Šport
25 ogledov

Celjani že deset tekem nepremagani

Viole NK Maribor Olimpija Ljubljana večni derbi Pokal Slovenije Hervis Ljudski v Nino Verdnik
Celjani so v Novem mestu iztržili remi (1:1). V soboto je prvi večni derbi v tej sezoni je, predvsem v prvem polčasu, postregel z izjemno predstavo Maribora in Olimpije, ki se je končala z delitvijo točk (3:3).

Nogometaši Celja nadaljujejo s serijo tekem, v katerih ne poznajo poraza. Neporaženi so na zadnjih desetih tekmah. Celjani so po prvem polčasu proti Krki sicer zaostajali, na začetku drugega dosegli gol, v 55. minuti pa ostali brez izključenega Benjamina Verbiča, poleg tega pa je imel tekmec na voljo enajstmetrovko. A izkazal se je vratar Matic Kotnik, ki je nato do konca še nekajkrat rešil kočljive položaje in je zagotovo najbolj zaslužen, da se Celjani iz Novega mesta vračajo s točko.

Krka je bila večji del tekme aktivnejša in nevarnejša, a v prvem delu so se njihovi poskusi v večini končali pred kazenskim prostorom, izjema je bila 31. minuta, ko je Tomislav Jurić z natančnim strelom z 20 metrov premagal vratarja Kotnika. Celjani v prvem delu niso sprožili niti enega strela v okvir vrat, prebudili so se šele v zadnjih trenutkih pred odhodom v slačilnico, ko je dvakrat poskušal Verbič, a obakrat meril mimo vrat, enako se je zgodilo tudi Mislavu Oršiću.

Povsem jasno je bilo, da bodo gosti v nadaljevanju napadli z vsemi močmi, do cilja pa so prišli na ekspresni način, z diagonalnim strelom je izid izenačil Valon Ahmedi. Toda v 55. minuti so Štajerci ostali z igralcem manj, ko je Verbič v svojem kazenskem prostoru igral z roko, Novomeščani pa so imeli z 11 metrov enkratno priložnost, da spet preidejo v vodstvo. A je Josip Fuček ni izkoristil. Z igralcem več so krkaši zagospodarili na igrišču, toda Žiga Kastrevec, Antun Palić, Jurić in Nikola Žižić niso znali premagati razpoloženega Kotnika.

Izjemen derbi v Ljudskem vrtu

Ljubljanska Olimpija je bila dve minuti oddaljena od prve prvenstvene zmage v Ljudskem vrtu po povratku v Prvo ligo. Zmaji so v prvih 60 minutah nadigrali Maribor, ki je pobudo prevzel šele v zaključku, ko so se gostje (preveč) osredotočili na obrambo. Točko je Štajercem v 92. minuti prinesel plasiran strel Marcosa Tavaresa z roba kazenskega prostora (njegov 124. gol za aktualne prvake) potem ko je Olimpija na začetku nadaljevanja zapravila tri izjemne priložnosti.

Ob koncu je bil pogled na statistiko precej izenačen, predvsem po zaslugi poznega naleta domačinov. Gostje so sprožili več strelov (12:15), večkrat merili tudi v okvir (6:7), domači pa so imeli na voljo en udarec iz kota več kot tekmeci (8:7). Tudi posest žoge je bila rahlo na strani vijoličastih (51:49). Obe ekipi sta prikazali igro, ki je slovenski nogometni sceni lahko v ponos, zelo dostojno je bilo tudi obnašanje obeh navijaških skupin, ki sta poskrbeli za izjemno kuliso. Velja omeniti dejstvo, da je Olimpija Mariboru v enem polčasu zabila več golov, kot so jih Štajerci skupno prejeli na zadnjih treh evropskih tekmah proti Celticu, Sportingu in Schalkeju.

Vukčević in Šporar hitro utišala Ljudski vrt

Na tribunah Ljudskega vrta se je na prvem letošnjem večnem derbiju zbralo več kot 10.000 gledalcev. Trener Maribora Ante Šimundža je zaradi poškodb ostal brez obeh desnih bočnih nogometašev - Petra Stojanovića in Aleša Mejača, tako da je ob desni stranski črti začel Aleš Mertelj. Pri Olimpiji sta na klopi ostala oba rekonvalescenta - Miran Burgić in Aleksandar Rodić.

