Šport
26 ogledov

Bežal pred podivjanim Ronaldom

ronaldo santos
1/8
EPA
Cristiano Ronaldo se je v zaključku finala Eura 2016 prelevil v selektorja portugalske reprezentance in skrbel za evforijo ob robu igrišča.

Portugalska nogometna reprezentanca je do evropskega naslova prišla le z eno zmago po rednem delu, vse ostale tekme je remizirala ali jih dobila po podaljških in enajstmetrovkah. S tem se ni obremenjeval selektor Fernando Santos, ki je navdihnil Portugalsko, ekipo zgradil okrog Cristiana Ronalda in jo popeljal do največjega uspeha do zdaj.

Ko je angleški sodnik Mark Clattenburg sinoči odpiskal konec finalne tekme, to je dobila Portugalska proti Franciji po podaljšku z 1:0, je Fernando Santos objel svojega prvega zvezdnika Cristiana Ronalda, ki je bil večino tekme ob njem na klopi zaradi poškodbe. To je staknil na začetku srečanja. Portugalci so bili večino tekme pod pritiskom, a gostiteljici Franciji so ukradli slavo, ko je v drugem podaljšku rezervist Eder postavil končni rezultat.

"Cristiano lahko zadane v vsakem trenutku in sam reši zadeve. Toda zmeraj govorim, da smo ekipa in zmagujemo kot ekipa," je dejal 61-letni Santos, ki je s svojo reprezentanco na EP po rednem delu premagal le Wales. Portugalec se na opazke o grdem in trdem nogometu ne ozira: "Bi mi bilo všeč, če bi igrali lep nogomet? Da. Toda med lepim in biti doma ali grdim in biti tu raje izberem grdo."

Santos je na portugalsko klop sedel septembra 2014. Prvo kvalifikacijsko tekmo proti Albaniji je izgubil. Vmes se je soočal z osem tekem dolgo prepovedjo, ko je kot selektor Grčije na svetovnem prvenstvu 2014 verbalno napadel avstralskega sodnika Bena Williamsa. A se je pritožil, kazen so mu zmanjšali na dve tekmi, srečo pa je "prenesel" v novo službo selektorja Portugalske. Ekipo je zgradil okrog Ronalda in zabeležil sedem zaporednih zmag v kvalifikacijah.

"Nikoli ne skrivam svojih zamisli. Vedno povem igralcem, kaj mislim. Imamo veliko talenta, veliko kakovosti, toda najprej moramo biti izjemna ekipa, teči moramo več kot nasprotniki, biti bolj osredotočeni," recept za uspeh vidi nekdanji trener Porta, Sportinga in Benfice ter dodaja: "Vseeno je, ali smo spektakularni ali ne. Včasih igraš nespektakularno in zmagaš. Drugič igraš spektakularno in izgubiš."

Nekdanji selektor Grčije je verjetno nekaj motiva našel tudi v deželi prejšnjih delodajalcev. Grki so leta 2004 na evropskem prvenstvu z "grdim" in trdim nogometom premagali gostiteljico Portugalsko in Ronalda spravili v jok. Zgodba se je 12 let kasneje deloma ponovila. Portugalci so s svojim načinom nogometa ugnali gostitelje, Ronaldo pa je spet jokal - najprej zaradi poškodbe, kasneje še ob zmagi.

"Pred dvema letoma smo si postavili cilj, da bomo tu. Rekli smo si, da moramo narediti vse, da pridemo v Francijo in v finale. Delali smo kot nori," je pred finalom na Stade na Franceu še povedal Santos.

 

 
Komentarjev 1
  • Avatar mike1968
    mike1968 14:48 11.julij 2016.

    LJUBLJENI IN OSOVRAŽENI :http://www.publishwall.si/Mike.1968./post/215108/ljubljeni-in-osovrazeni-c-ronaldo-kavc-analiza-xxiv