Šport
43329 ogledov

Fis uvaja sporno pravilo! "Smučanju grozi popolna katastrofa"

Odermatt Profimedia
Mednarodna smučarska zveza (Fis) bi z implementacijo novih predpisov lahko resno ogrozila prihodnost alpskega smučanja in drugih zimskih športov.

Smučarska sezona je tako rekoč pred vrati, v zakulisju pa potekajo burne razprave glede novih predpisov v zvezi z barvami in emblemi pokroviteljev, ki krasijo tekmovalno opremo alpskih smučarjev, skakalcev in drugih zimskih športnikov.

Mednarodna smučarska zveza (Fis) si na pobudo predsednika Johana Eliascha prizadeva regulirati velikost simbolov in napisov, povezanih s pokrovitelji, ki se na tekmah svetovnega pokala pojavljajo na čeladah zimskih športnikov.

V središču afere se je znašel tudi najboljši smučar lanske sezone Švicar Marco Odermatt, čigar čelada je v celoti prekrita z barvami avstrijskega podjetja Red Bull.

Odermatt | Avtor: Epa Epa

Fis želi velikost sponzorskih emblemov omejiti na 50 kvadratnih centimetrov, v primeru prekoračitve pa so predvidene stroge sankcije. Napis na Odermattovi čeladi sicer ne presega dovoljene površine, težava je v tem, da se barve pokrovitelja razprostirajo po celi čeladi, kar odslej ne bo več dovoljeno.

To pomeni, da bo moral Odermatt, ki je v lanski sezoni zrušil rekord Hermanna Maierja po številu osvojenih točk v eni tekmovalni zimi (2042 točk), odslej tekmovati z drugačno čelado.

"Ne zdi se mi prav, da so prepovedali originalen dizajn čelade. Ob tej odločitvi zoper Red Bull se mi poraja vprašanje, kje bomo v prihodnosti potegnili mejo z drugimi pokrovitelji, ki se oglašujejo na čeladah," je dejal najboljši smučar na svetu.

Kraft | Avtor: Epa Epa
Podobna usoda kot Odermatta bi lahko doletela avstrijskega skakalnega asa Stefana Krafta, čigar tekmovalna čelada je v celoti prekrita z barvami avstrijskega podjetja Manner. Nejasna je tudi usoda italijanskega smučarja Marca Schwarza in njegove modro obarvane čelade, ki simoblizira zavarovalnico Uniqa. Velja omeniti tudi avstrijsko smučarko Katharino Liensberger in njeno zeleno čelado v barvah proizvajaca pijač Rauch.

Na morebitne katastrofalne posledice tovrstnega omejevanja pokroviteljev je v pogovoru za Blick opozoril dolgoletni predsednik avstrijske smučarske zveze in častni član Fisa Peter Schröcksnadel. "Če bo Eliasch Red Bullu prepovedal poslikavo cele čelade z njihovimi barvami, potem bo moral povsem enako storiti tudi v primeru drugih pokroviteljev. To bi lahko pripeljalo do tega, da se bodo ti pokrovitelji povsem umaknili iz športa. To pa pomeni, da alpskemu smučanju grozi popolna katastrofa," je opozoril sloviti smučarski veljak.

Peter Schröcksnadel | Avtor: Profimedia Profimedia

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.