Že v četrti minuti je Olimpija utišala štajersko občinstvo. Po dolgi globinski podaji Antonia Delamee-Mlinarja je po desni sam pred Jasmina Handanovića pritekel Marko Vukčević in ga z zvitim strelom z zunanjim delom stopala tudi lepo ugnal. Sledila je priložnost za Marcosa Tavaresa, ki si je dobro ustavil žogo po podaji Mertlja s strani, strel domačega kapetana je ubranil dobro postavljeni  Aleksander Šeliga. V 10. minuti je bilo že 0:2. Po prekrasni podaji mladega Mihe Zajca je še en mladenič, Andraž Šporar, z izjemnim volejem "iz prve" v drugo matiral Handanovića.

Mendy in Šuler hitro poravnala izid

Toda domačini so brž znižali. Po visoki podaji je žoga z malce sreče prišla do Jean-Phillipa Mendyja, Francoz se je ob statični ljubljanski obrambi lepo obrnil in z iznajdljivim strelom ugnal Šeligo za 1:2 v 13. minuti. Že nekaj sekund kasneje se je v novi priložnosti znašel Šporar, a je bil za korak prekratek. Nadaljevala se je odprta igra z obeh strani, Mariborčani so "leteli" na krilih občinstva in v 19. minuti prišli do izenačenja. Po kotu Agima Ibraimija je pred vrati najvišje skočil Marko Šuler in z glavo matiral Šeligo.

Po šoku je Olimpija vzpostavila ravnotežje in zapretila po prostem strelu Nika Omladiča in poskusu Zajca z razdalje. V 25. minuti so Viole, ki so slavile svoj 25. rojstni dan, prižgale številne bakle, a so žal nekatere od njih končale na zelenici in derbi je bil za kratko prekinjen. Čez nekaj trenutkov so bakle prižgali tudi Green Dragonsi, ki so pred dvema dnevoma praznovali svoj 26. rojstni dan. V naslednjih minutah je tempo za odtenek padel, a smo še naprej spremljali vrhunski nogomet. Zmajem se je lepa priložnost ponudila po prodoru in predložku razpoloženega Šporarja, toda Zajc je volej iz ugodnega položaja poslal na južno tribuno Ljudskega vrta. Videli smo tudi nekaj nevarnih strelov z razdalje, pri domačih je dobro poskusil Damjan Bohar.

Zaslužen tretji gol zmajev

V zaključku prvega dela so Ljubljančani spet prevzeli rahlo terensko pobudo in za to so bili varovanci Darka Karapetrovića nagrajeni v 40. minuti. Spet je obrambo domačih premešal Šporar in na desni podal do Zajca, strel slednjega so domači blokirali, žoga pa se je idealno odbila za Nika Kapuna, ki je brez težav premagal nemočnega Handanovića za 2:3.

Olimpija je prvi polčas dobila povsem zasluženo, saj je sprožila kar enajst strelov ob mariborskih štirih. Šest udarcev zmajev je letelo v okvir gola, tako kot tudi trije poskusi vijolic. Posest žoge je bila minimalno na strani domačih (51:49).

Olimpija zamudila tri "match žoge"

Marko Vukčević Maribor Olimpija PLTS Ljudski vrt | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter
Med odmorom je v ljubljanski slačilnici ostal Aris Zarifović, ki se je že od uvodnih minut spopadal s poškodbo, nadomestil ga je Kenan Bajrić. Olimpija je v uvodnih minutah nadaljevanja prevladovala in nizala priložnosti. Omladič je v 50. minuti z dobro odmerjeno globinsko podajo našel Šporarja, slednji je brez težav prehitel Šulerja, toda v dvoboju ena na ena s Handanovićem za nekaj centimetrov zgrešil vrata. Za zmaje sta v naslednjih minutah poskusila še Zajc in Omladič, slednji je še drugič na tekmi zadel živi zid s prostega strela, potem ko so domači čisto na liniji kazenskega prostora zrušili Zajca. 

Omladič bi se lahko bolje znašel tudi ob preigravanju in podaji Šporarja, toda s petih metrov je zgrešil celo žogo. V 60. minuti je Zajc z novo mojstrsko potezo pripravil novo "smrtno" priložnost, tokrat za Bajrića, toda mladenič je zgolj nastreljal Handanovića vsega šest metrov od gola. Za vijoličaste je z glavo v 65. minuti poskusil Tavares, toda njegov poskus je bil preslaboten za Šeligo.

Kdor ga ne da ...

