Slovenija
262 ogledov

Spopad psov v Ljubljani

Napadeni pes
1/4
Facebook
Napadel je pes, ki je bil na povodcu. Pes, ki ga je zagrabil, jo je na srečo odnesel le z nekaj šivi.

Na spletnem portalu YouTube so danes objavili grozljiv posnetek spopada psov, ki je bil po nekaj urah in velikem odzivu zaklenjen. Zvečer je bil ogled ponovno možen. Opozarjamo, da video ni primeren za občutljive gledalce!

Na njem je namreč videti psa, ki je zgrabil drugega, ga vztrajno držal in premetaval. Kljub večim udarcem in polivanju z vodo ni hotel popustiti. Slišati je bilo vpitje prisotnih, nekdo je celo zavpil: "Oči, pomagaj mu!"

Lastnica dveh argentinskih dog je bila očitno na sprehodu, oba psa pa je imela na povodcu. Mimo je prišel zlati prinašalec, ki ga je ena izmed dog zagrabila za vrat.

Lastnica dog je sprva s prigovarjanjem poskušala svojega psa prepričati, naj spusti prinašalca, malo ga je potrepljala s povodcem. Ko je videla, da pes ne popusti, ga je tepla s povodcem, a tudi to ni pomagalo. Doga psa ni spustila niti takrat, ko jo je nek moški polil z vedrom vode. Po davljenju, ki je trajalo kar nekaj minut, je doga le popustila. Kaj jo je v to prepričalo, iz posnetka ni videti, saj je snemalec dogodka ravno v tistem trenutku kamero obrnil na zgrožene opazovalce.

Lastnica je naredila napako

Kot je za Svet na Kanalu A povedal kinolog Jože Vidic, se je lastnica psov odzvala zelo neprimerno. Še posebej, ko je psa trepljala in tepla s povodcem. Po njegovem mnenju je le spodbujala njegovo vedenje. Morala bi ga ustaviti z glasovnim poveljem, meni Vidic in dodaja, da mora pes svojega lastnika ubogati v vseh okoliščinah. Ker je ni ubogal na povelje, bi ga morala prijeti za ovratnico in dvigniti, takrat pa bi po njegovem mnenju pes izpustil drugega psa. "Gospa nima pojma o vodenju, " je bil oster Vidic.

Pomembna je preventiva

Jure Pribičevič, ki se ukvarja z vzgojo psov, poudarja, da je pri psih pomembna predvsem preventiva. "Pes mora biti na povodcu, to je naša dolžnost," pravi. Na prvem mestu je šolanje psa v pasji šoli, pa še to po njegovem mnenju velikokrat ni dovolj. Pes se v šoli nauči določenih znanj, ki pa jih v drugi situaciji ne uporabi. "Psi se učijo v slikah. Zato je treba to prenesti v različne situacije in v različna okolja," opozarja.

Do spopada pa lahko pride tudi, če imamo psa na povodcu. Marsikdo namreč dovoli svojemu psu, da se ovohava z mimoidočim psom. "Kje piše, da se morata povohati," se sprašuje Pribičevič. Ljudje lahko s svojo nervozo in napačnimi gibi sprožijo spopad. "Če npr. eden svojega psa potegne stran, lahko pes to začuti kot šibkost in napade. Bolje se je ogniti psu, ki ga ne poznate," svetuje.

Pribičevič lastnikom psov svetuje še, da se na sprehodu bolj posvečajo svojim psom in ne igri z drugimi psi. Tudi tako lahko pride do napestosti med živalmi. "Sprehod naj bo vodena in kontrolirana dejavnost," zaključuje Pribičevič.

Komentarjev 16
  • malla77 16:17 27.februar 2013.

    no no da nau res kriva sam doga tale zlati prinasalec je vedno brez povodca in brez lastnice lastnica ga samo cez garazo vn spusti in sam hodi naokoli lastnico dog pa kadar koli vidim ma pa oba psa na ...prikaži več povodcu.ker zivim nasproti lastnice zlatega prinasalca vem kako tava prinasalec okoli sam lastnica dog pa 3 x na dan gre mimo nasega bloka in so vedno na povodcu tudi ko so otroci zunaj doge ne obracajo pozornosti na nobenega brez razloga ze ni napadla tako da ne krivite samo lastnice dog

  • westal 08:33 27.februar 2013.

    Lastnica bi morala biti tako strogo kaznovana, da tudi v sanjah ne bi upala imeti takšnih zverin. Z zakonom bi takšne dogodke zlahka preprečili!

  • westal 08:29 27.februar 2013.

    Nič se ne bi zgodilo, če bi klicali policijo. Pri nas so napadalni psi in njihovi lastniki tako zaščiteni, da jim nihče nič ne more! Obramba pred psi je pa za rajo prepovedana in kazniva.