Šport
27 ogledov

Kasparov na obisku v Mariboru

Gari Kasparov Reuters
V Maribor te dni prihaja šahovski velemojster Gari Kasparov, ki je v zadnjem času zelo dejaven tudi kot eden od vodij ruske opozicije. V času obiska bo odprl šahovsko akademijo, podelil pokale najboljšim na svetovnem mladinskem šahovskem prvenstvu ter spregovoril o svojih pogledih na svet v Evropski prestolnici kulture (EPK).

Svetovni prvak v šahu in velik promotor tega športa v svetu Gari Kasparov se bo v nedeljo v Mariboru najprej udeležil zaključne slovesnosti na svetovnem mladinskem šahovskem prvenstvu, na katerem se je pomerilo 1600 mladih šahistov iz približno 90 držav.

V ponedeljek bo Kasparov v Mariboru odprl evropsko akademijo šaha s svojim imenom. Akademija bo delovala na daljavo, 14 dni na leto pa bodo študenti in Kasparov "v živo" delovali na Štajerskem. Takšno akademijo ima Kasparov že v ZDA in Južnoafriški republiki, v Sloveniji pa naj bi uradno zaživela januarja prihodnje leto.

Popoldne bo Kasparov gost projekta Dvanajst, v okviru katerega EPK gosti vodilne svetovne predstavnike na svojem področju. Pogovor bo potekal v Kazinski dvorani SNG Maribor, ob tej priložnosti pa bodo izdali tudi esej tega velikega šahista.

Najmlajši šahovski svetovni prvak

Kasparov, rojen leta 1963 v Bakuju, je bil med letoma 1985 in 1993 večkratni svetovni prvak v šahu. Njegov prvi dvoboj proti Anatoliju Karpovu je bil najdaljši v šahovski zgodovini, saj je trajal od septembra 1984 do februarja 1985. Po 48 partijah je bil dvoboj prekinjen, šest mesecev kasneje pa je Kasparov zmagal in tako z 22 leti postal najmlajši šahovski svetovni prvak.

Od dvoboja s Karpovom naprej so bili znani tudi njegovi nesporazumi z Mednarodno šahovsko zvezo (Fide). Ti so doživeli vrhunec ob šahovskem spopadu z izzivalcem Nigelom Shortom, s katerim sta spopad za naslov prvaka odigrala zunaj okvirov zveze. Fide ju je nato izključila, Kasparov pa je ustanovil lastno organizacijo Professional Chess Association in postal njen prvak.

Leta 2005 je zaključil profesionalno igranje šaha ter se posvetil politiki in pisanju šahovske literature. Zadnja leta je zelo dejaven v vrstah opozicije proti ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu. Leta 2008 je nameraval kandidirati na predsedniških volitvah, a je kasneje svojo kandidaturo zaradi razhajanj znotraj opozicije umaknil.

Prvi protestnik po vseh mestih

V zadnjem času se proti režimu bori predvsem z množičnimi protesti, ki jih v sodelovanju z drugimi opozicijskimi voditelji prireja v ruskih mestih. Zaradi sodelovanja na protestih ob razglasitvi sodbe punkericam Pussy Riot se je avgusta znova znašel za rešetkami, a ga je sodišče v Moskvi kasneje oprostilo vseh obtožb.

Nedavno je bil izvoljen med člane t.i. koordinacijskega sveta, skupnega organa opozicije, ki naj bi usmerjal precej nepovezano protivladno gibanje v Rusiji. Med obiskom v Sloveniji naj bi Kasparov pokazal tudi svojo človekoljubno plat, saj naj bi organiziral dobrodelno licitacijo in izkupiček namenil prizadetim v nedavnih poplavah na Koroškem in Štajerskem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.