Maribor je nato vendarle uspel malce resneje ogroziti ljubljanski gol, toda rezervist Luka Zahović ni prišel do čistega strela po predložku Tavaresa z leve. Štajerci so v zadnjih 15 minutah prevzeli pobudo, Olimpija se je osredotočila na branjenje vodstva in zadrževanje žoge. Domači so nanizali nekaj kotov in strelov z razdalje, toda ljubljanska obramba je bila vedno znova na mestu.

V začetku 90. minute se je Mariboru ponudila najlepša priložnost v drugem polčasu. Ob slabo postavljeni obrambi gostov je sam pred Šeligo prišel Tavares, toda ljubljanski vratar je strel ubranil. Zato pa je bil domači kapetan natančen v 92. minuti po podaji Mendyja, ko je lepo zadel s plasiranim strelom z roba kazenskega prostora in domačinom prinesel točko.

Besni Elsner: "Neposrednemu tekmecu smo podarili točke"

Luka Elsner Domžale Maribor PLTS | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Potem ko so Domžalčani v prejšnjem krogu v Celju doživeli prvi poraz v sezoni, so danes brez točk prvič ostali še pred domačimi gledalci. Dolgo je kazalo, da se bosta tekmeca razšla z delitvijo plena, a tik pred koncem tekme je Zavrčev rezervist Dino Kresniger z dvema zadetkoma gostom priigral sedmo zmago v sezoni, s katero ostajajo v vrhu lestvice. 

Uvodne minute so minile v igri brez priložnosti, zatem pa so bili konkretnejši domači nogometaši, ki so si pripravili nekaj (pol)priložnosti. Med drugim je v 12. minuti strel Sashe Aneffa obranil Marko Ranilović, v 15. minuti je Nemanja Maksimović žogo z glavo poslal čez gol, isti igralec je v 21. minuti spet s strelom z glavo zgrešil iz težkega položaja, v 28. minuti pa je Aladin Šišić, ki je bil sicer v prepovedanem položaju, sam prišel pred Ranilovića, a žogo poslal le malo mimo vrat. Na drugi strani so Zavrčani nase opozorili v 14. in 19. minuti, ko je najprej Nejc Vidmar posredoval po strelu Lovra Cveka, nato pa je domžalski vratar s konicami prstov odbil žogo čez prečko po strelu Roberta Brdarja. V 31. minuti je poskusil še Nikola Šafarić s prostega strela, a je bil Vidmar znova pripravljen. Tik pred koncem polčasa je še enkrat zapretilo domače moštvo, Uroš Korun pa je bil z glavo premalo natančen.

Izid se je spremenil kmalu po začetku drugega dela, ko je po kotu Erika Janže z glavo lepo zadel Maksimović za vodstvo domačih z 1:0. A to ni dolgo zdržalo, saj je v 55. minuti Šafarić uspešno izvedel enajstmetrovko, ki jo je z igranjem z roko zakrivil Žiga Kous. Isti igralec je v 66. minuti prišel sam pred vratarja Zavrča Ranilovića, a nato s približno desetih metrov zgrešil cilj. V nadaljevanju pravih priložnosti ni bilo več, z izjemo poskusa Darka Zeca v 86. minuti, po katerem pa je žoga postala Ranilovićev plen. Zato pa so gosti malo pred koncem tekme prišli do malce nepričakovane zmage. V 89. minuti je po lepi podaji Andreja Dugolina z leve strani z glavo zadel Kresinger, isti igralec pa je zmago potrdil v sodniškem dodatku, ko je Vidmarja premagal še s strelom po tleh.

Koprčani do prvih točk na Bonifiki

Koper | Avtor: Simon Maljevac Simon Maljevac

Nogometaši Kopra so bili do tega kroga edina ekipa v prvoligaški konkurenci, ki pred domačimi navijači ni osvojila niti točke. A tokrat so kanarčki le prišli do zmage (1:0), in sicer proti drugi najslabši ekipi v gosteh, Gorici, ki je doslej na gostovanjih zbrala le dve točki. Koprčani ostajajo na šestem, Gorica pa na z vsega dvema zmagama na osmem mestu prvenstvene lestvice.

Koprčani so bolje začeli tekmo. V šesti minuti je hitri Matej Pučko preigraval, streljal s sedmih metrov, Vasja Simčič pa je žogo odbil v polje. V 18. minuti so gledalci videli edini zadetek na tekmi. Na robu kazenskega prostora gostov je žoga prišla do Ivice Guberaca, ki je z leve strani z natančnim diagonalnim strelom premagal goriškega vratarja, sicer v minuli sezoni tudi vratarja koprskih rumeno-modrih. Do konca prvega polčasa ne ena ne druga ekipa nista več ogrozili tekmečevih vrat.

