Šport
24 ogledov

Isinbajeva verbalno nad zagovornici homoseksualcev

 Jelena Isinbajeva Reuters
Ruska atletska zvezdnica Jelena Isinbajeva se je ostro odzvala na potezo dveh atletskih tekmic na svetovnem prvenstvu v Moskvi, ki sta s simboličnim dejanjem, pobarvanimi nohti, podprli gibanje za pravice istospolno usmerjenih.

Povod za potezo Jelene Isinbajeve, ki je na četrtkovi novinarski konferenci obsežno razložila svoje poglede na homoseksualnost in zakon, ki ga številni v tujini vidijo kot diskriminatornega do homoseksualcev, je bil tihi protest švedskih atletinj.

Skakalka v višino Emma Green Tregaro in sprinterka Moa Hjelmer sta si, ko sta nastopili na predtekmovanjih v svojih disciplinah, nohte pobarvali z mavričnimi odtenki in s tem simbolično podprli gibanje istospolno usmerjenih.

Šport je tudi spoštovanje do drugih

Nohti | Avtor: Facebook Facebook
Švedski časnik Aftonbladet je zapisal, da je Green Tregarova fotografijo svojih pisanih nohtov objavila na socialnih omrežjih in zapisala, da je "šport tudi spoštovanje do drugih, zato se mi je to zdela lepa poteza".

Isinbajeva pa je to potezo označila za nespoštljivo in dodala, da sama podpira nedavno sprejeti zakon o homoseksualni propagandi. V skladu z njim vsakomur, ki bi propagiral "netradicionalne spolne prakse" mladoletnikom v Rusiji, grozi denarna kazen. Zakon naj bi zagotavljal informacijsko varnost mladoletnikov pred propagando, ki naj bi negativno vplivala na otroški značaj. Če bodo ta zakon kršili tujci, jih lahko ruske oblasti aretirajo in izženejo iz države.

"Rusi smo drugačni"

"To je nespoštljivo do naše države, do naših državljanov. Mi smo Rusi, mogoče smo drugačni od drugih ljudi v Evropi in po svetu," je dejala zvezdnica skoka s palico. Dodala je, da podpira vlado: "Pri nas fantje živijo z dekleti, dekleta pa s fanti. Če bomo dovolili vse te različne zadeve na ulici, smo lahko zaskrbljeni za naš narod. Mi se imamo za normalne ljudi."

Isinbajeva, ki namerava kariero začasno prekiniti zaradi materinstva, je tudi ambasadorka olimpijskih iger mladih, pripadla pa ji bo tudi vloga županje v olimpijski vasi v Sočiju na zimskih olimpijskih igrah februarja prihodnje leto. Zaradi spornega zakona so se na Zahodu že pojavili pozivi k bojkotu iger.

Zadevo je poskušala umiriti tudi krovna atletska organizacija IAAF. V sporočilu za javnost je zapisala, da bi morali spoštovati tako stališča Green Tregarove kot Isinbajeve: "Pravila IAAF sporočajo, da ne smemo biti diskriminatorni glede religije, politične ali spolne usmerjenosti. V skladu s tem IAAF verjame v svobodo govora in zato moramo spoštovati tako mnenje Tregaro Greenove kot Isinbajeve."

Komentarjev 5
  • sweetdogs 14:43 16.avgust 2013.

    Ne vem sicer kako poteka promocija homoseksualnosti. Če si si, če nisi nisi. Verjetno ne bo en heteroseksualen mladoletnik postal homoseksualec, če bo slišal, da obstajajo tudi homoseksualni pari. Če ga privlači nasprotni spol, ga bo težko kdo prepričal, da ...prikaži več je v resnici homoseksualec. In obratno...Sem pa proti temu, da bi homoseksualni pari posvojevali otroke, če nihče od partnerjev ni biološki starš.

  • marjan 13:45 16.avgust 2013.

    Ena od točk novega zakona je tudi prepoved promoviranja homoseksualnosti mladoletnim osebam. Po tvojem mnenju najbolje, da že v osnovnih šolah tedensko predavajo homoseksualci o prednostih življenja v istospolni skupnosti pred običajnimi družinami.

  • dragec 12:54 16.avgust 2013.

    To Rusi....bravo!!!!!