Šport
71 ogledov

Farah zmagal za Alija

Mo Farah EPA
Na tekmovanju diamantne lige v Birminghamu so atleti dosegli nekaj letošnjih najboljših izidov na svetu. V teku na 1500 metrov je slavil Kenijec Asbel Kiprop, na 3000 m z zaprekami pa njegov rojak Conseslus Kipruto. Domači zvezdnik Mo Farah je dobil tek na 3000 metrov, zmago pa posvetil boksarski legendi Mohamedu Aliju.

Domači as Mo Farah se je po teku na 3000 metrov (7:32,62), ko je izboljšal 34 let star britanski rekord, poklonil v soboto umrlemu boksarskemu velikanu Mohamedu Aliju. Po prihodu v cilj je Farah poziral v boksarski pozi.

"To je bila gesta zanj, moje misli so v tem trenutku pri njegovi družini. Velikokrat sem že omenil, da je bil Mohamed Ali moj navdih, bil je izjemen človek," je dejal Farah.

Prireditelji so že pred tem dogajanje prekinili za minuto, ko so se vsi na stadionu z aplavzom spomnili na boksarsko legendo.

Prevlada Kenijcev

Kenijec David Rudisha je dobil razburljivo preizkušnjo v disciplini, ki sicer ni štela za točke diamantne lige in ki je redko na sporedu, teku na 600 metrov, potem ko je v zadnjih metrih ugnal Francoza Pierre-Ambroisa Bosseja. S časom 1:13,10 se je približal svetovnemu rekordu, ki ga je že davnega leta 1986 postavil Američan Johnny Gray (1:12,81). "Lovil sem rekord, toda izgubil sem ga v zadnjih 100 metrih. Vseeno pa je to lepa priprava na OI," je dejal Rudisha.

Asbel Kiprop je s časom 3:29,33 še enkrat napovedal naskok na svetovni rekord Hichama El Guerrouja (3:26,00), ki se mu je sam močno približal lani v Monaku s 3:26,69, prvič v tej sezoni pa se je na tej razdalji spustili pod mejo 3:30. "Vesel sem, da sem tu odtekel tako dobro. Rad razveselim navijače, ki me podpirajo, pomembno pa je seveda tudi, da sem dobil nove točke diamantne lige," je dejal zmagovalec.

Njegov rojak Conseslus Kipruto je dobil interni kenijski boj na 3000 metrov z zaprekami. Na prvih šestih mestih je bilo šest tekačev iz te države, Kipruto pa je s časom 8:00,12 postavil najboljši izid na svetu. Izid sezone na svetu pa je postavil tudi Katarec Mutaz Essa Barshim, ki je v skoku v višino za zmago zmogel 2,37 metra in za seboj pustil Američana Erika Kynarda (2,35 m), tretje mesto je pripadlo Kitajcu Guoweiju Zhangu (2,32).

Ibarguenova le poražena

Kubanka Yarisley Silva pa je postavila izid sezone v skoku s palico. Za zmago je v Birminghamu premagala tekmice s 4,84 metra, svetovna prvakinja je na drugo mesto potisnila Grkinjo Katerino Stefanidi (4,77 m), tretja je bila Švicarjka Nicole Buchler (4,77 m).

V ženskem troskoku je bila najboljša Kazahstanka Olga Rjapakova (14,61) s svojim najboljšim dosežkom sezone, druga je bila Kolumbijka Caterine Ibarguen (14,56), tretja pa Ukrajinka Olga Saladuha (14,40). S takšnim razpletom se je končal niz neporaženosti Kolumbijke, ki je bila brez poraza na zadnjih 34 tekmah, na katerih je nastopila.

V metu kopja je zmagala Latvijka Madara Palameika s 65,06, druga je bila Avstralka Kathryn Mitchell s 63,93, Nemka Linda Stahl pa je končala na tretjem mestu (61,62 m).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.