Šport
347 ogledov

Galski petelini povsem nemočni, nato obtičali še domačini

Mikkel Hansen Epa
Šok za Francoze in Nemce.

Danska moška rokometna reprezentanca se je po zmagi nad Francijo z 38:30 (21:15) prebila v veliki finale svetovnega prvenstva na domačih tleh in v Nemčiji. Danska bo četrtič igrala v velikem finalu na svetovnih prvenstvih. Na dosedanjih treh tekmah je vselej ostala praznih rok: na Švedskem 1967 jo je v finalu premagala Češka, v isti državi jo je leta 2011 ukanila Francija, v Španiji 2013 pa je morala priznati premoč domači izbrani vrsti.

Danci so na svojem prvem in edinem dvoboju na nemških tleh - doslej so vse tekme odigrali v Herningu, uvodno pa v Koebenhavnu - pokazali naravnost popolno predstavo. Šestkratne svetovne prvake iz Francije so zasenčili v vseh prvinah igre: njihova obramba 6-0 je bila granitna, v napadu pa je blestel Mikkel Hansen, po njegovih lucidnih asistencah in golih so si Danci že v 15. minuti priigrali štiri gole prednosti (9:5).

A izbranci Nikolaja Jacobsena se s tem niso zadovoljili, v 20. minuti so po strelu vratarja Niklasa Landina prek celega igrišča prvič povedli za pet (13:8). Tri minute kasneje je visokorasli čuvaj nemškega Kiela "ponovil vajo" in povišal na 16:10, skupaj s svojimi soigralci pa je na odmor odšel z nespremenjeno prednostjo (21:15).

V drugi polovici tekme so Hansen in druščina imeli vse niti igre v svojih rokah. V 44. minuti je njihova prednost že znašala deset golov (30:20), po tem zaostanku so se tudi imenitni francoski rokometaši in branilci naslova iz leta 2017 sprijaznili s svojo usodo, tako da bodo v nedeljo skušali osvojiti svojo četrto odličje bronastega leska na svetovnih prvenstvih proti Nemčiji.

V danski izbrani vrsti je Hansen dosegel 12 golov, v francoski je bil najbolj učinkovit Kentin Mahe z osmimi zadetki.

Gostitelji klonili proti Norvežanom

V finalu bo zaigrala tudi norveška reprezentanca, ki je premagala drugo gostiteljico prvenstva z 31:25 (14:12). Norveška je tako razblinila nemške finalne sanje, v nabito polni Barclaycard Areni v Hamburgu je v "sovražnem okolju" pokazala svoje rokometne mišice in se drugič zaporedoma prebila na odločilno tekmo mundiala. Pred dvema letoma je namreč na zaključnem turnirju v Franciji v polfinalu po podaljšku premagala Hrvaško in nato v velikem finalu klonila proti domači izbrani vrsti.

Sander Sagosen | Avtor: Epa Epa

Sproščeni in s končnim razpletom neobremenjeni Skandinavci so presenetili Nemce. Po izenačenem uvodu v tekmo so v drugi polovici prvega polčasa zagospodarili na hamburškem igrišču in si tik pred odhodom na veliki odmor priigrali tri gole prednosti (13:10).

Izbranci norveškega selektorja Christiana Bergeja so v začetku drugega polčasa povedli za štiri gole (19:15), po tretji izključitvi nosilca domače obrambe Hendrika Pekelerja v 44. minuti pa se Nemci več niso pobrali. V 57. minuti so se resda približali na 25:27, v prelomnih trenutkih dvoboja pa so Norvežani pokazali preudarno predstavo in se zasluženo prebili v veliki finale.

V zmagoviti izbrani vrsti je Magnus Rod dosegel sedem golov, po enega manj pa prvi zvezdnik Sander Sagosen in veteran Bjarte Myrhol. V nemški reprezentanci je Uwe Gensheimer dosegel sedem, Fabian Bohm pa šest zadetkov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.