Šport
18 ogledov

Janežiču norma za OI in državni rekord

Janežič, Renner, Rudolf AZS
Devetnajstletni Luka Janežič je drugi dan svetovnega prvenstva v atletiki v Pekingu v kvalifikacijah teka na 400 m zasedel skupno 28. mesto med 44 tekmovalci in za 20 stotink zgrešil polfinalni nastop.

S 45,28 sekunde je Luka Janežič v teku na 400 metrov dosegel državni rekord in tudi normo za olimpijske igre prihodnje leto v Riu de Janeiru.

"Zelo zelo sem zadovoljen. Trener Rok Predanič je sicer napovedal državni rekord, sam pa nisem bil tako prepričan. Toda tu sem opravil nekaj dobrih treningov in to mi je vlilo dodatno samozavest. To je bila moja največja tekma doslej, prvo veliko člansko tekmovanje na prostem in uspelo mi je izpolniti oba cilja, rekord in normo za OI. Po 200 m so me tekmeci sicer začeli prehitevali, kar sem pričakoval. Mislil pa sem, da bodo šli bolj naprej, pa niso in sem jih lahko v zadnjih 50 metrih lovil," je po teku pojasnil Janežič.

Najmlajši v tokratni osemčlanski slovenski odpravi je bil šesti v prvi od šestih skupin, izboljšal pa je prejšnji slovenski rekord (45,43), ki ga je Matija Šestak postavil 23. avgusta 1999, ko je tekel v polfinalu na SP v Sevilli.

"Vesel sem tudi norme za OI. To je bil cilj, prvi veliki z začetka moje športne poti. V soboto mi je Robert Renner z uvrstitvijo v finale dal dodatno motivacijo, saj je dokazal, da je mogoče kljub mladosti uspeti na veliki tekmi. Naša reprezentanca je zelo pomlajena, vesel sem, da nisem edini mlad. Moralo je priti do zamenjave generacij, da smo mladi prišli v ospredje in to je le plus za slovensko atletiko."

Janežič, bronast na EP za mlajše člane v estonskem Tallinnu, je prejšnji osebni rekord s 45,44 sekunde dosegel 1. julija letos v Velenju, ko je tudi izpolnil normo za SP v Pekingu in le za stotinko zgrešil prejšnji državni rekord Šestaka.

"Malo mi manjka močnih tekem. Tega bo v prihodnje več in naslednje sezono računam tudi na kakšen nastop na diamantni ligi. V tej sezoni sem izjemno napredoval, še sam komaj dojamem. Potem, ko sem se pozimi uvrstil na dvoransko EP v Pragi in v dvorani tekel 46,5 sekunde, sem vedel, da lahko zelo hitro tečem tudi na prostem. Toda pred SP na balkanskem prvenstvu v Romuniji nisem dobro nastopil in zato nisem šel v Peking z velikimi pričakovanji. Toda tu sem dosegel vrhunski izid," je bil zadovoljen Janežič.

V eni sezoni je uresničil številne cilje z začetka atletske poti, toda izzivov mu ne bo manjkalo tudi naprej. "Prepričan sem, da bom lahko tekel tudi pod 45 sekundami. Verjetno še ne prihodnje leto, toda to je moj cilj, ki ga bom skušal v sodelovanju z Rokom Predaničem tudi uresničiti. Rok je bil tudi sam vrhunski atlet in mi lahko svetuje, kako in kaj je potrebno narediti in kaj se dogaja na tako velikih tekmah, kot je bila ta v Pekingu. Na njej sem bil pred tekom kar malo živčen, kar se mi prej na velikih tekmah ni dogajalo, mislim pa, da sem vse skupaj kar dobro prenesel," je končal Janežič in napovedal, da bo še naprej tekmoval tudi na 200 metrov.

Mihalinčeva brez polfinala

Maja Mihalinec je v kvalifikacijah teka na 100 metrov dosegla 32. izid med 54 tekmovalkami. V skupini je bila četrta in je za mesto zgrešila polfinale, s časom 11,42 sekunde pa je za desetinko zaostala za normo za olimpijske igre prihodnje leto. Mihalinčeva bo na SP tekla tudi na 200 metrov.

"Verjetno glede na mesto v skupini moj tek ni bil slab. V skupini sem imela najslabši osebni rekord. To je bil moj drugi najhitrejši čas na 100 metrov v življenju, dosegla pa sem ga z rahlim vetrom v prsi (-0,5 m/s). Srednji del je bil res slab, ne vem, kaj je šlo narobe. Vedela sem, da sem sposobna teči še hitreje," je bila kar malo razočarana Mihalinčeva.

Mihalinčeva je tekla v zadnji, sedmi skupini, v kateri je imela zadnji prijavljeni izid, v polfinale pa so se uvrstile prve tri iz vsake skupine ter še tri preostale najhitrejše po času. Teči bi morala dve desetinki hitreje, da bi bila v skupini tretja.

"Najmočnejša sem v zadnjem delu, ko pridem v pravi položaj in izkoristim maksimalno hitrost. Največ izgubljam v sredini in to bom skušala popraviti. Prikazala sem velik napredek v tej sezoni, za dve desetinki izboljšala lanski izid. Glede na to bi bilo kar malo nerealno pričakovati še kaj več. Imam pa za naslednjo sezono še višje cilje."

Petindvajsetletna Mihalinčeva bo edina izmed slovenskih predstavnikov na tem SP nastopila v dveh disciplinah. Ima tudi normo za tek na pol stadionskega kroga, kjer si je že priborila tudi nastop na OI.

"Normo za OI bi lahko dosegla tudi na 100 m, popraviti moram le še tehnični del v sredini nastopa in upam, da mi uspe. Po Pekingu bom nastopila še na kakšnem mitingu in skušala napredek dokazati tudi na stezi. Na SP bom nastopila na dveh razdaljah, za obe sem se dobro pripravila. Danes sem videla tudi, da zelo dolgo traja, ko si v prijavnici. Sediš v klimatiziranem prostoru in se po ogrevanju pred startom že kar ohladiš. Gotovo bom za naslednji tek tudi psihično pripravljena na vse to," je še povedala Mihalinčeva.

Končana je sicer že prva od petih končnih odločitev dneva. Evropski prvak Španec Miguel Angel Lopez je osvojil zlato v hitri hoji na 20 km (1:19:14), drugi je bil Kitajec Wang Zhen (1:19:29), tretji pa presenetljivo Kanadčan Benjamin Thorne (1:19:57).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.