Šport
55 ogledov

Dugonjić brez težav v polfinale

Dugonjić EP v plavanju 50 metrov prsno Herning EPA
V Berlinu se je začel bazenski del tekmovanja. Damir Dugonjić je bil pričakovano uspešen v kvalifikacijah na 100 m prsno, Martin Bau in Robert Žbogar pa sta izpadla.

Za zmago v svoji predtekmovalni skupini je Damir Dugonjić dosegel skupno 12. čas kvalifikacij (1:01,40). Korošec je tako plaval skoraj dve sekundi počasneje od svojega prijavljenega izida, toda za uvrstitev v polfinale se mu ni bilo treba preveč naprezati. Britanec Adam Peaty, za mnoge prvi favorit na 100 m prsno, je bil edini, ki je razdaljo zmogel v manj kot minuti (59,97). 

"Mislim, da Damir še ni pokazal resnega plavanja. Z rezervo je plaval vse do zadnjih 15 metrov, ko je pospešil. Sam pravi, da ni mogel pravilno zagrabiti vode, a za finale bo moral plavati bolj zavzeto. Oba tudi veva, da ima pogoste težave s prvim nastopom," je po nastopu dejal Dugonjićev trener Matija Medvešek.

Bau izbral dobro taktiko

Ostala Slovenca v kvalifikacijah nista bila tako uspešna. Debitant na EP Martin Bau je na 400 m prosto zasedel 24. mesto (3:52,96), za Mariborčana je bil to osebni rekord. V tej disciplini je presenetljivo izpadel svetovni rekorder Nemec Paul Bideremann, ki je ostal brez nastopa v finalu, saj je v polfinalu zasedel šele deveto mesto.

"Na osebni rekord sem čakal dve leti od evropskega prvenstva 2012, a tukaj ga nisem pričakoval, saj nisem optimalno pripravljen in vem, da imam še nekaj rezerve. S trenerko sva se dogovorila za dobro taktiko, ki sem jo izpolnil in je prinesla tudi rezultat. Na tekmi sem videl, da tekmovalci eden za drugim zaostajajo, in vedel sem, da izid ne bo slab. Morda sem imel tudi zato v finišu še nekaj dodatne moči, ker sem videl, da sem toliko pred njimi," je po kvalifikacijah povedal Bau.

Žbogar z dobrim občutkom

Robert Žbogar je bil 28. na 50 m delfin (24,40), Radovljičan je bil 33 stotink prepočasen za polfinale. Na najkrajši razdalji je tudi on dosegel osebni rekord, kar je dober obet pred nastopom v njegovi paradni disciplini - 200 m delfin.

"Občutek je bil dober. Sem hiter in veselim se nastopa na 200 m delfin. Malo mi je na startu ušla roka, kar pa niti ni tako pomembno. Osebni rekord, na katerega sem upal, sem dosegel in že na razplavanju mi je šlo zelo dobro," je dogajanje opisal Žbogar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.