Šport > Košarka
25784 ogledov

Napad na Dončića izzval ostre odzive: "Nedvomno umazana poteza"

Dončić Kidd Profimedia
Navijači Luke Dončića so pod drobnogled vzeli sumljivo potezo Luja Dorta na prvi tekmi polfinalne serije med Dallasom in Oklahomo.

Slovenski superzvezdnik v ligi NBA Luka Dončić je bil po mnenju velike večine navijačev moštva Dallas Mavericks tarča umazane igre na uvodnem obračunu polfinalne serije na Zahodu z Oklahomo City Thunder.

Pristaši teksaškega moštva so namreč prepričani, da je Lu Dort v eni izmed napadalnih akcij Oklahome namerno spotaknil slovenskega košarkarja, domnevno v želji, da bi morda še poslabšal njegovo zdravstveno stanje.

Dončić je namreč v pofinalno serijo vstopil s poškodovanim kolenom, stanje pa se za zdaj ni kaj bistveno spremenilo.

Luka Dončić Zaskrbljujoče Šport Načeti Dončić po bolečem porazu: "Koga briga!"

Pred drugim obračunom, ki bo v noči na petek po slovenskem času, je Dončićeva udeležba na tekmi "verjetna". Enak status je imel že pred uvodnim srečanjem, na katerem je potem zaigral, a ob izredno neučinkovitem metu iz igre ni bil v pomoč svojemu moštvu.

Največ pozornosti je bila ob porazu Dallasa na prvi tekmi deležna akcija, v kateri je že omenjeni Dort po metu izza črte spotaknil slovenskega košarkarja. Pri tem najbolj v oči zbode dejstvo, da je zvezdnik Oklahome ob pristanku na parket sumljivo iztegnil svojo desno nogo, Dončić pa je ob stiku padel kot pokošen.

 | Avtor: Print Screen Print Screen

Večina navijačev Dallasa je mnenja, da je bilo dejanje Dorta namerno, za kar bi moral biti košarkar kaznovan najmanj z osebno napako.

"Umazano," je zapisal nek uporabnik na omrežju X, drugi pa je dodal: "Ob odrivu je bil v povsem mirujočem položaju. Moral bi pristati naravnost, ne pa naprej. Očitno je iztegnil nogo. Lu Dort je umazan igralec."

"100-odstotno je šlo za spotikanje z namenom, da bi ga poškodoval," je menil tretji. Podobni odzivi so se kar vrstili.

"Njegova desna noga se je spuščala skladno s težiščem. Ker je nogo iztegnil šele tik pred pristankom, smo lahko prepričani, da je bilo to namerno."

"Že samo dejstvo, da ni iskal osebne napake, ampak je samo stekel na drugo stran, je dovolj zgovorno. Nihče ob metu noge ne pomika na takšen način. To je naredil z razlogom."

"Po pravilih je to osebna napaka v napadu."

"Kakšna žalostna poteza!"

A je tega treba? Šport Dončić je pričakoval žogo, zgodilo se nekaj drugega

Akcija je močno odmevala tudi v navijaški skupnosti Dallasa na spletni platformi reddit. "Ne morem govoriti o njegovi nameri, čeprav smo lahko videli, da noge na takšen način ni iztegnil ob nobenem drugem poskusu na tekmi."

"Ne glede na njegov namen je to osebna napaka v napadu."

Nekateri uporabniki so sicer poudarjali, da gre za zelo razširjen pojav, v ozadju katerega se skriva zelo jasen motiv. "To je rutinski gib, ki ga igralci počnejo, da bi izsilili osebno napako. Ja, bilo je namerno, vendar je verjetno poskušal dobiti osebno napako, ne pa poškodovati Dončića."

Brez ovinkarjenja Šport Shaq Jokiću v obraz: "Želim, da tole slišiš od mene"

Dončićev kriptonit?

Kar nekaj košarkarskih poznavalcev je izpostavilo, da je bila tragična strelska predstava Dončića na prvi tekmi v veliki meri posledica Dortove čvrste obrambe, v Oklahomi pa se zaradi tega nadejajo, da bo kanadski košarkar tudi v nadaljevanju serije uspel tako učinkovito oteževati delu najboljšemu igralcu na parketu.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

"Dort je bojevnik. Na vsaki tekmi se izkaže. Dončić je odličen košarkar, ki ga je težko pokrivati. Na prvi tekmi ni bil najboljši. Na naslednji bo igral bolje. Lu mu je zelo otežil delo," je prepričan trener Oklahome Mark Daigneault.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Friderik1950 19:59 09.maj 2024.

    Pričakovano. NBA je v bistvu kraljestvo bogatih in nadutih rasističnih črncev. Vsaki belček, ki se upa vstopiti v to gnezdo in nekemu črnčeku odžira milijone, pač tvega veliko, še posebej, če postane zvezda. Zato je Luka junak.