Šport
110 ogledov

Ameriški otroci Tini zapeli Zdravljico

Na svetovnem prvenstvu v Vailu zmagovalci in zmagovalke v svojo čast slišijo zapeto himno. Otroški pevski zbor iz Colorada se je naučil 14 državnih himen, seveda tudi Zdravljico.

Izjemno priznani otroški pevski zbor Colorado Children’s Chorale je pred svetovnim prvenstvom v Vailu že obvladal ameriško himno, za prireditev pa so se morali otroci naučiti še 14 himen za katere so organizatorji predvidevali, da bi lahko prišle v poštev. Med njimi je tudi slovenska Zdravljica. Ta otrokom ni povzročala pretiranih težav.

“Menim, da je težka predvsem nemška himna, saj jezik ni ravno mehek in tekoč. Skupaj je treba izgovarjati KS in TS, to je zelo težko," je za Colorado Public Radio dejal 13-letni član zbora Trey Mckeever.

Zbor se je sicer najprej lotil finske himne, saj družina enega izmed mladih pevcev prihaja iz Finske. Sam je že poznal melodijo, ostale člane zasedbe pa jo je nato naučil. Kasneje so na vrsto prišle še himne Francije, Italije, Slovenije ...

Umetniška direktorica zbora  Deborah DeSantis je zbor sicer razdelila na skupine, vsaka pa se je morala naučiti svojo himno: "Nismo jim želeli ustvariti velikega bremena, nismo želeli, da bi bila to za njih še ena šolska naloga. Vse skupaj smo poskušali narediti zabavno." Med otroke je razdelila tudi razne vadbene CD-je, mladi pevci pa so delali z lingvisti in se učili, kako se izgovarjajo besede v slovenščini, hrvaščini, norveščini ...

Dvanajstletna Elizabeth Hetzel je vadila vsak večer. "Včasih sem se posnela in nato poslušala, ali besede izgovarjam prav ali narobe." A sama izgovorjava ni dovolj. DeSantisova je želela. da bi petje zbora tudi odražalo čustva ob osvojitvi zlate kolajne. "Moramo si predstavljati, da smo iz določene države in da himno pojemo zase," je dejal Mckeever.

Komentarjev 4
  • Johan Spohan 20:13 07.februar 2015.

    Milanček medalja je pa zlata, da ne boš mislil da je "rudeča"m

  • dragec 16:11 07.februar 2015.

    Sigurno, ti bi svojo državo razprodal

  • vladek 14:54 07.februar 2015.

    to se pri nam nebi zgodilo