Šport
20 ogledov

Dugonjić: "Vstati vsaj pet ur pred tekmo"

Damir Dugonjić Stanko Gruden/STA
V soboto bo ob kolesarjih največ pozornosti od slovenskih športnikov v Londonu deležen plavalec Damir Dugonjić, ki ga čaka nastop na 100 m prsno. Dopoldne ga čaka nastop v kvalifikacijah, zvečer pa – če bo seveda dovolj hiter – še polfinalna preizkušnja.

Štiriindvajsetletni Damir Dugonjić je trenutno najbolj vroče ime slovenskega plavanja. Aktualni evropski prvak na 50 m prsno (te discipline ni na OI) bo nastopil na svojih drugih igrah. Pred štirimi leti v Pekingu je končal v polfinalu. "Tiste izkušnje mi bodo zagotovo pomagale. Tam sem bil v polfinalu, pričakoval nisem skoraj nič, tako da je bilo zelo lahko plavati. V bistvu sem plaval z veseljem. Prav spomnim se, kako sem se smejal pred startom, kako sem užival v atmosferi. Na plavalnih tekmah po navadi tribune niso nabito polne, tam pa je bilo vse polno. Navijači so bili zelo glasni. Počutil sem se izjemno," se je krstnega olimpijskega nastopa spomnil Dugonjić, ki ima v Londonu med vsemi prijavljenimi 18. čas, a tu odločajo stotinke.

"Tu imam cilje večje. Izkušnje imam. Za zdaj je cilj najprej polfinale. Vem, da bo treba že zjutraj plavati zelo hitro. Zbuditi se moram vsaj pet ur pred tekmo in biti zelo samozavesten ter osredotočen samo na svojo dirko. Plavam v predzadnji skupini. Poskusil bom držati tekmece in plavati z njimi," pravi Dugonjić, ki na vprašanje, kakšen čas si želi postaviti, odgovarja: "Plaval bi rad pod minuto. Minuta je ena taka meja, ki jo zelo težko prebiješ. Če na 100 m prsno plavaš pod minuto, pomeni, da si v samem vrhu. Za kolajno pa je morda treba plavati celo pod 59 sekundami."

Dugonjića veseli, da bodo tribune tudi v Londonu pokale po šivih. "Bazen je sicer kot vsak drugi, je pa veliko več prostora za gledalce. Tribune bodo nabito polne, vstopnic se ne da več dobiti. To je zelo dobro, v veselje mi je plavati pred toliko gledalci." Kot zanimivost velja omeniti, da bo olimpijski vodni park sprejel še 500 gledalcev več kot tisti v Pekingu, plavalne odločitve si bo tako v živo lahko ogledalo 17.500 ljudi. Med njimi bo imel tudi Dugonjić svoje navijače. "Gledat me pridejo starši, sestra in prijatelji. Gre za veliko tekmovanje, res je, da bo treme malo več kot običajno, ampak moram se povsem sprostiti in že zjutraj dokazati, da si zaslužim polfinale."

To bo Damirjev edini nastop v Londonu. Če bo uspešen v polfinalu, ga v nedeljo čaka veliki finale. Potem pa bo čas tudi za druge stvari, ki jih ponuja življenje v olimpijski vasi. "Časa je sicer dovolj že zdaj, a ga posvetim počivanju. Spoznavanje zvezdnikov in fotografiranje sem pustil za po nastopu. Zdaj sem osredotočen samo na plavanje," je še dejal Dugonjić.

Komentarjev 1
  • momentum 17:06 27.julij 2012.

    Drži se "Dugi", Korošci navijamo zate!!