V začetku drugega dela so pobudo prevzeli nogometaši iz Nove Gorice. Kljub kar dopadljivi igri kratkih podaj pa razen strela Ezekiela Hentyja z 20 metrov nevarnejših situacij za domačega čuvaja mreže ni bilo. Večji del drugega polčasa sta ekipi v raztrgani in ne preveč kakovostni igri prikazali povprečen, a tudi zelo borben nogomet. V končnici tekme je bilo znova bolj zanimivo. V 87. minuti je Koper izvedel protinapad. Rezervist Nenad Srečković je žogo lepo podaljšal do Jake Štromajerja, ki je z roba kazenskega prostora dobro streljal, a je bil Simčič na mestu. V sodniškem dodatku so imeli priložnost tudi gosti, a je po strelu Simoneja Napolija z glavo odlično posredoval domači vratar Ermin Hasić.

Rudar rutinsko premagal Radomlje

Rudar Velenje Ob jezeru Prva liga TS | Avtor: Simon Maljevac Simon Maljevac

Nogometaši velenjskega Rudarja so do tega kola na 11 tekmah zabili le deset zadetkov. Strelsko formo so si skušali nekoliko popraviti med tednom na pripravljalni tekmi proti Šoštanju, ki so mu nasuli deset golov. Novincu v ligi Radomljam jih niso toliko, dva sta bila povsem dovolj za četrto zmago v sezoni. Na drugi strani so Radomljani, ki so doslej mrežo zatresli vsega skupaj osemkrat, ostali pri skopem strelskem izkupičku in po devetem porazu še naprej tičijo na dnu prvenstvene lestvice.

Uvodnih 25 minut ni ponudilo kakšne resne priložnosti, v 30. minuti pa so domači prišli do vodstva, potem ko je po podaji z leve strani Elvedin Džinić žogo z glavo poslal čez vratarja Vjekoslava Andrića. V 36. minuti so prvič zagrozili tudi gosti, Matic Seferović se je po podaji v globino sam znašel pred Matjažem Rozmanom, a slabo končal akcijo.

V drugem polčasu so prvi resneje sprožili gosti, v 58. minuti je Goran Vuk zadel zunanji del mreže Rudarjevih vrat. Le nekaj trenutkov pozneje je na drugi strani po protinapadu do strela prišel Mario Babić, vendar je Andrić žogo ustavil. V 70. minuti pa je Dragan Jelić podvojil prednost domačih, ko je žogo poslal v prazno mrežo po dobri podaji Denisa Klinarja z desne strani. To je bila tudi zadnja omembe vredna akcija na tekmi.

Prva liga TS, 12. kolo:

Maribor : Olimpija Ljubljana 3:3 (2:3)
Mendy 13., Šuler 19., Tavares 92.; Vukčević 4., Šporar 10., Kapun 40.

Maribor (4-4-2): Handanović; Mertelj, Rajčević, Šuler, Viler; Ibraimi, N'Diaye (od 67. Zahović), Filipović, Bohar (od 60. Vršič); Tavares, Mendy.
Na klopi: Obradović; Arghus, Trajkovski, Dervišević, Hotić.

Olimpija (4-5-1): Šeliga; Jović, Delamea-Mlinar, Mitrović, Zarifović (od 46. Bajrić); Vukčević (od 70. Rodić), Matić, Kapun, Zajc, Omladič, Šporar (od 92. Burgić).
Na klopi: Ivačič; Božič, Spahija, Valenčič. 

Domžale : Zavrč 1:3 (0:0)
Maksimović 51.; Šafarić 55./11m, Kresinger 89., 91.

Rudar Velenje : Kalcer Radomlje 2:0 (1:0)
Džinić 30., Jelić 70.

Luka Koper : Gorica 1:0 (1:0)
Guberac 19.

Krka Novo mesto : Celje 1:1 (1:0)
Jurič 31.; Ahmedi 47.

 

  • Lestvica:
    1. Domžale 28 točk
    2. Maribor 23 (-1) 
    3. Zavrč 23
    4. Olimpija Ljubljana 22 (-1)
    5. Celje 20
    6. Luka Koper 15
    7. Rudar Velenje 13
    8. Gorica 9
    9. Krka Novo mesto 8
    10. Kalcer Radomlje 5 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.