Šport
19 ogledov

Dugonjić izenačil evropski rekord za finale

damir dugonjić Reuters
Na svetovnem prvenstvu v plavanju se je Damir Dugonjić s fantastičnim časom 26,83 sekunde, izenačenim evropskim rekordom, uvrstil v finale.

Slovenski plavalec Damir Dugonjić si je na svetovnem prvenstvu v Barceloni priplaval finalni nastop v disciplini 50 metrov prsno z izenačenim časom evropskega rekorda 26,83 sekunde in zmago v prvi polfinalni skupini. V drugi skupini je zmagal Južnoafričan Cameron van der Burgh, ki je postavil tudi najhitrejši čas polfinala – 26,81.

"Na ta start sem se res zelo pripravil, a, iskreno povedano, nisem pričakoval tega izida. To je izenačen evropski rekord, le 15 stotink od svetovnega. Zelo sem vesel, suvereno sem se uvrstil v finale. Spet sem se počutil super, zavesljaji so bili močni, žal pa sem se na startu malo poškodoval, ko sem se porezal. Rezerv ni več veliko, a jih ne potrebujem. Če to ponovim, bom zelo visoko v finalu. Tega se zelo veselim," je bila prva izjava Dugonjića po prihodu v cilj, ki je nato dodal, da po jutranjem nastopu ni verjel, da ima v sebi še šest desetink rezerve.

Krvavel med nastopom

V cono, namenjeno srečanjem novinarjev in plavalcev, je 25-letni slovenski reprezentant prišel z močno okrvavljeno desno roko, saj si je v veliki želji na startu porezal prst, a potem, ko so ga oskrbeli zdravniki, odmahnil z roko.

"Upam, da ureznina ni pregloboka, a mislim, da ne gre za poškodbo, ki me bo ovirala. Med plavanjem sem sicer čutil, da sem se porezal, a mislim, da me jutri to ne bo oviralo," je povedal "Dugi". Evropski rekord je bil tudi uteha za v ponedeljek za tri stotinke sekunde izgubljeno kolajno na 100 m prsno.

Blizu svetovnega rekorda

"Seveda je zame to uteha, a zame je bil uspeh že finale na 100 prsno in nato še četrto mesto. Pomembno je, da na dirkah uživam in rezultati so zelo zelo dobri. Zdaj sem tudi blizu svetovnega rekorda," je nadaljeval. V finalu aktualni evropski prvak iz ravenskega Fužinarja vlogo favorita prepušča svetovnemu rekorderju Van der Burghu:

"A tudi sam se bom boril za kolajno. Imam lepo priložnost, kar sem napovedal že pred svetovnim prvenstvom. Seveda pa ne smem delati napak, moram uživati in tekmovati. Sem blizu, pripravljen sem, uživam in jutri bom najbolj. Upam, da bodo tudi stotinke na moji strani."

Morda hitrejši od Van der Burgha

Za finale, ta bo na sporedu ob 18.41, pa Dugonjić napoveduje, da van der Burgh lahko plava tudi svetovni rekord.

"Skušal se ga bom držati in se skupaj z njim dotakniti cilja. Ne smem se ustrašiti. Ob sebi imam najmočnejšega tekmeca, ki ima izrazito dober skok in podvodni del. Moral ga bom uloviti, če bom želel ostati skupaj z njim. Vem, da sem tako hiter kot on, morda hitrejši. Mislim, da se tekmeci bojijo tudi mene," je še dodal koroški orjak. Po evropskem zlatu Dugonjića zdaj zanima svetovno:

Ledecky SP v plavanju plavanje plavalka 1500 metrov prosto zmaga kolajna | Avtor: EPA EPA
"Za kaj drugega se na 50 metrov nima smisla boriti. Če mi bo uspelo, mi bo. Zdaj bom med favoriti in ne smem se ustrašiti. Ob sebi imam najmočnejšega tekmeca, ki ima izrazit start in podvodni del in moral ga bom uloviti. Vem, da bo malo spredaj, a vem, da sem vsaj tako hiter kot on," je še povedal visokorasli "Dugi".

Ledeckyjeva do rekorda, Lochte brez kolajne

Svetovno plavanje je v Barceloni dobilo dve novi junakinji. Že v ponedeljek je svetovni rekord na 100 m prsno dosegla Litovka Ruta Meilutyte in ga v torek potrdila z zlato kolajno, Američanka Katie Ladecky pa se je veselila zlata s svetovnim rekordom na 1500 metrov prosto. Razočaral je njen rojak Ryan Lochte, ki je na 200 prosto ostal brez kolajne.

Šestnajstletna Ledeckyjeva je na SP nase opozorila že z zmago na 400 m prosto, na 1500 m prosto pa je dobila izreden dvoboj z branilko naslova Danko Fris. Ladeckyjeva je s časom 15:36,53 krepko izboljšala prejšnji rekordni dosežek rojakinje Katie Ziegler izpred šestih let (15:42,54). Od rekorda pa je bila s 15:38,88 bistveno hitrejša tudi Frisova, ki se je morala tako kot slovenski rekorder na 50 prsno, Dugonjić, zadovoljiti z evropskim rekordom. Obe sta bili v dvorani Palau Sant Jordi nagrajeni z mehiškim valom.

Mlada Meilutytejeva spet navdušila

"Še sama ne morem verjeti. To je bila najtežja tekma v mojem življenju," je po tekmi povedala najmlajša svetovna prvakinja na 1500 metrov v zgodovini plavanja.

Plavalno zgodovino pa piše tudi Meilutytejeva. Slednja je s 15 leti presenetila že z zlato kolajno na olimpijskih igrah lani v Londonu. Leto dni kasneje je v ponedeljek najprej z 1:04,35 postavila svetovni rekord. V torek finalu ga je zgrešila za sedem stotink, a za več kot pol sekunde prehitela drugouvrščeno Rusinjo Julijo Jefimovo, že več kot sekundo pa je zaostala Američanka Jessica Hardy in postala najmlajša olimpijska prvakinja, ki je nato osvojila tudi svetovni naslov.

Lochte: "Nisem imel svojega dne"

Razočaranje dneva pa je Američan Lochte, branilec naslova na 200 m prosto. Američani so napovedovali, da bo prvi plavalec prvenstva, na koncu pa se je moral branilec naslova iz Šanghaja 2011 zadovoljiti "samo" s četrtim mestom. Lochte in Rus Danila Izotov sta veljala za prva favorita, na koncu je Rus prišel do brona, zmagal pa je olimpijski prvak Yannick Agnel pred drugim Američanom Conorjem Dwyerjem.

"Sam sem presenečen. Pred prvenstvom sem si želel le finale," je zmagi dodal 21-letni Francoz. "Danes nisem imel svojega dne. To moram čim prej pozabiti, saj me tukaj čaka še veliko težkih tekem," pa je povedal Lochte.

Franklinova ponovila London

Bolje se je odrezala še ena Ameriška najstnica, 18-letna Missy Franklin, ki je na 100 hrbtno po pričakovanjih ugnala vso konkurenco in olimpijskemu naslovu dodala še svetovnega. Razplet je bil identičen kot v Londonu 2012, saj sta srebro in bron osvojili Avstralka Emily Seebohm in Japonka Aja Terakava.

Pričakovano zmago je na 100 metrov hrbtno dosegel tudi olimpijski prvak Američan Matthew Grevers, čeprav je njegov rojak David Plumers zaostal le 19 stotink sekunde.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.