok in sovražnega govora na internetu. Prijavna točka Spletno oko omogoča anonimno prijavo domnevno nezakonitega gradiva, ki ga nato sodelavci pregledajo in hitro ukrepajo. V najhujših primerih Spletno oko prijavo posreduje policiji.

Junija je Spletno oko objavilo tudi mnenja Sveta za odziv na sovražni govor. Svet je prejel v časovnem obdobju med 18. marcem in 23. junijem deset pobud za javni odziv. Odločili so se za razpravo o petih pobudah. Svet, ki ga sestavljajo člani Mirovnega inštituta, Varuhinja človekovih pravic, več strokovnjakov za družboslovje, pa tudi znan glasbenik Zlatko, se je odločil tudi za odziv na vedno pogostejši sovražni govor na družbenih omrežjih. V ta namen je obravnaval skupino Odbor 2014 za pravno državo na družbenem omrežju Facebook, ki sicer ni uradna Facebook stran Odbora 2014, ampak združuje "simpatizerje Odbora 2014 za pravno državo ter razvoj demokratične EU usmerjene Slovenije", kakor je napisano v opisu Facebook skupine.

"Sami bolniki debilni pokvarjeni!"

Facebook skupina Odbor 2014 za pravno državo je javno dostopna, komentirajo in objavljajo pa lahko le člani skupine. Svet ocenjuje, da so objave in komentarji na Facebooku izrazito slabšalne in gre za "grobo obliko krnjenja človekovega osebnega dostojanstva, poniževalnega in zaničevalnega govora, ki širi, razpihuje, spodbuja in opravičuje sovraštvo do ljudi zaradi njihovega političnega prepričanja (levo politično prepričanje in Združena levica) in spolne usmerjenosti (istospolno usmerjene osebe oz. LGBT-osebe)". Zato je Svet pozval administratorja skupine naj odstrani primere sovražnega govora in ustrežnejše moderira objave in komentarje.

Svet je izpostavil naslednje zapise:

  • poniževalni izrazi, vključno z vulgarizmi ("Dost vas mamo – zjebal vas bomo na referendumu, prasci nemarni!", "Sami bolniki debilni pokvarjeni!")
  • enačenje homoseksualnosti s pedofilijo (npr. "V roku nekaj tednov bodo tudi pedofili zahtevali, da se jim uradno v ustavo zapiše njihova pravica do zlorab otrok.")
  • predstavljanje istospolno usmerjenjih kot družbenega zla - imenujejo jih "uničevalce civilizacije" (npr. "Če bodo geji nadaljevali uničevati civilizacijo, se bo islam zelo okrepil tudi v Evropi.")

Obravnavali tudi Žižka in psihoanalitika Vodeba

Zaradi sovražnega govora so na Svetu za odziv na sovražni govor obravnavali tudi psihoanalitika Romana Vodeba, ki je na svojem javnem Twitter računu objavil zapis "Pedofili vseh dežel združite se in pridite v SLO. Tukaj vam 'človekove pravice' (kot manjšini) ne bodo kratene. Pri nas so norosti uzakonjene.". Svet je zapis Vodeba , ki pogosto javno nastopa in lahko vpliva na javno mnenje, ostro obsodil, saj javno širi nestrpnost predvsem do istospolno usmerjenih.

Na Svet pa je bila tudi vložena pobuda za obravnavo besed slovenskega filozofa Slavoja Žižka. V prispevku o pariškem atentatu na satirični tednik Charlie Hebdo, je Žižek kritiziral vrh evropske politike, ki se je v Parizu zbrala za shod v podporo svobode govora s sloganom "Je suis Charlie“.

"Prvič, kdo je ta 'suis'? Ali tisti gnusni politiki tam, ki bi jih bilo treba vse postreliti?".

Svet je razpravljal o tem ali je izjavo lahko razumeti kot zagovor skrajnega fizičnega nasilja, a se odločil, da je Žižek le želel, v svojem tipično radikalnem stilu, "opozoriti na dvoličnost in nasilnost vladajoče politike“.

Največ sovražnega govora naperjenega proti tujim narodnostim, vernikom in Romom

V letu 2014 je Spletno oko prejelo 1290 prijav domnevnega sovražnega govora, kar je za več kot 1500 prijav manj, kot leta 2013. V večini prijav strokovnjaki niso zaznali elementov spornega govora, le dva odstotka prijav oz. 29 prijav so posredovali na policijo zaradi domnevnega kaznivega sovražnega govora. Glede na ogroženo varovane skupine so največ prijav prejeli zaradi sovražnega govora naperjenega proti tujim narodnostim, vernikom in Romom.  

Komentarjev 12
  • dragec 18:37 08.julij 2015.

    Tudi vi novinarji ste krivi, prikažete fotko plešastega idiota in tu smo,mi ki ga sovražimo in njegovo privrženci. Samo puške nam manjkajo.

  • c1305166 13:23 08.julij 2015.

    Torej so oboji isti. Kar je logično, saj je bil Janša tudi komunist.

  • Ferluci 12:54 08.julij 2015.

    Tudi komunisti jih.