Šport
64 ogledov

Gatlin slavil na 100 m, poraz Rudishe

justin gatlin EPA
Američan Justin Gatlin je zmagal v teku na 100 metrov na mitingu diamantne lige v Šanghaju, brez zmag pa sta ostala Kenijec David Rudsiha na 800 metrov in Francoz Renaud Lavillenie v skoku s palico. Na Kitajskem ni bilo slovenskih atletov, udeleženka diamantne lige Martina Ratej bo v metu kopja spet nastopila na naslednji preizkušnji v Maroku.

Za 34-letnega Justina Gatlina je njegov dosežek v Šanghaju (9,94) najboljši letošnji izid, je pa za tri stotnike zaostal za najboljšim časom leta 2015 - Femi Ogunode iz Katarja, ki ga je dosegel, pa je bil tokrat z 10,07 drugi.

"Sem sem prišel, da se pripravim na olimpijske igre. Sezona je še dolga, toda moj trener se obnaša, kot da sem Mike Tyson. Počasi bom konkurenco odpravil z nokavtom," je po zmagi dejal Gatlin.

Manj uspešen je bil njegov rojak Aries Merritt, olimpijski prvak na 110 metrov z ovirami, ki je zaradi napačnega starta ostal brez uvrstitve. Zmagal je Jamajčan Omar McLeod z najboljšim izidom na svetu 12,98.

Presenetljiv poraz Rudishe

V teku na 800 metrov je moral svetovni rekorder in olimpijski prvak David Rudisha presenetljivo priznati premoč več tekmecem, bil je šele peti, slavil pa je njegov kenijski rojak Ferguson Rotich s svojim najboljšim časom letos 1:45,68.

Najboljši letošnji izid na svetu je v teku na 5000 m dosegel Etiopijec Muktar Edris (12:59,96). Poraz pa je doživel favorit v skoku s palico, Renaud Lavillenie, ki ga je premagal Američan Sam Kendricks s 588 cm.

Pri ženskah je na 200 metrov poraz doživela Jamajčanka Veronica Campbell-Brown; premagala jo je Murielle Ahoure iz Slonokoščene obale (22,72). Hrvatica Sandra Perković pa je v metu diska s 70,88 metra dosegla rekord tega tekmovanja in najboljši izid na svetu letos, z najboljšim dosežkom 2016 pa se lahko pohvali tudi zmagovalka teka na 3000 m z zaprekami Kenijka Hyvin Kiyeng Jepkemoi (9:07,42).

Slovenska udeleženka elitnega atletskega tekmovanja Martina Ratej na Kitajskem ni nastopila, ker njene discipline ni bilo na sporedu, naslednja naloga pa Slovenko, ki je v Dohi sezono pred desetimi dnevi začela s šestim mestom, čaka maroškem Rabatu 22. maja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.