Šport
143 ogledov

Kopitarjevi kralji na robu izpada

Anže Kopitar Profimedia
Hokejisti Los Angeles Kings so morali še tretjič zapovrstjo priznati premoč Edmonton Oilers, ki za napredovanje potrebujejo samo še eno zmago.

Slovenski hokejski as Anže Kopitar je z Los Angeles Kings pred zahtevno nalogo po novem porazu proti Edmonton Oilers v konferenčnem četrtfinalu zahodne konference v ligi NHL. Naftarji so namreč v gosteh slavili z 1:0 in v zmagah povedli s 3:1.

Edmonton za napredovanje v konferenčni polfinale potrebuje le še eno zmago, to pa bo najprej iskal na peti tekmi na domačem ledu, ki bo predvidoma na sporedu v noči s srede na četrtek.

Los Angeles je na četrti tekmi proti vratom Stuarta Skinnerja streljal s slepimi naboji. Varovanci Jima Hillerja so sprožili 33 strelov, a bili pri vseh nenatančni. Edmonton je v zadetek pretvoril enega od skupno le 13 strelov, a je bilo to dovolj za tretjo zmago v seriji.

Edmonton, za katerega je edini zadetek dosegel Evan Bouchard v 12. minuti druge tretjine, tako ostaja zaklet za Los Angeles. Oilers so namreč v prejšnjih dveh sezonah vselej izločili kralje, ki tako na preboj v konferenčni polfinale čakajo vse od sezone 2013/14, ko so tudi osvojili zadnji naslov prvaka, drugega v eri Anžeta Kopitarja.

Šestintridesetletni Hrušičan, kapetan kraljev, je tudi tokrat v 19:47 minute na ledu ostal brez točke, proti vratom tekmeca pa je sprožil tri strele. Kopitar je še nekoliko izboljša rekord franšize iz mesta angelov in odigral že 96. tekmo v končnici, v kateri ostaja pri 25 golih in 55 podajah.

"Igrali smo dobro, jasno pa je frustrirajoče," je po porazu dejal trener kraljev Hiller in dodal: "Fantje so igrali trdo tekmo, kot je v tej seriji še niso in to moramo odnesti s sabo v Edmonton. Razočarani smo, ker nismo izenačili serije, ampak takšno igro moramo nadaljevati tudi v prihodnje, kaj drugega nam niti ne preostane."

"Menim, da v postavi nismo imeli nikogar, ki ne bi igral dobro. Odločila je igra s hokejistom več. Pred tekmo smo govorili, da moramo biti v tem pogledu boljši, ampak nam nikakor ni uspelo in posledica je poraz," je o podrobnostih in ključih do zmage dejal Hiller.

V končnici lige NHL so ekipe v vsej zgodovini sicer 32-krat napredovale po zaostanku z 1:3 v zmagah, dvakrat je to uspelo tudi Los Angelesu, in sicer v letih 2014 proti San Joseju in 1989 prav proti Edmontonu, za katerega je takrat igral Wayne Gretzky.

V nedeljo zvečer sta do vodstva s 3:1 v seriji prišli tudi ekipi Colorado Avalanche in Vancouver Canucks. Prvi so doma s 5:1 ugnali Winnipeg Jets, drugi pa po podaljšku v gosteh Nashville Predators s 4:3.

Colorado, prvak sezone 2021/22, je na dobri poti, da izloči drugo najboljše moštvo rednega dela na zahodu. Potem ko so Jets dobili prvo tekmo s 7:6, je plaz strnil vrste in z boljšimi obrambnimi predstavami dobil naslednje tri.

"Hat-trick" je dosegel Valerij Ničuškin, po gol in podajo pa sta prispevala Cale Makar in Artturi Lehkonen. Dve podaji je dosegel Nathan MacKinnon.

Vancouver bo skušal na peti tekmi dokončati delo proti Nashvillu. Kanadčani so dobili obe tekmi na tujem in postavili stvari na svoje mesto po porazu na drugi domači tekmi.

Tokrat je v rednem delu blestel Brock Boeser, ki je dosegel "hat-trick", dvakrat pa je zadel v zadnjih treh minutah tretje tretjine. Podaljšek je Boeser izsilil vsega osem sekund pred iztekom rednega dela. Po zgolj 62 sekundah podaljška je nato za gostujoče slavje zadel Elias Lindholm.

V polfinale vzhodne konference pa je kot prvo napredovalo moštvo New York Rangers, ki je po zmagi s 4:2 v Washingtonu s 4:0 v zmagah izločilo tamkajšnje Capitals.

Ti so bili povsem nemočni proti najboljši zasedbi rednega dela. Rangers so dvakrat vodili, a so domači obakrat izenačili, odločilen trenutek pa je prišel na začetku zadnje tretjine, ko je z igralcem več za 3:2 zadel Artemi Panarin. Jack Roslovic je nato postavil še piko na v prazno mrežo.

* Izidi, končnica, 1. krog:
- vzhodna konferenca:
Washington Capitals - New York Rangers    2:4
(New York je napredoval s 4:0 v zmagah)

- zahodna konferenca:
Colorado Avalanche - Winnipeg Jets        5:1
(Colorado vodi s 3:1 v zmagah)

Nashville Predators - Vancouver Canucks   3:4 (podaljšek)
(Vancouver vodi s 3:1 v zmagah)

Los Angeles Kings - Edmonton Oilers       0:1
(Anže Kopitar: brez točke v 19:47 minute za Los Angeles)
(Edmonton vodi s 3:1 v zmagah)

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Ender3 14:42 29.april 2024.

    Naj izpadejo, da bo mir pred Kopitarjem in NHL..Naj domači mediji raje Rise spremljajo..

  • PasjaProcesija 08:51 29.april 2024.

    Statistika strelov ne odraža realnega stanja na ledu. EDM je nadzoroval potek igre in zmagal z igro bunkerja, ki je sicer v domeni Kraljev. Gol so dosegli iz edine prednosti z igralcem več, ko je Bouchard ustrelil plošček s hitrostjo ...prikaži več kar 151 km/h. LA edine svoje prednosti 5-na-4 ni izkoristil. V seriji ta element tako znaša 8/15 za EDM in 0/11 za LAK, kar namiguje na razliko v kakovosti trenerskih štabov in (pogojno) videoanalitikov. Za LA je branil Rittich in bo tako predvidoma ostalo do konca.