Šport
194 ogledov

Dopinške afere mečejo slabo luč na plavalno SP

plavalec Epa Simbolična fotografija.

Brazilski plavalec Gabriel Santos, ki je nastopal v kravlovi štafeti na OI v Rio de janeiru 2016, na SP 2017 v Budimpešti in lani na panameriških igrah, je prvi, ki je moral zapustiti prizorišče SP v plavanju v Južni Koreji.

Razlog je doping oziroma uživanje anabolnih steroidov.

Sun Yang Verbalni napadi Šport Nihče ga noče na prvenstvu, a mu ne pridejo do živega

Santosu je bil pozitiven na majski kontroli v domačem Sao Paulu, dokazali pa so mu jemanje snovi z imenom clostebol. Ta vsebuje anabolična sredstva in je bil sestavni del turinabola, ki je bil del programskega dopinga pred 40 in 50 leti v nekdanji Vzhodni Nemčiji. Očitno pa je snov pogosta tudi v Braziliji, saj so jemanje clostebola pred dvema letoma dokazali tudi Henriqueju Rodriguesu.

A primer Santosa je le eden od končanih dopinških primerov. Še vedno odmeva nerazrešen primer Kitajca Sun Yanga, ki je dodaten zagon dobil po njegovi nedeljski zmagi na 400 m prosto in obtožbe Američanke Lilly King na račun Rusinje Julije Jefimove, ki se vlečejo že vse od leta 2016.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.