Šport
168 ogledov

Ekvadorec slavil na Etni

giro d'italia Epa
Tretja etapa kolesarske dirke po Italiji je prinesla veliko veselje v tabor ameriške profesionalne ekipe Education First Pro Cycling.

Največ moči je za vzpon na Etno obdržal Ekvadorec Jonathan Caicedo, ki je slavil etapno zmago ter vse kolesarske navdušence spomnil na lansko zmagoslavje rojaka Richarda Carapaza.

Italijan Giovanni Visconti (Vini Zabu' KTM) je zaostal 21 sekund, tretje mesto je pripadlo Belgijcu Harmu Vanhouckeju (Lotto Soudal), z zaostankom 30 sekund za zmagovalcem etape.

Prvi favorit dirke Valižan Geraint Thomas, zmagovalec dirke po Franciji leta 2018, je padel med nevtralizirano vožnjo pred kilometrom nič, na koncu je imel približno deset minut zaostanka. Osem kilometrov pod vrhom je iz boja za najboljša mesta izpadel tudi Britanec Simon Yates, ki je leta 2018 slavil na dirki po Španiji.

Jan Polanc je pred tremi leti z zmago na vzponu na Etno dosegel enega največjih uspehov v svoji karieri.

Rožnato majico je oblekel Portugalec Joao Almeida (Deceuninck-Quickstep).

Edina slovenska predstavnika na dirki Jan Tratnik in Domen Novak, oba člana ekipe Bahrain-McLaren, nista krojila razpleta dirke. Etapo sta končala v spodnjem delu udeležencev, skupno pa sta na 84. in 133. mestu s 17 oziroma 29 minutami zaostanka za vodilnim.

Gre za že 103. izvedbo slovite italijanske pentlje, kolesarji pa so v tretji etapi morali premagati 150 km od Enne do Etne (Linguaglossa - Piano Provenzana).

Jonathan Caicedo | Avtor: Epa Epa
Zmagovalec etape Caicedo, ki si je tudi nadel modro majico vodilnega v seštevku gorskih vrhov, je le nekaj sekund po zaključku etape dejal: "Od danes zjutraj smo se odločili, da bom poskusil napasti in poskusiti s pobegom. Uspelo nam je, taktično smo zelo dobro peljali, zagotovili smo si mesta v ospredju pelotona in na vzponu na Etno sem uspel za sabo pustiti Viscontija. Zelo sem vesel."

Novi vodilni Almeida, ki je z 22 leti oblekel tudi belo majico vodilnega v seštevku mladih kolesarjev, pa je bil povsem vzhičen: "Tega občutka ne morem opisati, ko sanje postanejo resnične. Na vzponu sem se potrudil dati vse od sebe in ostati pri glavnih favoritih za skupno zmago. To so sanje."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice