Šport
142 ogledov

Francoska igra po slovensko

Dekleta ta čas pospešeno trenirajo, saj je bila Ljubljani zaupana organizacija p Žurnal24 main
V Dvorani Zalog bo Ljubljana od 18. do 22. avgusta gostila 5. evropsko prvenstvo za ženske v petanki, kar bo dobra priložnost, da to v svetu precej priljubljeno in razširjeno igro bolje spoznamo tudi pri nas.
Francoski izum.
Igro so izumili leta 1907 v Franciji, od koder izvira tudi ime – petanque, kar dobesedno pomeni noge skupaj. Igra se je hitro širila ter postajala priljubljena po vsej Evropi in nekdanjih francoskih kolonijah.
Danes je v mednarodno petankarsko zvezo vključenih 81 držav z vseh petih celin s približno milijonom registriranih igralcev.
V Sloveniji se igra od leta 1999, ko je nekaj navdušencev ustanovilo Zvezo društev petanke Slovenije; vanjo je zdaj vključenih 12 klubov z 230 licenciranimi igralci.

"Misliti le na igro"
Kot pravi selektor ženske reprezentance Mitja Keber, je kakovost najboljših slovenskih igralk v zadnjih sedmih letih očitno narasla, kar potrjuje osvojeno peto mesto ženske ekipe na lanskih sredozemskih igrah v Pescari. "Pozna se, da se je nekaj trenerjev dodatno izobraževalo pri strokovnjakih v Franciji," izpostavlja in dodaja, da se kakovosten igralec razvije z garanjem od mladih nog in vsakodnevnim metanjem na tisoče krogel, pomemben dejavnik pa je tudi nadarjenost. Igra ni pretirano telesno naporna, zato je pomembna tudi duševna priprava. "Treba je biti sproščen, med tekmo misliti zgolj na igro in težave pustiti doma," razkriva Keber.  

Petanka ni balinanje!
Čeprav petanka še najbolj spominja na pri nas prepoznavnejše balinanje, se igri po besedah Ljuba Živkoviča, predsednika Zveze društev petanke Slovenije, precej razlikujeta. "Petanko lahko igraš na skoraj vsakem približno ravnem terenu. Igra je preprosta in zato primerna tudi za začetnike, ima precej manj pravil od balinanja – je pa bolj taktična. Pomembno pravilo je, da vsi igralci mečejo iz kroga premera od 35 do 50 centimetrov; zariše ga igralec, ki vrže balinček. Ta mora biti od kroga za met oddaljen od šest do deset metrov. Krogle, ki so precej manjše kot pri balinanju, pa so pravzaprav edini finančni vložek, potreben za začetek igranja," pravi Živkovič.

null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Najpomembnejša družba
Ne glede na to, ali gre za trening, igro med prijatelji, državno ali svetovno prvenstvo, pa večini petanka pomeni druženje. Tako razmišlja tudi najmlajša reprezentantka Kaja Jamnik. Nadarjenost je dokazala že prejšnjo sezono, ko je postala državna prvakinja v izbijanju, z bratom sta slavila zmago med mešanimi dvojicami, bila je najboljša med mladinci. "Všeč mi je igra, ker je veliko razmišljanja, in všečso mi ljudje, ki jo igrajo," pove Jamnikova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.